Dodaj do ulubionych

Przyjęcie na 30 osób - co przygotować, żeby...

25.01.10, 14:20
Nie zbankrutować? :)

Jakie macie pomysły?

Myślałam o pieczonym kurczaku (np. udka + skrzydełka) i do tego 2-3 sałatki do
wyboru - to oczywiście jako danie główne. Wcześniej chcę podać kanapeczki,
jakieś przystawki etc. Jest to raczej "studencka" impreza (sami młodzi i
studenci), więc budżet trochę ograniczony.

Nie jestem też wybitną kucharką, więc błagam o jakieś w miarę proste przepisy ;)
Edytor zaawansowany
  • kk345 25.01.10, 14:51
    No cóż, ja jestem doświadczoną kucharką, ale na kanapki dla 30 0sób
    bym sie nie porywała- strasznie pracochłonne w takiej ilości, a
    trzeba je nerwowo robic w ostatniej chwili, by byly świeze. Kurczak
    OK, bo sam się piecze, jest zima, więc pomyśl może o
    bigosie/chilli/bograczu/zupie gulaszowej itp- tanie, efektowne,
    latwe w przygotowaniu i jednogarnkowe.
  • agngrz 25.01.10, 15:03
    Kanapki tak czy siak będą ;) Mam na to cały dzień. Chcę jeszcze dwa ciasta
    upiec, więc

    Bigosu nie umiem, więc nie zrobię.
    Pomyślę jeszcze o zupie gulaszowej i bograczu, dzięki :)
  • ania_m66 25.01.10, 15:12
    moze raczej chili con carne zamiast bograczu? jest zdecydowanie tansze.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • menk.a 25.01.10, 15:15
    Może wyjdę na skąpiradło ostatnie, ale spytam: impreza 'studencka', 30 osób, czy
    tylko gospodarze ponoszą koszty? Czy pozostali goście mogą przynieść z sobą?
    Będziesz miała mniej pracy i poniesiesz mniejsze wydatki.
    Z zupełnej ciekawości pytam. Chyba, że to jakieś przyjęcie z jakiejś okazji.
    Wtedy niekoniecznie składkowe.


    Spróbuj wykombinować, tak jak sugeruje koleżanka wyżej, jakieś danie
    jednogarnkowe. Do tego jakieś 2-3 przystawki.
    fasolka po bretońsku,
    zapiekanka warzywna, makaronowa,...
    zapiekane z serem parówki (może trafisz na jakieś niezłe)
    kanapki
    jakieś sałatki
    koreczki
    krokiety
    pieczarki faszerowane lub zwyczajnie panierowane i usmażone
    zapewne znajdą się tam nieśmiertelne paluszki, chipsy czy inne orzeszki

    Przepisów pełno w sieci, wybierz coś, co Ci smakuje. Mnie w kuchni zbyt często
    ponosi fantazja, więc zazwyczaj żadne z moich dań się nie powtarza.

    Aha kilka dni temu jadłam prostą i pyszną sałatkę.
    Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, posiekany szczypior (można zastąpić
    porem), majonez, oliwa, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,...
    Najlepiej smakuje z chlebem razowym na zakwasie, pokrojonym w grubej pajdy...
    Pyszne.
    Wada: niestety capi potem z ust. :D
    Niekoniecznie polecana dla osób liczących kalorie.
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • agngrz 25.01.10, 15:20
    W zasadzie to parapetówka połączona z moimi imieninami, więc pomogą i przygotują
    coś tylko dwie moje przyjaciółki - reszta zapewne zjawi się z alkoholem i
    prezentami :) Znając życie to i tak pewnie ktoś coś jeszcze przyniesie.

    Pomysł z zapiekanką makaronową - IDEALNY :D Dzięki :)
  • menk.a 25.01.10, 15:26
    agngrz napisała:

    > Pomysł z zapiekanką makaronową - IDEALNY :D Dzięki :)

    Zapiekanka sycylijska Może
    okaże się inspiracją dla Ciebie. ponadto koniecznie zajrzyj na fotoforum. ;)
    --
    Menka, sądząc z Twego niku, to masz problem odwrotny niż mój wujek. Czujesz się
    mężczyzną. Płci zapewnie nie zmienisz, bo straciłabyś przywileje należne polskim
    kobietom.
    jedenpro.cent
  • gazeta_mi_placi 25.01.10, 16:07
    >Aha kilka dni temu jadłam prostą i pyszną sałatkę.
    Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, posiekany szczypior (można zastąpić
    porem), majonez, oliwa, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz...

    Dziewczyna pisze,że ma ograniczone środki,a Ty jej wyjeżdżasz z drogim żółtym serem,drogim majonezem i jeszcze droższą oliwą.
    Żal.pl
  • agngrz 25.01.10, 16:13
    Hahah... Bez przesady ;) Majonez i ser żółty i tak muszę kupić :P
  • gazeta_mi_placi 25.01.10, 16:37
    Chyba,że tak...
  • menk.a 25.01.10, 18:49
    gazeta_mi_placi napisała:

    > >Aha kilka dni temu jadłam prostą i pyszną sałatkę.
    > Starty na tarce o grubych oczkach żółty ser, posiekany szczypior (można zastąpić
    > porem), majonez, oliwa, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz...
    >
    > Dziewczyna pisze,że ma ograniczone środki,a Ty jej wyjeżdżasz z drogim żółtym
    serem,drogim majonezem i jeszcze droższą oliwą.
    > Żal.pl

    O matko jedyna, jaka ja niegramotna.:|
    --
    Nigdy nie wiadomo, kiedy głupi żartuje.
  • Gość: alexa0000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 15:27
    W sobote bedę mieć impreze urodzinową, na 22 osoby, i mam juz
    ciarki z tego powodu. Na pewno bedzie bigos i gulaszowa na
    ciepło.Jesli chodzi o zimne przekąski, to deski z pasztetem
    (wariacja-jeden normalny, jeden z orzechami i suszonymi sliwkami),
    jaks inna wedlina. Moze jajka w majonezie. Wyjeżdzam na 3 dni i
    wracam w piatek,wiec nawet nie mogę przygotowac wielu potraw. Troche
    mnie to przygnębia, bo uwielbiam gotować, pierniczyc sie z
    krewetkami, przegrzebkami na sałacie itp, ale przy tylu ludziach
    normalnie wena mnie opuszcza. Te gulaszowa i bigos zrobie zdisiaj, i
    wystawie po prostu na mróz do soboty.
  • mhr-cs 25.01.10, 15:52
    jakies 2-3pasty
    i rozne bagietki pokrojone do tego,
    mozesz upiec takie sama
    z paryka,chili itd.
    napewno znajdziesz pare przepisow
  • dzioucha_z_lasu 25.01.10, 16:09
    O - to jest bardzo dobry pomysł - kilka miseczek z pastami o różnych
    smakach, bagietka - i każdy się sam obsługuje. Do tego warzywka
    pokrojone w słupki - marchew, ogórek, papryka, seler naciowy - też
    do nabierania past.Jak by Ci się chciało bawić, to możesz część past
    wykorzystać do zrobienia roladek - plastry wędliny smarujesz pastą z
    twarożku ( w supermarkecie można kupić gotowe pasty na wagę,
    wystarczy jeszcze trochę doprawić po swojemu, będzie szybciej,)
    zwijasz w rulon, przewiązujesz kawałkiem szczypiorku lub łodyżką
    pietruszki i gotowe. Bardzo efektowne.

    --
    ---------------
    sygnaturka w przebudowie
  • dzioucha_z_lasu 25.01.10, 16:03
    1. Catering zamówić.
    2. Zrobić jednak składkową - to żaden wstyd i tylko ktoś bez
    wyobraźni może się obrażać. Kazdy coś przynosi i tyle, chyb, ze
    znajomi traktują Cię jak jadłodajnię.
    3. Jako wkład własny - sałatki, kilka rodzajów, z ryzem, makaronowa,
    jakaś owocowa. Możesz zrobić kilka różnokolorowych galaretek, potem
    pokroić w grubszą kostkę, wymieszać, dosać np. pokrojone brzoskwinie
    i rodzynki, wymieszać w duzej misie i obok bita śmietana jako
    dodatek - banalnie proste, tanie i ładnie wygląda.


    --
    ---------------
    sygnaturka w przebudowie
  • agngrz 25.01.10, 16:12
    1. Za drogo, odpada.
    2. Składkowy jest alkohol, to wystarczy. Poza tym nikt nie traktuje mnie jak
    jadłodajni, to jest impreza z jakiejś tam okazji i chcę sama ją przygotować :)
    Nie pytam przecież jak wyżywić 30 osób za 50 zł ;) Mam kasę, ale nie mogę sobie
    pozwolić na jakieś mega drogie jedzenie i tyle :)
    3. Sałatki robię dwie - z kukurydzą, szynką, serem etc. i drugą owocową :)
    Grecką i jeszcze jarzynową ma przyrządzić kumpela :)
  • lee-aa 25.01.10, 21:11
    Masz rację kurczak będzie najbardziej ekonomiczny, ale może zamiast tradycyjnego
    pieczonego wymyślisz coś bardziej kreatywnego - np kurczaka zapiekanego z
    bekonem, pieczarkami i serem? Robi się praktycznie samo, a wygląda dość
    efektownie. Dzień wcześniej zamarynuj udka lub piersi (sól, pieprz, czosnek,
    papryka, czubryca, może też być gotowa przyprawa do gyrosa). W dniu zero kroisz
    pieczarki, wrzucasz na wysmarowaną oliwą blachę, każdy kawałek kurczaka zawijasz
    w bekon/szynkę/boczek układasz na pieczarkach i zasypujesz żółtym serem.
    Wrzucasz do piekarnika na mniej więcej 45 minut. świetnie się z tym komponują
    pieczone łódeczki ziemniaczane (ziemniaki dokładnie myjesz, kroisz w ćwiartki,
    spryskujesz oliwą, posypujesz ziołami i do piekarnika na ok 45 min - ja mam
    piekarnik z termoobiegiem więc piekę pod mięsem).
    Jeśli towarzystwo jest otwarte na nietypowe jedzenie możesz zrobić curry z
    owocami morza (ok kilograma mrożonych mieszanych owoców morza, słoiczek pasty
    curry, mleczko kokosowe, czosnek, jogurt naturalny, miód lub cukier, sól, ew sok
    pomarańczowy). NA patelni podgrzewasz oliwę wrzucasz pastę curry (dawkuj
    ostroznie), ząbek czosnku, opłukne pod wrzątkiem owoce morza i przez moment
    podsmażasz na ostrym ogniu. Wlewasz mleczko kokosowe, dodajesz miód do smaku,
    dosalasz, czekasz aż zabulgocze, zdejmujesz z ognia, wlewasz jogurt, mieszasz i
    ewentualnie doprawiasz pastą curry. Do tego ryż.
    Możesz też poszaleć z tortillami - w które da się włożyć wszystko - kurczaka z
    cukinią, papryką, pomidorami, bazylią i serem pleśniowym; szynkę, ser, ananasa;
    sos boloński; pieczarki uduszone z porem,warzywa z patelni, łososia lub inną
    rybę ze szpinakiem.
    Tak naprawdę jest sporo możliwości. Ważne, żeby było niebanalnie i sympatycznie
  • agngrz 25.01.10, 22:04
    I jak je podawać?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka