• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Przyprawa SZAFRAN -do czego sie dodaje?

  • 04.02.04, 08:02
    Dostalam nowa przyprawe Szafran aczkolwiek nie wiem do czego to uzywac.Na
    opakowaniu pisze po francusku.
    Edytor zaawansowany
    • 04.02.04, 08:35
      Ciastka drozdzowe,ryba np.Pozdrawiam.
      --
      Nie wierz swym oczom,szepnal wiatr...
      • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 04.02.04, 09:21
        Dostalam ostatnio ksiazeczke z przepisami / od producenta szafranu /.
        Praktycznie do wszystkiego: od pierwszego dania do deseru.
        • Gość: marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 10:35
          np. di risotto :)
          • 04.02.04, 10:50
            Gość portalu: marghe_72 napisał(a):

            > np. di risotto :)

            Tak, do ryżu i ciasta drożdżowego - dla uzyskania zółtego koloru.
          • 04.02.04, 11:16
            wlasnie! risotto alla milanese!
            albo do sosow do makaronu na bazie smietany (np. smietana, cukinie, szynka w
            kostke i szafran)
        • 04.02.04, 16:53
          ale masz na mysli dystrybutora. o ile wiem szafran jest pochodzenia roslinnego i
          sie go nie produkuje....
          --
          Szable w dlon!
        • 05.02.04, 09:17
          poszukalam troche w internecie o szafranie i faltycznie, wszedzie spotkalam sie
          z produkcja. w takim razie juz nie wiem:)) to pewnie takie okreslenie
          niekoniecznie doslowne...a zreszta niewazne
          --
          Szable w dlon!
          • 05.02.04, 09:57
            sabba napisała:

            > poszukalam troche w internecie o szafranie i faltycznie, wszedzie spotkalam
            sie
            > z produkcja. w takim razie juz nie wiem:)) to pewnie takie okreslenie
            > niekoniecznie doslowne...a zreszta niewazne

            Szfran robi się z pręcików krokusa sudańskiego....
            • 05.02.04, 15:15
              no robi sie, tzn uciera sie go czy jak? Dla mnie produkcja to ewent mieszanie,
              dodawanie, ustalanie smaku, koloru itp, slowem tworzenie produktu jakiego
              wczesniej nie bylo. A szafran, ze tak powiem, urosl sobie i byl>:)

              --
              Szable w dlon!
    • 04.02.04, 10:53
      Najlepiej do paelli i wszelkich paello-podobnych ryżowych dań. Poza tym do bab
      drożdżowych, żeby nabrały pięknego złocistego koloru i korzennego aromatu.
    • 04.02.04, 11:12
      do gotowania ryzu na ten przyklad
      do duszenia potrawy: ziemniaki+maso+oliwa+kalafior
    • Gość: alex IP: *.den.nilenet.net 04.02.04, 16:17
      W kuchni indyjskiej do fantastycznego ryzu :-)
    • 04.02.04, 19:57
      malgoska1976 napisała:

      > Dostalam nowa przyprawe Szafran aczkolwiek nie wiem do czego to uzywac.Na
      > opakowaniu pisze po francusku.


      Dostałaś szafran? To znaczy, że wygrałaś w Loto: szafran jest NAJDROŻSZĄ
      PRZYPRAWĄ na świecie!!! OSTROŻNIE!
      www2.gazeta.pl/kobieta/1,24309,328915.html
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
      • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 05.02.04, 10:01
        Bez przesady. Uzywa sie jej w tak malych ilosciach, ze o porownaniu z Lotto
        mowy byc nie moze.
        Co do risotto alla milanese, radze sie zastanowic. Nic specjalnego.
        • 05.02.04, 11:19
          Linn, a ja risotto alla milanese bardzo lubie choc rzadko robie.

          A co do tego Lotto to smiac mi sie chce! Nie przesadzajmy!!! I dla tych ktorzy
          nie wiedza szafran kupuje sie w malenkich torebeczkach.

          Wlochy sa jednym z producentow szafranu na swiecie.

          Produkcja nie znaczy przeciez wytwarzanie syntetyczne jak ktos zasugerowal
          (wszystkie przyprawy to rosliny!) a po prostu przetwarzanie, paczkowanie itd.
          • Gość: A. IP: *.proxy.aol.com 05.02.04, 15:11
            Lotto to nie toto?
            Proszę otworzyć ten link.
            • 05.02.04, 16:53
              szczerze powiem - nie rozumiem! Otworzylam link i co? nie ma tam nic czegobym
              nie wiedziala - 3500 € to cena za kilogram CZYSTEGO szafranu czyli wysuszonych
              calych precikow crocus sativus.

              www.coopfirenze.it/info/art_2255.htm
    • 04.02.04, 23:48
      Idealna do potraw z ryżu i warzyw oraz do potraw z kurczaka. W potrawach gdzie
      służy jako koloryzator szkoda jej dodawać bo droga -lepiej kurkumę. Zatem
      polecam do delikatnych potraw gdzie wyczujesz jej smak a nie tylko zobaczysz
      kolor.
    • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 05.02.04, 09:38
      Ja używam szafranu do słodkich potraw. Np. domowej roboty budyń z laską
      wanilii, kardamonem i szafranem jest rozkoszą dla podniebienia...
      Dobra rada: przed dodaniem szafranu do czegokolwiek, zalej odpowiednią ilość
      łyżką gorącej wody, żeby przyprawa puściła kolor i aromat. (Mam tu na myśli
      szafran w niteczkach, bo zakładam, że mówimy tu o takim, a nie o sproszkowanym)
      :-)
    • Gość: prostaczek IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.02.04, 20:15
      hehehe "... dostalam nowa przyprawe ..."

      a szafran jest stary jak swiat ...

      ktos napisal ze jak w lotto wygrana... no jakbys miala szustke ??? ale masz
      pewnie jakis ulamek grama. Wiec szafran jest na wage zlot DOSLOWNIE!!!!

      kosztuje tyle ile kosztuje zkloto o tej samej wadze ...

      i tak nalezy wlasnie go uzywac, bo to jest tak jakbys zloto do potraw dodawala
      i je zjadala i koniec!

      Wiec z ogromnym umiarem!
      Delikatnoscia najwyzsza!
      I tam gdzie chcesz pokazac sie o dogodzic swoim gosciom!

      Na co dzien sa tansze barwniki i przyprawy. A szafrany NIC nie jest w stanie w
      pelni zastapic ...

      Ja sam glownie do paeli go stosuje. Do ciast nie bo ich zwyczajnie nie lubie,
      ale z ema tm racje bytu to wiem ...


      nie tylko szafran na zloto barwi ...
      • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 06.02.04, 01:01
        Taki dopisek na uboczu cennych metali.
        W Indiach znają słodycze, które są owijane w nieprawdopodobnie cienki listek
        czystego srebra. Je się je z tym właśnie srebrem...
        • 06.02.04, 02:05
          Bez przesady z ta cena.
          Szafran jest relatywnie drogi np. w stosunku do takiej papryki czy kardamonu
          ale jest niezwykle lekki. Przeciez to sa preciki krokusow(?).

          Fiolki z szafranem dodaja w moim ulubionym perskim sklepie jako bonus do worka
          z suszonym koprem. Worek wazyl jakies pol funta a cena zestawu ok. trzy czy
          cztery baksy, nie jest to wiec zawrotna kwota, sami przyznacie...

          Mysle, ze sie go troche mitologizuje. Jesli o mnie chodzi- nie znosze go ze
          wzgledu na b.silny "chemiczy" posmak. Ale sa amatorzy ktorzy sobie zycia bez
          szafranu nie wyobrazaja jak np. Persowie czyli Iranczycy.
          Maja swietna kuchnie i znaja sie na dobrych rzeczach igdyby tylko nie ten
          szafran i wszechobecna woda rozana.)))
          • 06.02.04, 02:18
            Wszystko zależy od jakości. Ta sama potrawa w renomowanej restauracji kosztuje
            dużo drożej niż w jakiejś garkuchni; podobnie i z szafranem. Kupujac
            taki "sprawdzonej" jakości płaci się słono za tę jakość.
            --
            Od przybytku głowa nie boli.
    • 06.02.04, 08:41
      Do hiszpanskiej paelli - nieduzo :)
      Mniaaaaaaaaam!
      --
      Forum Avon
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16217
      • 06.02.04, 22:11
        Wiec apropos szafranu i hiszpanskiej paelli to rzeczywistosc jest taka,ze
        Hiszpanie zastapili go barwnikami.Teraz barwi sie ryz na zolto i po
        zawodach.Takie barwniki znalezc mozna doslownie w kazdym domu,a prawdziwy
        szafran to rzadkosc.
        • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 07.02.04, 09:54
          Prawdopodobnie jedno swinstwo wiecej. Podobnie indyjska papryczke / typu
          peperoncino / barwi sie rakotworczym barwnikiem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.