Pizza od podstaw

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Obiecałem dziewczynie zrobić samemu pizze od podstaw, czy możecie mi pomóc bo
    nie mam dużych doświadczeń w kuchni. Dla mnie to jest wyzwanie jak w
    programie TVN "dla ciebie wszystko".
    P.S.
    Mówiąc od podstaw nie miałem na myśli sadzenia pomidorów, papryki, zasianie
    zboża na mąke... tylko samodzielne robienie ciasta. Wyjaśniam to żeby nikt
    mnie opacznie nie zrozumiał :). Pozdrawiam.
  • IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl

    Gość: ona 07.02.04, 13:41 Odpowiedz
    to już jest nas dwoje.. ja też obiecałam i też nie wiem, co z tym ciastem....
  • IP: 217.153.151.*

    Gość: edi 07.02.04, 14:27 Odpowiedz
    Właśnie idę robić pizzę... :-)
    A robię ją zawsze tak;
    Około 2 szkl. mąki przesiewam, na górze kopczyka kładę pokruszone drożdże (
    mniej niż poł kostki), posypuję je cukrem, zalewam odrobiną mleka, posypuję
    minimalną ilością mąki.
    Czekam aż drożdze zaczną "pracować". Można też drożdże rozpuścić w ciepłym i
    posłodzonym mleku (tak jest szybciej).
    Zaczynam zagniatać ciasto do którego dodaję sól, bazylię, oregano,
    sproszkowany lub wyciśnięty czosnek (oczywiście tych przypraw nie trzeba
    dodawać , ale dzięki temu ciasto jest bardzo aromatyczne)
    Zagniatając dodaję ok. 1/3 szk wody lub mleka, tak zeby ciasto nie było zbyt
    rzadkie. Dodaję olej, powoli tylko tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
    Gdy ciasto jest wyrobione, pozostawiam je na chwilę do wyrośnięcia, chociaż
    nie jest to konieczne. Blachę smaruję olejem, rozkładam na niej ciasto,
    smaruję je sosem pomidorowym (może byc koncentrat) i posypuję składnikami.
    A to już co kto lubi, najważniejsze żeby ser znalazł się na wierzchu. Przed
    położeniem warstwy sera posypuję to wszystko bazylią ,oregano, papryką .
    Na mojej dzisiejszej pizzy będzie: pieczarki, cebulka, tuńczyk, groszek,
    pomidor i na końcu ser.
    Piek w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 st. ok 35 min. Bez termoobiegu w
    tem ok. 180 st.
    Życzę smacznego
    Pozdrawiam
    Edi
  • 07.02.04, 15:26 Odpowiedz
    Wielkie dzięki za przepis i daję ci słowo że wspomnę dziewczynie podczes
    kolacji skąd i od kogo ów przepis otrzymałem. A jej (odmieniłem nick "ona";)
    życze udanego "starcia" z ciastem i dodatkami. Edi, ona... życze smacznego.
  • IP: *.dialup.tiscali.it

    Gość: Linn 07.02.04, 15:43 Odpowiedz
    Temperatura powinna byc wyzsza. Piekarniki i tak maja nizsza niz piece pizerii.
  • IP: *.proxy.aol.com

    Gość: Pichciarz 07.02.04, 16:28 Odpowiedz
  • IP: *.provider.pl

    Gość: Ag 07.02.04, 19:49 Odpowiedz
    Pizza w domowym piekarniku robiona ma tendencje do wysychania na brzegach i
    mokniecia w srodku. Dlatego polecam posmarowac brzegi czyms przed wlozeniem do
    srodka (np. rozmaconym jajkiem) a cala pizze polozyc nie na blaszce tylko
    zrobic samemu taka niby blaszke z wielokrotnie poskladanej folii aluminiowej,
    wiele razy podziurkowanej na wylot i calosc na piekarnikowa "kratke". Dzieki
    temu para z ciasta wychodzi sobie dolem i nie ma zakalca.

    Pozdrawiam
  • IP: *.dialup.tiscali.it

    Gość: Linn 08.02.04, 09:51 Odpowiedz
    We Wloszech sprzedawane sa jednorazowe formy do pieczenia / lub przechowywania
    w lodowce /, wykonane z grubej folii aluminiowej. Moze sa i w polskich. Jesli
    ktos chce, latwo je przedziurkowac.
  • IP: *.proxy.aol.com

    Gość: Pichciarz 08.02.04, 16:53 Odpowiedz
    A ja widuję w Nowym Jorku takie ceramiczne, okrągłe płyty, na których piecze
    się ciasta i pizzę. Zapewniają one bardzo równe pieczenie bo ceramika (piece
    ceglane!) utrzymuje takie potrzebne równe ciepło. Pochodzą one z Włoch i mają
    bez wątpienia jakąś "oficjalną" nazwę.
  • IP: *.dialup.tiscali.it

    Gość: Linn 08.02.04, 17:17 Odpowiedz
    Ostatnio czytalm o nich na wloskim forum kulinarnym. Podobne sa bardzo dobre.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.