Dodaj do ulubionych

poledwica surowa wedzona

25.12.09, 15:44
Mam zamrozony prawie kilogram surowej wedzonej poledwicy, nie bede jej jadla
rozmrozonej na surowo, macie moze pomysl co z nia zrobic? Mogę ja po prostu
obgotowac z listkiem i zielem angl.?I ile czasu gotowac taki kawałek?Dziękuję
za pomoc:)
--
ja mam z natury zamyslony i gleboko inteligentny wyraz twarzy... na pierwszy
rzut oka widac, ze mam zycie wewnetrzne...
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 25.12.09, 15:57
    przez godzinę lekko pyrka na małym ogniu, po czym zostaw w wywarze do
    wystygnięcia. Wywaru tyle, żeby było przykryte. Na wywarze możesz potem zupę zrobić.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 25.12.09, 15:59
  • 25.12.09, 17:05
    Łał, dla mnie to zbrodnia popełniona na tej polędwicy. Pokroiłabym
    cieniutko, i zjadła, pychota. Jestem uzależniona od takiej
    polędwicy. Pozdrawiam świątecznie.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 25.12.09, 19:37
    lubię tak przeżuwać;)
    ale pytająca nie lubi na surowo, to będzie miała prawie polędwicę sopocką!
  • 25.12.09, 20:58
    Dzięki za rady:)
    Lubię surową ale surowa rozmrozona juz mi nie pasi.
    --
    ja mam z natury zamyslony i gleboko inteligentny wyraz twarzy... na pierwszy
    rzut oka widac, ze mam zycie wewnetrzne...
  • 26.12.09, 16:04
    To ja poproszę o przesyłkę. Pozdrawiam
  • 26.12.09, 23:37
    jagoda85 napisała:

    > To ja poproszę o przesyłkę. Pozdrawiam

    Jagoda, czy to do mnie może? :-)
  • 27.12.09, 15:02
    Nie, to była sugestia dla założycielki wątku, bo napisała, że taka
    rozmrożona wędzona polędwica jej nie odpowiada. Pozdrawiam
  • 28.12.09, 17:29
    jagoda85 napisała:

    > Nie,
    > Pozdrawiam

    Ja Ciebie tez :-)
  • 26.12.09, 13:13
    jagoda85 napisała:

    > Łał, dla mnie to zbrodnia popełniona na tej polędwicy.

    Dopisuje sie do tego! To zbrodnia na polędwicy wędzonej być może na
    zimno w ziołach i być moze jeszcze długodojrzewającej. Po taki
    przysmak specjalnie jeżdże na Podlasie; syn mojej kumpeli z Supraśla
    ktory taki cymes produkuje pewnie by sie zapłakał z żałości!
  • Gość: Brillat-Savarin IP: *.unitymediagroup.de 26.12.09, 19:30
  • Gość: Halina IP: *.lukman.pl 26.12.09, 07:41
    Przepis ze strony www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=865
    Wędzonki gotuje się po uwędzeniu. Wkłada się je w tym celu do wrzącej wody i w zależności od średnicy wędzonek utrzymuje się temperaturę lekkiego wrzenia przez 10 - 20 minut. Następnie przez dodanie zimnej wody obniża się temperaturę do 82°C i gotuje dalej w tej temperaturze. Czas gotowania wędzonek wynosi na 1 kg wędzonki surowej 45 - 50 min. Ugotowany produkt powinien mieć temperaturę wewnątrz 66 - 68°C. Ubytek masy w czasie gotowania waha się w granicach 16 - 18%.
    W zakładzie, który dysponuje szafami wędzarniczo-parzelniczymi wędzonki paruje się w temperaturze 82 - 85°C, natomiast wędzonki pieczone (polędwica sopocka) piecze się w temperaturze około 90°C.
    Nastepnie Wędzonki gotowane studzi się najpierw w bieżącej zimnej wodzie przez 10 - 20 minut do temperatury poniżej 50°C. Następnie rozwiesza się je na kijach lub hakach lub rozkłada w pojedynczych warstwach na półkach i studzi powietrzem do temperatury około 12°C, przy czym czas studzenia nie powinien być dłuższy niż 12 godzin.
  • 26.12.09, 08:48

    albo w wywarze albo w kapuscie kiszonej
    gzie oba produkty z tego skozystaja,
  • 26.12.09, 12:04
    Dziękuję wszystkim, gotowałam ok godziny z zielem angl, pieprzem, listkiem ,
    marchewka i pasternakiem. Pyszna jest:)
    --
    ja mam z natury zamyslony i gleboko inteligentny wyraz twarzy... na pierwszy
    rzut oka widac, ze mam zycie wewnetrzne...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.