Dodaj do ulubionych

A jak się robi kisz (quiche)???

IP: 192.168.2.* 12.02.02, 13:15
Jadłam go 3, czy 4 razy w życiu i był zawsze rewelacyjny - z szynką, z
brokułami, a raz z krewetkami. Ale jak go się robi??? Będę bardzo wdzięczna za
Wasze przepisy. Pozdrawiam. Hmm...
Edytor zaawansowany
  • Gość: roseanne IP: *.sympatico.ca 12.02.02, 15:29
    Kazdy quiche ma dwa stale elementy:spod wykonany ze slonego kruchego ciasla i
    gore- zapieczony sos z jajek i smietany (czasami z dodatkiem sera)

    na ciasto:

    0,5 kg maki
    kostka masla
    1 jajko/2 zoltka - jak wezmiesz same zoltka ciasto bedzie bardziej kruche
    szczypta soli
    pol szklanki kwasnej smietany/ jogurtu
    lyzeczka proszku do pieczenia
    maslo siekasz z maka, dadajesz reszte skladnikow i wyrabiasz szybko na
    jednolite ciasto, formujesz kule i wsadzasz na godzine do lodowki. (na tym
    etapie mozesz ciasto zamrozic i brac po kawalku - dobre jest do 2 miesiecy)

    na sos potrzebujesz;
    2 cale jajka
    pol szklanki smietany
    sol, pieprz, ew galka muszkatulowa -odrobinka
    starty ser zolty/ feta
    mieszasz jajka za smietana na jednolita mase, na koniec dodajesz ser

    Przygotowanie quiche'a
    rozwalkowujesz ciasto na kolko, wkladasz do foremki- specjalna z podniesionym
    brzegiem lub normalna tortownica - ja zazwyczaj nie natluszczam formemki pod
    ciasto kruche. Robisz dziurki widelcem ,aby nie bylo "babli", wstawiasz do
    goracego piekarnika na 15 min, aby ciasto zrobilo sie leciutko rumiane.
    Nakladasz farsz (poltwarde jarzynki, przesmazony z czosnkiem szpinak, kawalki
    opieczonej ryby, gotowane jajka, przesmazony boczek - co lubisz)
    na farsz wylewasz sos -tyle, aby pokrylo calosc, ale zostaw troszke miejsca-
    moze odrobine podrosnac.
    Wstawiacz do nagrzanego piekarnika (180C) na ok 40 min, mozna troche dluzej -
    sos powinien sie przypiec.
    Podawac na cieplo, ale na zimno tez jest ok
  • Gość: hmm... IP: 192.168.2.* 13.02.02, 10:26
    Roseanne, wielkie dzięki! W najbliższy weekend wypróbuję. Pozdrawiam. Hmm...
  • maurycy 13.02.02, 12:41
    Quiche Lorraine
    Ciasto:
    Składniki:
    6 filiżanek (200g) mąki pytlowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyzka soli
    2 filizanki smalcu
    1 jajko
    1 łyzka 5% octu
    1/2 - 3/4 filizanki mleka

    Metoda

    Przesiać mąkę.
    Dodać smalec i dobrze wymieszać.
    Wbic jajko do dzbanka z miarką i wymieszac jak na jajecznicę.
    Dodać ocet oraz mleko, tak aby było 175 gram.
    Wymieszać i dodać do ciasta, mieszając tak aby było wszystko wilgotne.
    Połozyć ciasto na dobrze posypanej mąką stolnicy.
    Umączyć ręce i wyrabić ciasto, formując kulkę.
    Podzielić na 3 części i wywałkować okrągłe 30 cm placki.


    *Uwaga*
    Pozostałe placki ciasta mogą zostać zawinięte w folię i zamrożone na zaś.
    Odmrażać przez 6 godzin przed użyciem.

    Nadzienie:
    Składniki:
    8 plasterków boczku, usmażonego na krucho i połamanego na kawałeczki
    1 filiżanka startego sera szwajcarskiego (Ementaler, Gruyer)
    1 filizanka cieniutko pokrojonej cebuli
    4 duże jajka
    2 filiżanki śmietany kremówki
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

    Podgrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć placek w okrągłej 25 cm foremce,
    zaginając przegi na ściankach foremki. Podziurkować widelcem dno i boki.
    Rozsypac równomiernie boczek, ser i cebulę. Ubic lekko jajka i dodać pozostałe
    składnieki. Ubić ponownie. Wlać mieszaninę do foremki przykrywając boczek ser i
    cebulę.

    Piec przez 15 minut. Zredukować temperaturę do 150 stopni i dalej piec przez 30
    minut lub dłużej, aż nóż wbity w środek quiche'a jest czysty po wyjęciu.
    Studzic w temperaturze pokojowej przez 10 minut przed krojeniem. Mozna też
    serwować na zimno.

    Smacznego


    Quiche można robić z różnymi składnikami, metoda jest ta sama.

    Szwajcarski

    Składniki:

    1/4 filizanki masła
    3 łyżeczki posiekanej szalotki
    1 ząbek czosnku
    1/4 filiżanki świeżej posiekanej natki z pietruszki
    1/4 filiżanki świeżej posiekanyej bazylii
    2 łyzki świeżego posiekanego tymianku
    1/4 filizanki świeżej posiekanej szałwi
    2 łyżki świeżego rozmarynu
    1 filiżanka śmietany kremówki
    2 jajka
    1/2 łyzeczki soli
    1/2 łyzeczki pieprzu
    1/2 filiżanki utartego sera Gruyer

    Przygotaowć ciasto jak wyżej. Obsmażyć świeże zioła a następnie wymieszać ze
    śmietaną, jajkami, solą i pieprzem. Posypać serem dno foremki i wlać miksturę.
    Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni aż sie kiche zabrązowi.

    Z brokułami

    Składniki:

    11/2 filiżanki posiekanych brokułów
    11/2 filizanki utartego sera cheddar
    4 jajka
    11/2 filiżanki kremówki
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Rozsypac równo brokuły a potem ser na cieście. Ubic razem jajka, śmietanę oraz
    przyprawy. Wlac miksturę do foremki. Pieć w piekarniku podgrzanym do
    temperatury 200 stopni przez 25 - 40 minut, aż nóż wbity w środek quiche'a jest
    czysty po wyjęciu.




Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka