Dodaj do ulubionych

suchy chleb z maszyny

03.02.10, 09:38
postępuję zawsze wg przepisu, neistety chleby jasne wychodzą mi
bardzo suche, kruszą się
chleby smakowe, ciemniejsze np. turecki są lepsze, bardziej wilgotne

jaki składnik może pomóc w uzyskaniu bardziej wilgotnego chleba,
który jednocześnie nie będzie miał zakalca wokół mieszadła?
czy winny przesuszeniu może być ustawiony zbyt wysoki stopień
wypieczenia chleba?

z góry dziekuje Wam za pomoc
--
Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
pieniądzach
A. Rubinstein
Edytor zaawansowany
  • momas 03.02.10, 09:51
    Margot, jak robisz chleb turecki????
    Szukam przepisu na turecki chlebek, taki jak dawno temu można było
    kupić w sklepach spożywczych. Mial kształt wrzeciona, błyszczącą
    skórke i rodzynki w środku. Miąż był ciemnawy.....
    Czy o takim chlebkiu piszesz??????
    Jezeli tak - prosze, podaj przepis!!!!
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 03.02.10, 09:52
    aha, ja czasami daję łyżke oliwy - chleb nie kruszy sie tak bardzo :)

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • marghot 03.02.10, 10:08
    podać teraz nie mogę gdyż nie pamietam dokładnych porporcji
    na pewno ciemny, gdyz w skladzie ma kakao, orzechy i rodzynki
    oczywiście
    postaram sie pamietac i umiescic przepis wieczorem lub jutro
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • momas 03.02.10, 10:10
    proszę, proszę, proszę - PAMIETAJ...
    ten chlebek juz od dłuższego czasu chodzi za mną....
    :)
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • bene_gesserit 04.02.10, 20:23
    Sorry, ze sie wcinam, ale receptura na chlebek turecki z kakao to
    imho nie to. Doskonale pamietam, ze w skladzie byl karmel -
    np tu dorotus uzywa melasy, ktora imho spokojnie
    mozna na domowy karmel z syropu 1:1 wymienic.
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • momas 09.02.10, 11:16
    Na zdjęciu Dorotus - chlebki mają jaśniejszy kolor:). Ale Dorotus
    daje kawe zbożową, zamiast kakao.
    Przepis Marghot bede miala okazję spróbować dopiero w ten weekend:)
    Kto wie - może się skończy, ze pomieszam oba przepisy? Akurat melasę
    mam w duzych ilościach:)
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • the_kami 03.02.10, 09:58
    Robię chleb na maślance (czasem na kefirze), ze sporym chlustem oliwy.
    Dosypuję płatków - mam wrażenie, że zatrzymują wilgoć. Nie kruszy się.
    Zakalca też nigdy nie miałam. Mieszam mąkę białą (650) z razową żytnią, czasem
    dosypuję grahama pszennego.

    --
    Kami
    Studio Eksperymentalne PR: jestem dumna z Tatusia! :)
  • linn_linn 03.02.10, 10:10
    "postępuję zawsze wg przepisu"
    Ktorego? Wiele przepisow naaje sie tylko do kosza.
  • marghot 03.02.10, 10:32
    linn, głównie sięgam po przepisy zawarte tutaj
    www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=529&page=
    często wyszukane w necie lub 'dostane' od znajomych
    trudno mi tu je wszystkie przytoczyć
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • linn_linn 04.02.10, 12:29
    ...czyli pieczesz z mieszanek. Nie pieklam.
  • Gość: marghot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 12:37
    nie pieke z mieszanek
    chyba ze za miesznke uznamy dospywanie maki, drozdzy, soli etc i
    dolewanie plynow wg przepisu
  • linn_linn 04.02.10, 15:35
    Podalas strone producenta mieszanek. Jesli ktos ma czas, to moze poszuka tam
    przepisow i cos poradzi.
  • marghot 04.02.10, 07:36
    obiecany przepis, nie wiem czy Cię zadowoli
    chleb wychodzi dość słodki (rodzynki), ciemny (kakao) i nie jest
    suchy :)

    330ml wody
    2 łyżki masła
    1 1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    500g mąki pszennej
    5 łyżek orzechów
    100g rodzynek
    1/2 łyżki drożdży

    program podstawowy

    smacznego!
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • momas 04.02.10, 09:25
    Dziękuję bardzo:) Do nóżek padam i rączki całuję :D
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • marghot 04.02.10, 12:24
    nie gadaj, nie całuj a biegnij piec chleb :P
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein
  • gladys_g 04.02.10, 19:11
    to ocet. Dodaj octu do wody, a chleb nie będzie sie w ogóle kruszył :)
    Zapachu octowego po upieczeniu chleba nie ma.
    Dokładnych proporcji nie pamiętam, ale jak wlewałam jakieś 300 ml płynów, to coś koło 270 - 280 było wody i reszta octu. albo na oko - solidny chlust.
    Dodawałam octu jabłkowego głównie.


    --
    osobliwy pamiętniczek
  • rmarczewski 09.02.10, 10:30
    Witam,
    poproszę o pomoc,w sprawie pieczenia chleba w maszynie; czy
    wyjmujecie mieszadła przed upieczeniem chleba, czy potem szukacie
    robiąc dziury? Jeżeli wyjmujecie, to jak zrobić, żeby maszyna
    zaczęła od razu piec chleb? Mam to urządzenie dopiero 2 tyg i
    zaczynam się zniechęcać, bo jak wyjmę mieszadła z ciasta to potem
    czekam następne 2 godz. żebu zaczęła piec, bo cały program mieszania
    i wyrastania ciasta rozpoczyna się od początku. pomóżcie, proszę.
  • mhr-cs 09.02.10, 10:35
    rmarczewski napisał:

    > Witam,
    > poproszę o pomoc,w sprawie pieczenia chleba w maszynie; czy
    > wyjmujecie mieszadła przed upieczeniem chleba, czy potem szukacie
    > robiąc dziury? Jeżeli wyjmujecie, to jak zrobić, żeby maszyna
    > zaczęła od razu piec chleb? Mam to urządzenie dopiero 2 tyg i
    > zaczynam się zniechęcać, bo jak wyjmę mieszadła z ciasta to potem
    > czekam następne 2 godz. żebu zaczęła piec, bo cały program
    mieszania
    > i wyrastania ciasta rozpoczyna się od początku. pomóżcie, proszę.

    sa na dole latwo wyjac
    poczytaj dokladnie instrukcje
  • rmarczewski 09.02.10, 10:39
    ale czy wyjmuje się je przed upieczeniem, czy już po?
  • the_kami 09.02.10, 11:04
    Mój automat (chyba) sygnalizuje dźwiękiem, że zaczyna piec, a nawet jeśli nie -
    pieczenie wg podstawowego przepisu trwa godzinę, więc łatwo trafić na właściwy
    moment. Tylko że mi się nigdy nie chciało bawić z wyciąganiem mieszadeł - dziury
    aż tak mi nie przeszkadzają.
    Ale jeśli chcesz je wyjąć - nie zatrzymuj programu, tylko zrób to szybko i
    zamknij pokrywę.

    --
    Kami
    zapraszamy do gry Lineage II -Gracia
  • mhr-cs 09.02.10, 11:24
    rmarczewski napisał:

    > ale czy wyjmuje się je przed upieczeniem, czy już po?

    to kwestia urody
    ma dziurke albo nie,
    po przeczytaniu instrukcji
    bedziesz wiedziala
    co znaczy slowo stop,
    to juz nie wiem
    jak masz 12 programow
    co z nich zrobisz?
    jak najlatwiejsze jest tak trudne,
  • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 14:15
    rmarczewski napisał:
    > ale czy wyjmuje się je przed upieczeniem, czy już po?

    Jak wolisz. Po upieczeniu widać gdzie są, więc można łatwo wyjąć. Jeśli chcesz
    mieć mniejsze dziury, można wyjąć przed pieczeniem, po ostatnim mieszaniu. Wtedy
    zazwyczaj maszyny włączają sygnał dźwiękowy. Jeśli nie masz zatrzymywania
    programu, czekasz aż przestanie mieszać i wyciągasz mieszadła. To wszystko.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka