Dodaj do ulubionych

Piersi z kurczaka

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.02.04, 01:43
Potrzebuje prosty i smaczny przepis (oprocz zwyklego panierowania i smazenia)
Obserwuj wątek
    • edytek1 Re: Piersi z kurczaka 05.02.04, 02:38
      Po chińsku ( leniwie)
      Pierś pokroić w kostke ok.2 na 2 cm podsmażyć na woku do tego mieszankę
      warzywna chińką lub włoszczyznę w paskach + grzyby mun ( wcześniej trzeba
      namoczyć). Podsamażyć ok 5 min dodać sos sojowy ok. 1 łyżecki,przyprawę 5
      smaków ( kamis) ok. łyzeczki wymieszać w razie potzeby podlac wodą. ZAklepać
      maka ziemniaczaną( rozrobioną w zimnej wodzie mąkę wlać na letnie jedzonko),
      zagotować. Podać z ryżem lub makaronem sojowym.
    • mojedwagrosze Re: Piersi z kurczaka 05.02.04, 04:01
      Oprócz powyższych doskonałych pomysłów proponuję:

      1) szaszłyki z piersi kurzych: pokroić piersi w kostki i nabijać na przemian z
      cebulą, boczkiem i papryką, posmarować sosem sojowym z dodatkiem papryki,
      pieprzu i majeranku oraz oregano, zapiekać w temp 180 C.

      2) zrazy zawijane, zdecydowanie trudniejsze do zrobienia, ale jakże smaczne:
      rozbić piersi tłuczkiem, dać do środka pieczarki podsamażane z cebulką, do tego
      tarty żółty ser, zwinąć, usztywnić przekłuwając wykałaczkami lub szpilkami do
      zrazów i dusić w rondlu na oleju z masłem + pokrojoną w skośne krążki
      marchewką.

      Po prostu pycha!! :)
    • Gość: nancy Re: Piersi z kurczaka IP: 193.111.166.* 05.02.04, 09:10
      Bardzo prosty, w dodatku wychodzą dwa dania:
      Piersi zalać zimną wodą , zagotować , zszumować, dodać włoszczyznę, jedną
      cebulę, listek laurowy, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Piersi i
      włoszczyznę wyjąć, wywar przecedzić - mamy rosołek na pierwsze danie.
      Teraz drugie danie: W rondlu rozpuścić łyżkę masła, wsypać łyżeczkę mąki,
      zasmażkę rozprowadzić wystudzonym rosołem, dosypać posiekany koperek, dodać
      łyżkę gęstej śmietany. Do sosu włożyć ugotowane piersi, dusić chwilę razem,
      podawać z ryżem. Do sosu można też dodać pokrojone w paseczki warzywa z rosołu.
    • marghot Re: Piersi z kurczaka 05.02.04, 10:44
      biust kurczęcia pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na oliwie z oliwek lub
      maśle; por spażyć i pokroić w krązki a następnie podsmażyć lekko na maśle.
      składniki połączyć dodać ok. 1/2 opakowania mascarpone. nie gotować, jedynie
      roztopić, można doac troszkę mleka lub smietany, aby sos nei był zbyt gęsty.
      podawać z makaronem lub ryżem lub czym kto lubi :)
    • alamakotana102 Piersi przepyszne!!!!!!!!!!!!! 05.02.04, 10:53
      Ja robię tak:
      -piersi kroję w kostke, cebule + pieczarki również (mogą być też inne grzybki),
      -wszytsko razem na surowo mieszam, przyprawiam vegata, pieprzem, bazylią i
      świeżym czosniek
      - wbijam 2 jajka
      - 2,3, łyzki mąki ziemniaczanej
      -mieszam wszystko dokłdnie
      -zostawiam conajmniej na kilka godzin w lodóce żeby sie przegryzło

      Potem smarzę na Ramie
      Pycha!!!!!!!!!!!!!!
    • alamakotana102 Piersi przepyszne!!!!!!!!!!!!! 05.02.04, 10:54
      Ja robię tak:
      -piersi kroję w kostke, cebule + pieczarki również (mogą być też inne grzybki),
      -wszytsko razem na surowo mieszam, przyprawiam vegata, pieprzem, bazylią i
      świeżym czosniek
      - wbijam 2 jajka
      - 2,3, łyzki mąki ziemniaczanej
      -mieszam wszystko dokłdnie
      -zostawiam conajmniej na kilka godzin w lodóce żeby sie przegryzło

      Potem smarzę na Ramie w postaci kotlecików (naładam łyżką jak placki
      ziemniaczane i formuje placuszki)
      Pycha!!!!!!!!!!!!!!
    • alamakotana102 Piersi prze-pyszne!!!!!!!!!!!!! 05.02.04, 10:54
      Ja robię tak:
      -piersi kroję w kostke, cebule + pieczarki również (mogą być też inne grzybki),
      -wszytsko razem na surowo mieszam, przyprawiam vegata, pieprzem, bazylią i
      świeżym czosniek
      - wbijam 2 jajka
      - 2,3, łyzki mąki ziemniaczanej
      -mieszam wszystko dokłdnie
      -zostawiam conajmniej na kilka godzin w lodóce żeby sie przegryzło

      Potem smarzę na Ramie w postaci kotlecików (naładam łyżką jak placki
      ziemniaczane i formuje placuszki)
      Pycha!!!!!!!!!!!!!!
      • lenka26 Re: Piersi z kurczaka 05.02.04, 16:28
        Nieco zmodyfikowane peruwianskie danie "lomo saltado":

        skladniki
        - piersi kurczaka pokroic w kostki 2-3 cm,
        - 3 pomidory obrac ze skorki, usunac srodek, pokroic w kawalki sredniej
        wielkosci
        - papryke czerwona i zielona w paski dosc dlugie
        - 2-3 srednie cebule pokroic w cwiartki
        - male ziemniaki pokrojone w cwiartki usmazone jak frytki badz upiec.
        - sos sojowy jasny - mniej wiecej 1/4 szklanki
        - ocet
        - czosnek pokrojony na cienkie plasterki.
        - pietruszka
        - oregano
        Proporcje mozna zmieniac w zaleznosci od gustu.

        Sos sojowy plus ocet (na wyczucie, nie za duzo) wlac na patelnie, smazyc na tym
        kawalki kurczaka. Jak kurczak bedzie juz usmazony dodac pomidory, papryke,
        cebule (nie rozdzielac jej, sama zmieknie), smazyc na malym ogniu, az warzywa
        zmiekna, dodac ziemniaki (smazone lub upieczone), oregano (nie za duzo),
        pietruszke drobno pokrojona, pomieszac, na koncu dodac czosnek.
        NAPRAWDE polecam, w oryginale zamiast kurczaka jest karkowka, ale ja osobiscie
        wole z kurczakiem

    • wedrowiec2 Re: Piersi z kurczaka 05.02.04, 17:23
      Kura po żydowsku /przepis od zaprzyjażnionej znawczyni kuchni żydowskiej/. Na
      oliwie smażymy dużą cebulę pokrojoną w grubą kostke.Filet (pierś kurczęcia)
      taczamy w mące (jeżeli są grube - ścieńczamy, będzie więcej), osmażamy na
      ostrym ogniu z obu stron na złoty kolor, wrzucamy usmażoną cebulę, duży ząbek
      czosnku, posypujemy obficie mieloną słodką papryką, świeżo zmielonym czarnym
      pieprzem i skrapiamy sosem sojowym (musi być w bardzo dobrym gatunku).
      Podlewamy wodą i dusimy, nie za ostro, 30 - 40 minut. Doprawiam łyżką bardzo
      gęstej śmietany, wysokoprocentowej. Jeżeli ma być "zdrowiej", to zaprawić
      jogurten Danone`a.
      W moim domu jest to baza do potraw z kury. Mozna dodać dużo pokrojoweno czosnku
      i otrzymać piersi czosnkowe, albo łyżeczkę curry i piersi "na żółto", albo dużo
      papryki (w proszku), albo ...co kto chce. I tak za każdym razem potrawa ma inny
      smak:)

    • Gość: lu Re: Piersi z kurczaka proste i pyszne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.04, 19:50
      Piersi z kurczaka posypac zupa cebulowa Knorra, ulozyc w naczyniu kamionkowym,
      zaroodpornym lub na blasze, a na to:
      -ulozyc pomidory w plasterkach, pieczarki, cebula lub por w krazki (mozna
      podsmazyc) i co tam lubimy
      -polac smietana
      -posypac zoltym serem
      dobrze jesli calosc moze polezakowac w lodowce nawet kilka godz. (ale nie musi)
      -zapiekac ok 30 - 35 min
      Pycha

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka