Dodaj do ulubionych

Jak dlugo bita smietana bedzie sztywna

21.12.09, 23:34
Mam przepis na rolade z bita smietana. Chce ja wziac do znajomych na Swieta,
ale boje sie, ze smietana zacznie wyplywac ze srodka jeszcze przed podaniem?
Sluszne mam obawy? Jak dlugo wytrzymaloby to w lodowce?
Edytor zaawansowany
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.09, 00:13
    a jesli usztywnilabys ta smietane zelatyna?
  • bene_gesserit 22.12.09, 00:23
    Niestabilizowana (czyli taka 'gola')bita smietana puszcza wodę.
    W pojemniku po paru godzinach odddziela sie warstwa tluszczu i
    rzadsza pianka na dole - nastepnego dnia to rzadsze zmienia sie w
    śmietanową wodę.
    W roladzie niestabilizowana smietana bedzie te wilgoc oddawac
    biszkoptowi. Z jednej strony to fajnie, bo taki przesycony wonia
    smietanki wilgotny biszkopt jest fajny, z drugiej - smietanowego
    nadzienia bedzie coraz mniej, rolada sie splaszczy, a i przy
    krojeniu nie bedzie wygladac imponująco.

    Znam trzy metody stabilizowania smietany:
    * czekolada: rozpuszczona w kapieli wodnej hartujesz paroma lyzkami
    ubitej nieslodzonej smietany i to dodajesz do reszty. Moze byc 1:1,
    moze byc 1:2 dla smietany, moze byc gorzka, mleczna albo biala,
    mozesz do tego dodac odrobine alkoholu (nie za duzo, bo sie
    smietana zetnie), albo cokolwiek, albo nic - i tak jest pyszne.

    * fixem - latwo, lekko i przyjemnie. Proporcje na opakowaniu,
    trzeba tylko pamietac, zeby go rzeczywiscie mieszac z cukrem
    pudrem, bo niektore fixy robią grudki. Uwaga - szybko zastyga, wiec
    ubij, naloz na biszkopt i zawiń. Trzyma swietnie.

    *zelatyną - namocz zelatyne, rozpusc (bez gotowania! jesli sie
    zagotuje wywal i zrob od nowa), zahartuj i dodaj do smietany.
    Dziala tak samo jak fix, tylko wiecej papraniny i wolniej zastyga.
    Proporcje takie jak na opakowaniu (ilosc plynu zastepujesz iloscia
    smietany), albo - zwlaszcza zimą - mozesz dac zelatyny mniej, do
    mniej-wiecej polowy mniej - zalezy jak jędrna konsystencja ci sie
    marzy.

    Rolady ze stabilizowana smietana sa o wiele trwalsze - moga
    wytrzymac pare dni.
    --
    cute but psycho. things even out
  • horpyna4 22.12.09, 10:04
    Zależy, jaka to śmietana.

    Ja czasem robię krem do tortu ze śmietanki 36%. Taki tort może stać
    kilka dni w lodówce i nic się nie rozpływa.

    Ale do rolady chyba powinien być mniej "maślany" krem, ze śmietanki
    30%. Taką trzeba usztywnić.
  • rozyczko 22.12.09, 10:15
    Czy moze wie jeszcze ktos, jak sie nazywa taki "Fix" do smietany , ale na rynku
    angielskim? Czego mam szukac?
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.09, 10:21
    np dr oetker whip it :)
    uzylam googla. ty chyba tez potrafisz?
    szukaj pod "whipped cream stabilizer"
  • rozyczko 22.12.09, 10:31
    hehe ...jeszcze raz baaardzo dziekuje :)
    Uratowalyscie moj pomysl na ciasto :)
  • rozyczko 22.12.09, 10:45
    niestety nie jest on dostepny w uk - udalo mi sie znalezc tylko amerykanskie
    strony :/... chyba, ze przeziebienie rzucilo mi sie na oczy :-P

    Powalcze z ta zelatyna i zobacze co z tego wyjdzie. Awaryjnie kazalam MM kupic
    mascapone :)
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.09, 11:15
    niech malzonek popatrzy wsrod akcesoriow do pieczenia. w niemczech stoi obok
    cukru waniliowego, proszku do pieczenia, polew itp.
    wiecie jak sie nazywa, do dziela! :)
  • rozyczko 22.12.09, 12:01
    bedzie zelatyna, wiec trzymajcie kciuki :)
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 22.12.09, 12:42
    Ja zawsze uzywam zelatyny.

    Rozpuszczasz zelatyne w 1/2 szklanki wody/smietany/wody z sokiem cytrynowym (ja lubie sok), a potem dolewasz powoli pod koniec ubijania smietany.

    Wazne:
    -Dolewac powoli, nie wszystko naraz, tylko po trochu i cały czas ubijac (bo inaczej smietana sie rozpłynie),
    -Płyn nie powinien byc goracy (temperatura pokojowa albo troche powyzej).
  • bene_gesserit 22.12.09, 12:46
    A po co sok?
    Przeciez to zwieksza prawdopodobienstwo katastrofy - kwas może
    zwarzyć śmietanę.
    (I obstaje przy hartowaniu zelatyny, wtedy wszystko bedzie ok,
    ubijajac smietane za dlugo mozna ja przebic).

    --
    good girl
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 22.12.09, 12:53
    Ja tak robie, i dotychczas zawsze sie udawało (no, poza jednym razem kiedy wlałem wszystko naraz i zrobiło sie znowu płynne)

    Zreszta, mozna zamiast soku dac kawe, albo jakis alkohol czy cos innego do smaku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka