Dodaj do ulubionych

czym zastąpić kumin

IP: 193.24.24.* 22.01.10, 13:08
Nie udalo mi sie kupic kuminu. A mam go w skladnikach do sataya z
kurczaka. Czym mogę go zastapic?
Edytor zaawansowany
  • 22.01.10, 13:19
    Imho najblizej ma kolendra (nasiona), ew. kolendra plus koper
    włoski.
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • Gość: ania_m IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 22.01.10, 13:40
    koper wloski i troche kolendry (w obu przypadkach nasiona)
  • Gość: mmagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 14:55
    w kazdym sklepie z orientalna,arabska czy hinduska zywnościa go
    kupisz:)
  • 22.01.10, 16:55
    Oczywiście zakładasz, że w każdym mieście jest sklep z taką żywnoscią.
  • Gość: Piotr IP: 212.33.86.* 03.05.15, 06:30
    w Warszawie kupisz bez problemu.
    A reszta Polski wyjechała do Anglii.
  • 03.05.15, 15:43
    Gość portalu: Piotr napisał(a):

    > w Warszawie kupisz bez problemu.
    > A reszta Polski wyjechała do Anglii.

    ...i została sama Warszawa a wokół niej wyludnione pustki.
    Na szczęście każdy może wyemigrować, ty także.

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 22.01.10, 16:44
    w każdym markecie kupisz, w jakim mieście mieszkasz ?
    --
    "..Powiedziałem: znam takie miejsce, gdzie przychodzą umierać koty..."
  • 22.01.10, 16:54
    Kumin w każdym markecie? U mnie nie można kupić nawet w hipermarkecie.
    Może w którymś są, ale objechanie ich zajęłoby cały dzień, a efekt
    niepewny. Nie jest to jakiś wielki problem , bo i tak kumin kupuję na wakacjach,
    a jeśliby zabrakło to polecam zakupy przez internet. Poszukiwanie w marketach w
    miastach nawet 200 tysięcznych może skończyć się niczym.
  • 22.01.10, 18:42
    A kumin to nie jest kmin rzymski ?
    --
    "..Powiedziałem: znam takie miejsce, gdzie przychodzą umierać koty..."
  • 22.01.10, 18:44
    Tak kumin to kmin rzymski, ale nie kminek.
  • 22.01.10, 19:10
    No to kmin rzymski /kumin jest dostępny w torebkach w
    tesco,realu,carrefourze,leclercu,almie w Łodzi ,bo tam mieszkam.
    Myślę ,że w innych miastach jest podobnie.
    Wolałam się upewnić, odrózniam kumin od kminku :) ale zdziwiłam się ,że wszyscy
    tu piszą ,że to deficytowy towar..
    --
    "..Powiedziałem: znam takie miejsce, gdzie przychodzą umierać koty..."
  • 22.01.10, 19:14
    chyba,że chodzi o świeży.....ale wtedy wątek o zastępowaniu niemiałby sensu
    --
    "..Powiedziałem: znam takie miejsce, gdzie przychodzą umierać koty..."
  • 22.01.10, 16:57
    Moze sie mylę ale prawdziwego kuminu nie da się zastąpić niczym
    innym niż samym kuminem;
    bardzo przepraszam jesli kogos urażam ale tak sie zastanawiam co nas
    Polaków przyciąga do takiego smaku jak ma kumin a odpycha od naszego
    zwykłego kminku...
  • 22.01.10, 17:09
    Przeciez to kwestia indywidualnego smaku, Kubraku. Jedne lubi pomarancze, a
    drugi kozy z nosa. ;) Nie uwlaczajac ani kuminowi, ani kminkowi. ;) To sa dwa
    zupelnie inne aromaty, dwa kompletnie inne smaki, ktore swietnie komponuja sie z
    zupelnie innymi skladnikami.
    --
    Te cwane sępy!
  • 22.01.10, 17:17
    Dla zainteresowanych z Warszawy sklep-hurtownia indyjska
    przeniesiona z Maximusa do Raszyna ul.Poniatowskiego 3 .Daleko ale
    maja dosłownie wszystko a ceny też nie wygórowane.
  • 22.01.10, 17:22
    Ja uwielbiam i kminek i kumin, ale to dwa inne smaki i nadają się do innych potraw.
  • Gość: Nie kminek IP: *.as13285.net 22.06.15, 02:42
    To super!
    Tylko pytanie bylo CZYM ZASTAPIC KUMIN!!!
    A nie czy lubisz... :)
    Ps.
    I przestancie pisac o kminku, bo PYTANIE JEST O KUMIN! A to nie jest kminek :)
  • 22.06.15, 23:02
    Nie wiem, czym możesz zastąpić kumin, ale dzisiaj kupisz go bez większego problemu, zwłaszcza przez internet. Cenowo nie odbiega on od typowych przypraw jakich używamy na co dzień, więc jeśli tylko lubisz kumin (nie-kminek, ale kumin, ang. cumin/jeera), nie widzę przeszkód aby go stosować w kuchni, nawet w większych ilościach.
  • 22.01.10, 18:17
    > Nie uwlaczajac ani kuminowi, ani kminkowi. ;) To sa dwa
    > zupelnie inne aromaty, dwa kompletnie inne smaki,

    No bez takich kategorycznych rozróżnień, kuma pliz. Przecież to pokrewne rośliny
    z rodziny selerowatych i wspólny mianownik mają, nie tylko nazewniczy. Przecież
    nie są tak różne jak ser i kreda. Właśnie zjadłam gulaszyk piwny przyprawiony
    kminkiem więc wiem, co mówię. Jasne, że inaczej się je kojarzy: kminek z
    zeszkloną i skarmelizowaną cebulą i kwaśną śmietaną to inny smak, niż podprażony
    kmin rzymski w jogurcie z rozdrobnionym ogórkiem i koperkiem. Tylko ile tej
    różnicy zawdzięczamy kminowi/kminkowi, ile zestawieniu z innymi składnikami
    (set), a ile okolicznościom przyrody, w których pierwszy raz zakosztowaliśmy
    czegoś (setting)? Mi się smak kminku zawsze będzie kojarzyć z wojskowymi
    sucharami, zziębniętymi palcami i okruszkami w kieszeni polowej kurtki. I zawsze
    będzie pachniał mokrą ściółką sosnowego lasu. A kmin z wizytą w hinduskiej
    restauracji, a więc figurką Ganiszy, teledyskami banghra i piwem Kobra.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 22.01.10, 18:57
    ale koper wloski tez z tej samej rodziny i jest smakowo bardziej w temacie od
    kminku.
    a btw, kamis ma kmin rzymski w repertuarze i lezy w prawie kazdym wiekszym
    sklepie na dziale z przyprawami.
  • 22.01.10, 20:16
    Krysia we wojsku sluzyla?
    Podejrzewalam od dawna ;))))

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • 22.01.10, 20:20
    Intendentką byłam w JW3515.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • Gość: senin IP: *.QLD.netspace.net.au 22.01.10, 20:51
    qubraq napisał:

    > Moze sie mylę ale prawdziwego kuminu nie da się zastąpić niczym
    > innym niż samym kuminem;

    nie mylisz sie
    Ponadto: kolendra i koper rzymski to przyprawy, ktore rowniez
    wchodza w sklad marynaty do sate - i absolutnie nie sa wpodobne do
    kuminu - sate bez kuminu to sate schrzanione ;))) wg mnie i polowy
    Azji Poludniowo Wschodniej ;)))
  • 22.01.10, 21:00
    Wiedzialam, ze ktos to napisze :)))
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 26.01.10, 11:41
    Mnie kumin kojarzy sie z kuchnia egzotyczna i wakacjami ( i swietnie
    mi smakuje w kotletach mielonych) a kminek wylacznie z jakims
    paskudztwem w kiszonej kapuscie albo na chlebie. Nie znosze i raczej
    nigdy nie polubie...
    Ale nie wiem jak mozna zastapic kumin koprem i koledra. Moze
    polaczone razem daja ten smak, bo oddzielnie zupelnie nie.
  • 26.01.10, 11:53
    Gdyby dawaly ten smak, to kumin bylby niepotrzebny.
    Daja inny, trochę podobny, a na pewno pasujący do potrawy z kuminem
    bez kuminu. Substytut ma byc wystarczająco dobry, a nie taki sam :)

    A kminku tez nie lubilam, dopoki nie zrozumialam, ze mozna go
    mielic. Dzieki temu zamiast natykac sie na intensywnie smierdzące
    ziarenko w jakiejs potrawie albo w wypieku, mogę dosmradzac
    kminkiem coś calosciowo, wiec jego aromat ma szanse sie wymieszac z
    innymi, a cala potrawa osiągnąc efekt aromatycznej synergii. Skuś
    się kiedyś, jak będziesz miala okazję, na chleb litewski z
    suszonymi morelami. Jest w nim kminku jak naplute, ale mielonego i
    jego zapach genialnie łączy się z morelami - gryziesz, przezuwasz i
    idziesz do nieba :)
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • 26.01.10, 15:50
    bene_gesserit napisała:

    > A kminku tez nie lubilam, dopoki nie zrozumialam, ze mozna go
    > mielic. Dzieki temu zamiast natykac sie na intensywnie smierdzące
    > ziarenko w jakiejs potrawie albo w wypieku, mogę dosmradzac
    > kminkiem coś calosciowo, wiec jego aromat ma szanse sie wymieszac
    > z innymi, a cala potrawa osiągnąc efekt aromatycznej synergii.

    Piekne slowo: "synergia" - podoba mi się :-))

    a co do kminku to ja uzywam ziarnistego tylko do kiszenia, do
    gotowania ziemniakow i do kapusty a tak to zawsze daje mielony do
    potraw - no, prawie do wszystkiego! lubie ten zapach i ten smak :-)
  • 23.01.10, 12:21
    A ja lubię zastępować kmin kminkiem. Odpowiedź absolutnie nie do autora wątku,
    tylko pod ogólną dyskusję. Tak, inne to smaki, ale ja smaki lubię miksować. Po
    prostu smakuje mi to połączenie. Już mi to wypominano kiedy podawałam przepisy
    na "indyjskie" potrawy z kminkiem. Tymczasem tak właśnie miało być :)
    --
    Kot zjadł mi sygnaturkę :(((
    demotywatory.pl/1495/Abstynencja-seksualna
  • 23.01.10, 14:33
    Niczym. Kumin to kumin.
    Kumin (inaczej kmin rzymski) ma w tej chwili w ofercie praktycznie każdy
    hipermarket - od czasu, kiedy dostępny jest firmy Kamis i Kotanyi.
    --
    ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
  • 23.01.10, 17:28
    chicarica napisała:

    > Niczym. Kumin to kumin.

    No tak... Kumin mi nie leży - mam gdzies w zakamarkach kuchni troche
    kuminu i z chęcia go oddam jeśli komus sie zechce pofatygować pod
    Wilanow rozwaloną jednokierunkową aleja Wilanowską :-)

  • 23.01.10, 18:39
    Substytuty dla kuminu podaje na odpowiedzialnosc tej stronki
    www.foodsubs.com/SpiceUniv.html
    bo sama sie nie znam i nie mam opinii


    1. kminek / uzyc polowe mniej/
    2.czarnuszka
    3.kminek + anyzek
    lub sproszkowana ostra papryka /chili/

  • Gość: Joanna IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.12.15, 17:32
    przecież kumin to nic innego jak kmin rzymski, nie wierzę że nie dostałaś jest w każdym sklepie
  • Gość: ksza IP: *.komster.pl 15.03.16, 08:54
    nie w każdym sklepie, mieszkam w Poznaniu i po kumin muszę jechać do hipermarketu lub sklepu ze zdrową żywnością :(
  • Gość: burlifko IP: *.146.12.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.01.16, 13:22
    no właśnie czym, wiem, ze go można kupić, ale mieszkam daleko od sklepów i w tej chwili mam na gazie potrawę i nie mam kuminu!!!!!!!!!!
  • 15.01.16, 14:38
    Współczuję... wcześniej napisano coś o kolendrze i czymś jeszcze; a może zwykły nasz polski kminek sie nada? może spróbuj z niewielką ilością Twojej potrawy ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.