• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Pizza od podstaw Dodaj do ulubionych

  • 07.02.04, 11:52
    Obiecałem dziewczynie zrobić samemu pizze od podstaw, czy możecie mi pomóc bo
    nie mam dużych doświadczeń w kuchni. Dla mnie to jest wyzwanie jak w
    programie TVN "dla ciebie wszystko".
    P.S.
    Mówiąc od podstaw nie miałem na myśli sadzenia pomidorów, papryki, zasianie
    zboża na mąke... tylko samodzielne robienie ciasta. Wyjaśniam to żeby nikt
    mnie opacznie nie zrozumiał :). Pozdrawiam.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: ona IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 13:41
      to już jest nas dwoje.. ja też obiecałam i też nie wiem, co z tym ciastem....
      • Gość: edi IP: 217.153.151.* 07.02.04, 14:27
        Właśnie idę robić pizzę... :-)
        A robię ją zawsze tak;
        Około 2 szkl. mąki przesiewam, na górze kopczyka kładę pokruszone drożdże (
        mniej niż poł kostki), posypuję je cukrem, zalewam odrobiną mleka, posypuję
        minimalną ilością mąki.
        Czekam aż drożdze zaczną "pracować". Można też drożdże rozpuścić w ciepłym i
        posłodzonym mleku (tak jest szybciej).
        Zaczynam zagniatać ciasto do którego dodaję sól, bazylię, oregano,
        sproszkowany lub wyciśnięty czosnek (oczywiście tych przypraw nie trzeba
        dodawać , ale dzięki temu ciasto jest bardzo aromatyczne)
        Zagniatając dodaję ok. 1/3 szk wody lub mleka, tak zeby ciasto nie było zbyt
        rzadkie. Dodaję olej, powoli tylko tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.
        Gdy ciasto jest wyrobione, pozostawiam je na chwilę do wyrośnięcia, chociaż
        nie jest to konieczne. Blachę smaruję olejem, rozkładam na niej ciasto,
        smaruję je sosem pomidorowym (może byc koncentrat) i posypuję składnikami.
        A to już co kto lubi, najważniejsze żeby ser znalazł się na wierzchu. Przed
        położeniem warstwy sera posypuję to wszystko bazylią ,oregano, papryką .
        Na mojej dzisiejszej pizzy będzie: pieczarki, cebulka, tuńczyk, groszek,
        pomidor i na końcu ser.
        Piek w piekarniku z termoobiegiem w temp. 150 st. ok 35 min. Bez termoobiegu w
        tem ok. 180 st.
        Życzę smacznego
        Pozdrawiam
        Edi
        • 07.02.04, 15:26
          Wielkie dzięki za przepis i daję ci słowo że wspomnę dziewczynie podczes
          kolacji skąd i od kogo ów przepis otrzymałem. A jej (odmieniłem nick "ona";)
          życze udanego "starcia" z ciastem i dodatkami. Edi, ona... życze smacznego.
          • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 07.02.04, 15:43
            Temperatura powinna byc wyzsza. Piekarniki i tak maja nizsza niz piece pizerii.
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 07.02.04, 16:28
    • Gość: Ag IP: *.provider.pl 07.02.04, 19:49
      Pizza w domowym piekarniku robiona ma tendencje do wysychania na brzegach i
      mokniecia w srodku. Dlatego polecam posmarowac brzegi czyms przed wlozeniem do
      srodka (np. rozmaconym jajkiem) a cala pizze polozyc nie na blaszce tylko
      zrobic samemu taka niby blaszke z wielokrotnie poskladanej folii aluminiowej,
      wiele razy podziurkowanej na wylot i calosc na piekarnikowa "kratke". Dzieki
      temu para z ciasta wychodzi sobie dolem i nie ma zakalca.

      Pozdrawiam
      • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 08.02.04, 09:51
        We Wloszech sprzedawane sa jednorazowe formy do pieczenia / lub przechowywania
        w lodowce /, wykonane z grubej folii aluminiowej. Moze sa i w polskich. Jesli
        ktos chce, latwo je przedziurkowac.
        • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 08.02.04, 16:53
          A ja widuję w Nowym Jorku takie ceramiczne, okrągłe płyty, na których piecze
          się ciasta i pizzę. Zapewniają one bardzo równe pieczenie bo ceramika (piece
          ceglane!) utrzymuje takie potrzebne równe ciepło. Pochodzą one z Włoch i mają
          bez wątpienia jakąś "oficjalną" nazwę.
          • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 08.02.04, 17:17
            Ostatnio czytalm o nich na wloskim forum kulinarnym. Podobne sa bardzo dobre.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.