Dodaj do ulubionych

Ideologia biszkopta ;)

IP: *.cust.tele2.de 31.01.10, 01:21
Zrobiłem sobie ciasto biszkoptowe (na górę pójdą jeszcze ananasy z puszki i galaretka, ale już nie dzisiaj bo mi się nie chce).

Biszkopt jak biszkopt, jajka, mąka i cukier, ale zrobiłem tak: Dałem 3 żółtka więcej niż białka, i dolałem jeszcze rozpuszczonego masła. Żeby był bardziej żółty, intensywniejszy w smaku.

Czy to jeszcze biszkopt?

Co jeszcze jest biszkoptem, a co już nim nie jest?

Gdybym dał proszek do pieczenia, mleko albo olej, to wiadomo, to już nie jest prawdziwy biszkopt.
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 31.01.10, 01:32
    Biszkopt to mocno napowietrzone ciasto na ubitych jajkach/bialkach -
    bez tluszczu. Twoje ciasto to lekkie ciasto ucierane najwyzej,
    ewnetualnie, ze uzyje cukierniczego nazewnictwa, ciasto biszkoptowo-
    tłuszczowe.
    Spory, czy biszkopt z proszkiem do pieczenia jest biszkoptem czy
    nie, nie zostaly rozstrzygniete, bo kazda ze stron okopala sie na
    swojej pozycji. Mleko w biszkopcie nie ma sensu - chyba ze jako
    rozpuzczalnik do kakao np.

    --
    cute but psycho. things even out
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 31.01.10, 02:06
    Hmm... ale to jest mocno napowietrzone ciasto na ubitych jajkach. Podstawą jest piana z białek (z cukrem), do tego dodałem żółtka i mąkę - jedynym odstępstwem jest to że razem z żółtkami dodałem trochę masła.
  • syswia 31.01.10, 03:02
    Nie, to nie jest biszkopt. To jest ciasto piaskowe. Biszkopt nie
    zawiera tluszczu.
    --
    Z buntem przez zycie...
    www.bakowska1.webpark.pl
  • krysia2000 01.02.10, 07:42
    Skoro już mamy prowadzić scholastyczne spory, to zacznijmy od tego, że do
    polskiego nazewnictwa cukierniczego trafiło niewłaściwe określenie tego typu ciasta.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 01.02.10, 11:18
    Hmm... to znaczy? Jak powinno się nazywać?
  • bene_gesserit 01.02.10, 11:41
    Ja sie akurat moge tylko domyslac, ale 'biszkopt' zapewne
    wyewoluowal z wloskiego 'biscotti', ktore jest okresleniem na cos w
    rodzaju luksusowych sucharkow (dosl. 'pieczone dwa razy').

    Co nie zmienia faktu, ze ciasto z dodatkiem jakiegokolwiek tluszczu
    biszkoptem nie jest, amen.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi,
    mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie
    oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • krysia2000 01.02.10, 13:55
    Jest tak właśnie, jak kuma mówi. "Biscotto" to włoski zwieback, a ciasto
    biszkoptowe nosi we Włoszech nazwę hiszpańskiego. W jukeju opisowo: "ciasto
    gąbkowe".

    Co do dodatku tłuszczu, to można polemizować, choć to nie ma sensu większego.
    Tłuszcz oczywiście "obciąża" masę i utrudnia zapewnienie unosu przez samo
    mechaniczne napowietrzenie białek. Jednak przy dzisiejszych technologiach
    zmotoryzowanego miksowania wszystkiego cuzamendokupy ciasta biszkoptowe bywa, że
    "chrzci się" proszkiem do pieczenia, więc i wzbogacić można tłuszczem. I sam
    tłuszcz też można ubić na puch. Nie wierzyłam dopóki mi cukiernik na mojej
    maszynie nie pokazał. Czy to jest jeszcze "koszerny" biszkoptowiec, czy już
    ucieraniec, czy ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, to takie dzielenie na czworo
    główki szpilki, na której pomieści się całe pandemonium. Ważne, żeby smakowało,
    no nie?

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • pieskuba 01.02.10, 14:31
    To teraz najwyższa pora na przepis (lub link do przepisu) na jakiś
    niezawodnie pyszny, niczym nie spaprany biszkopt.

    Podzielicie się, Mistrzynie i Mistrzowie?
    --
    Kuchnia Psa Kuby - Blog o gotowaniu
  • krysia2000 01.02.10, 15:11
    Mogę się zareklamować i polecić operę. Chociaż czekaj, tam w dżiokondzie jest
    kapka stopionego masła.

    Tak czy owak:

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106364439,106364439.html
    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • pieskuba 01.02.10, 15:32
    Nie ma mowy, żebym porwała się na taki wyczyn. Taka możliwość jest
    niemożliwa. Robię tylko łatwe rzeczy i jestem z tego dumna!

    --
    Kuchnia Psa Kuby - Blog o gotowaniu
  • bene_gesserit 01.02.10, 15:45
    He he.
    Zrob biszkopt z przepisu krychy i syrop kawowy, a zamiast kremow i
    ganaszow przeloz ciasto bita smietaną ze skórką
    pomarańczową/kakao/czyms w podobie.

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • krysia2000 01.02.10, 16:41
    Albo wykonaj jedną tackę biszkopta z następujących składników:
    125g mąki (niecała szkl),
    4jaj,
    125g drobnoziarnistego cukru (pół szklanki),
    2łyżeczek ciepłej wody
    i łyżeczki waniliowego aromatu.

    Jeśli masz mocny mikser to nie musisz rozdzielać białek od żółtek. Po prostu
    ubij jaja z cukrem na puszysto i wkręć na koniec delikatnie mąkę. Piecz w
    190-200 stopniach przez 10-15minut, aż się ładnie zarumieni, brzegi zaczną się
    kurczyć, a środek wybrzuszać lekko. Jeszcze ciepłe zwiń w rulon przez podsypany
    cukrem pudrem pergamin i zawiń w wilgotny ręcznik, tak żeby stygnąc pozostało
    elastyczne i nabrało "pamięci" docelowego kształtu, a nie sztywniało na płaskie.
    Potem nasmaruj taki płat jakimś kremem śmietanowym, marmeladą, dżemem, masą
    orzechową, albo coś w tym stylu i zwiń w szwajcarską roladę. Wierzch posyp
    cukrem pudrem, czekoladowymi strużynami, albo udekoruj bitą śmietaną i
    podprażonymi migdałowymi płatkami i gada.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • pieskuba 01.02.10, 16:54
    No, takiego przepisu to ja się nie boję nic a nic! W weekend
    zaskoczę rodzinę :o)

    a z bitą smietaną da radę czy trzeba kombinować krem?
    --
    Kuchnia Psa Kuby - Blog o gotowaniu
  • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 01.02.10, 18:57
    7 jajek
    7 łyżek maki (jedna na jajko)
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu

    (dodatkowo: 3 żółtko, 1/3 kostki masła, rozpuszczone i schłodzone)

    Białka mocno ubić z cukrem i szczypta cynamonu (tak żeby nie wypadały jak się obróci miskę). Potem po jednym dodawać żółtko, mieszając drewniana łyżka. Wlać masło, tez powoli i mieszając. Mąkę, takowoz, powoli, przez sito, mieszając.

    Wyłożyć ciasto na blachę, piec w 180°C około 20 minut.

    Na to wyłożyć ananasy z puszki.

    Odmierzyć 800 ml soku pomarańczowego, z tego wziąć 1 szklankę i do tej szklanki wsypać tyle żelatyny żeby wystarczyła na litr płynu, zostawić na 10 minut. Resztę do garnka. Dodać 200 ml Campari. Garnek postawić na gaz, wlać napęczniała żelatynę, rozpuścić. Schłodzić aż zacznie tezniec, następnie nałożyć na ciasto.
  • linn_linn 01.02.10, 16:17
    Np. Pain d'Espagne, Pan di Spagna, Pantespani...
  • moja.kuchnia.bea 01.02.10, 13:49
    A czy w polskim nazewnictwie nie zowie sie to 'biszkopt genueński'?
    Biszkopt tradycyjny - bez tluszczu i genueński - z jego dodatkiem.
    --
    Bea w Kuchni
  • lykaena 01.02.10, 19:23
    Inni czepiają się nazwy 'biszkopt' a ja 'ideologii'
    "Mianem ideologii określa się każdy zbiór uporządkowanych poglądów -
    religijnych, politycznych, prawnych, przyrodniczych, artystycznych....."
    Twoje ciasta chyba się poglądami nie chwalą ;)
    O biszkoptach wiem tyle ile mnie mój Biszkopt nauczył- jego ideologią jest
    kradzież przyborów łazienkowych różnych..


    --
    "..Powiedziałem: znam takie miejsce, gdzie przychodzą umierać koty..."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka