IP: 217.8.186.* 03.02.04, 10:21
czy może mi ktoś z Was pomóc, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
Niby banalna sprawa, ale nie wychodzi mi. Po mocnym zagrzaniu składników
oddziela mi sie jakaś woda (z masła chyba) od gęstniejącej masy, a masa ta za
nic nie przyczepia się do boków ciasta, bo jest jakaś tłusta i gęsta.
Próbowałam używać gotowej polewy, ale nie smakuje mi. Czasami używam
rozpuszczonej czekolady, ale też nie jestem zachwycona.
W polewie podobno ważne są proporcje, ale nikt nie umie mi powiedzieć, jakie
te proporcje powinny być.
Edytor zaawansowany
  • Gość: kalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 12:13
    Napisz dokładnie jak robisz z proporcjami.Czy dodajesz z łyżkę wody?Bez tego
    nie wyjdzie gładka masa.No i polewa nie powinna się gotować.
  • Gość: topka IP: 217.8.186.* 03.02.04, 13:20
    moje proporcje są tzw. "na oko", trochę masła, trochę cukru pudru i czubata
    łyżka kakao, acha jeszcze łyżka wody.
    Staram się tego nie zagotować, ale bez odpowiedniej temperatury nawet cukier
    puder się nie rozpuści i jest nieco wyczuwalny, więc delikatnie podgrzewam całą
    masę, no i klops......ta polewa jeszcze mi nigdy "nie wyszła".
  • marghot 03.02.04, 13:42
    ja robie polewę korzystając z połowicznie przygotowanego murzynka:

    1/2 szkl. mleka + 1 i 1/2 szkl. cukru, to mieszając w garnku podgrzewam, gdy
    całość się stopi w jedną masę dodaję 1 kostke masła i mieszam do rozpuszczenia
    (wciąż na ogniu), gdy całość przestygnie dodaję 3 łyzki kakao i 3 żółtka.
    mieszam.
    z tego odlewam ok. 1/2 szkl. na polewę do reszty dodaję mąkę i proszek do
    pieczenia+ rodzynki
  • Gość: kuchta IP: 195.245.217.* 03.02.04, 12:46
    A może spróbuj tak: na głęboki talera wsyp 15 dkg cukru pudru i wymieszaj z
    kakao /ok.3 łyżek/. Roztop 1/2 kostki masła, wlej do cukru i szybko wymieszaj.
    I juz gotowe.
  • Gość: charlotte IP: 62.29.137.* 03.02.04, 13:37
    Rozpuść 1/2 kostki masła z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami wody. Zestaw z gazu i
    dodaj 2 czubate łyżki kakao (mieszaj przy tym intensywnie). Od razu smaruj na
    cieście, gdyż szybko gęstnieje, gdy stygnie. Gdyby się zwarzyła, dodaj troszkę
    gorącej wody i mieszaj do uzyskania gładkiej masy (ale przy tym przepisie to
    sie rzadko zdarza, gdy niedokładnie odmierzymy składniki).
  • Gość: topka IP: 217.8.186.* 03.02.04, 13:54
    dzięęęęękuję! dziś wypróbuję. Mam do posmarowania "chatkę baby jagi".
  • Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 03.02.04, 16:30
    Chyba Twoim problemem jest "wytracanie sie " tluszczu. Dzieje sie tak dlatego,
    ze jest zbyt duza roznica temperatur miedzy skladnikami. Warto wczesniej
    wszytstkie skladniki, zeby mialy ta sama temperature.
    Czasem tluszcz wytarca sie jeszcze przy dodaniu zapachu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.