Przepis na parzenie wędzonych wędlin Dodaj do ulubionych


Przepis ze strony www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=865
Wędzonki gotuje się po uwędzeniu. Wkłada się je w tym celu do wrzącej wody i w zależności od średnicy wędzonek utrzymuje się temperaturę lekkiego wrzenia przez 10 - 20 minut. Następnie przez dodanie zimnej wody obniża się temperaturę do 82°C i gotuje dalej w tej temperaturze. Czas gotowania wędzonek wynosi na 1 kg wędzonki surowej 45 - 50 min. Ugotowany produkt powinien mieć temperaturę wewnątrz 66 - 68°C. Ubytek masy w czasie gotowania waha się w granicach 16 - 18%.
W zakładzie, który dysponuje szafami wędzarniczo-parzelniczymi wędzonki paruje się w temperaturze 82 - 85°C, natomiast wędzonki pieczone (polędwica sopocka) piecze się w temperaturze około 90°C.
Nastepnie Wędzonki gotowane studzi się najpierw w bieżącej zimnej wodzie przez 10 - 20 minut do temperatury poniżej 50°C. Następnie rozwiesza się je na kijach lub hakach lub rozkłada w pojedynczych warstwach na półkach i studzi powietrzem do temperatury około 12°C, przy czym czas studzenia nie powinien być dłuższy niż 12 godzin.
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.