jakie mleko do kawy z ekspresu ciśnieniowego? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Dostałam od męża w prezencie ekspres ciśnieniowy, co do rodzaju kawy mam już
    jasność, ale nurtuje mnie jakiego mleka używać do spieniania?
    W instrukcji obsługi pisze że odtłuszczone - czyli 1,5%?
    Chodzi mi o to żeby ta pianka była widoczna, bo to mleko 1,5% moim zdaniem
    wcale się nie pieni, chyba że źle coś robię?
    Proszę poradźcie jak sobie radzicie?
    • faktycznie, w mojej instrukcji pierwszego tez o tym pisali.
      ja uzywam 3,5 a nawet 3,8.
      wbrew pozorom najlepiej, jesli jest zimne, lepiej sie ubije.
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
      • Dziękuję bardzo za pomoc?
        Właśnie użyłam mleka 3,2% i wyszło lepiej.
        A gdyby użyć tego mleka niebieskiego do kawy - ono jest 7,5%, próbował ktoś?
        • Gość: aaa IP: *.adsl.alicedsl.de 03.02.10, 12:16
          probowalam z mlekiem do kawy ale ono wg mnie do spieniania wcale sie nie nadaje.
          • nie. mleko skondensowane sie nie nadaje :)
            warto poszukac w sieci tzw barista milk. moze ma w polsce jakis sklep internetowy?
            no i moze gdzies dostaniesz mleko o wyzszej zawartosci tluszczu niz 3,2? tylko
            musi byc uht z kartonika, nie swieze. swieze sie bardzo trudno ubija.
            --
            Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
            find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
            It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
            it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
            them what you got.
            • Gość: _JaC IP: 212.180.230.* 25.12.13, 09:18
              Nadaje, nadaje, nawet robiłem całkiem udane próby ze śmietanką 12%, ale spienianie mleka skondensowanego 7,5% (Gostyń, kupuję zwykle w litrowych kartonach, wychodzi znacznie taniej niż puszka) to wyższa szkoła jazdy.
              Przy śmietance smak kawy tłustawy, przy mleku skondensowanym jeszcze jeszcze. Od czasu do czasu kupuję różne mleka (podobnie jak różne kawy) poczynając od 1,5%, żeby poczuć i posmakować różnicę.
        • Skondensowane się nie nadaje.
          Weź zwykłe, koniecznie zimne. Tłuste ubije się lepiej. Jednak spienianie parą to kwestia bardziej techniki niż mleka. Ważne, żeby mleka nie przegrzać, nie powinno mieć więcej niż 75-80 stopni. Zatem im zimniejsze i im więcej go w dzbanku, tym lepiej. Całkiem przydatny jest termometr na klips. Dzbanek z mlekiem trzeba lekko pochylić, tak aby mleko wirowało, a końcówkę spieniacza trzymaj tuz pod powierzchnią. Mleko będzie się napowietrzać i powiększać objętość - dzbanek trzeba wówczas lekko obniżać, tak, by końcówka spieniacza cały czas znajdowała się pod samą powierzchnią i wydawała charakterystyczny świst. Przed spienianiem spuść z dyszy wode do pustego dzbanka/szklanki. Dopiero, kiedy pójdzie sama para, zakręć, szybko podstaw dzbanek z mlekiem i rozpocznij spienianie.
          Poczytaj sobie rady na forum caffe prego, obejrzyj filmy na youtubie i próbuj :)
          • Na dyszę do spieniania mleka zwykle jest założona plastikowa nakładka, która w zdecydowanej większości ekspresów tylko przeszkadza i lepiej ja zdjąć. Bez niej spienia się znacznie łatwiej.
            • Mam ekspres saeco talea touch plus z wyspą milk island. O ile w dzbanku spienia
              się w miarę dobrze to właśnie interesowało mnie spienianie dyszą.
              Marciasek bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!
          • Gość: Mika IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.13, 10:22
            Marciasek podała idealny przepis na spienianie mleka za pomocą dyszy ekspresu. Od siebie mogę dodać , że polecam spieniać mleko nie w zwykłym szklanym dzbanku, ale w metalowym dzbanku o prostych ściankach i płaskim dnie (do dostania w sklepach np. w Ikei pod hasłem "dzbanek do spieniana mleka"). W takim dzbanku mleko lepiej się spienia, poza tym po spienieniu należy kilka razy uderzyć denkiem dzbanka o blat - pianka wtedy opadnie, ale jej konsystencja będzie bardziej sztywna - lepiej się utrzyma na kawie i będzie można ją posypać np. cynamonem
    • beautywomen napisała:

      > Dostałam od męża w prezencie ekspres ciśnieniowy, co do rodzaju
      kawy mam już
      > jasność, ale nurtuje mnie jakiego mleka używać do spieniania?
      > W instrukcji obsługi pisze że odtłuszczone - czyli 1,5%?
      > Chodzi mi o to żeby ta pianka była widoczna, bo to mleko 1,5% moim
      zdaniem
      > wcale się nie pieni, chyba że źle coś robię?
      > Proszę poradźcie jak sobie radzicie?
    • Używam mleka świeżego 2% lub 3.2% (markę pominę, by nie być posądzoną o kryptoreklamę ;) ) - dobrze smakuje i dobrze się spienia.
      Pozdrawiam :)
    • Gość: JK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.13, 18:56
      Co najmniej 3,2procent
      • TYLKO zimne i CHUDE,bo inaczej nie bedzie tej wspanialej ,sztywnej pianki.
        • sztywna pianka vel kloc o konsystencji masy piankowej uzywanej do uszczelniania na budowach to akurat naprawde ostatnia rzecz, ktora chce uzyskac ktos majacy choc minimalne pojecie o dobrym cappuccino.
          spienione mleko ma sie polaczyc z goracym espresso tworzac kosystencje lekkiej "pianki", nieomal espumy przy ktorej mamy wrazenie, ze czujemy ta strukture na jezyku.
          absolutna pomylka jest polaczenie kawy z cieplym mlekiem i zwienczenie tej kreacji sztywnym klocem ktory smetnie dryfuje od brzegu do brzegu filizanki przy kazdym jej ruchu.
          w kazdej instrukcji domowego ekspresu kolbowego czytamy madrosci, ze mleko ma byc b. zimne i nie za tluste - najlepiej w przedziale 1,5 a 2 %. takie faktycznie ubije sie najlepiej na pozadany kloc.
          znajacy sie na sprawie uzywaja mleka o duzej zawartosci bialka (powyzej 3%) i tluszczu (minimum 3,2%, najlepiej 3,6 do 3,8%)
          no i musi byc UHT. z tym lodowato zimnym to tez zaden mus. zwroccie uwage, ze w barach i kawiarniach stoi ono czesto na wierzchu, a nie w lodowce.
          a propos - ja natychniast rozpoznam, czy uzyto mleka 0% (nie wiem, czy sie w ogole ubije, ale pewnie bedzie miec b. dziwna konsystencje), 1,8, czy ponad 3%. poznam po smaku i czesto wlasnie po konsystencji.
          mleko powyzej 3,6% ma smak, nie wiem... smietanowy bardziej? kremwy? uwazam, ze nie nadaje sie do niczego innego procz kawy, bo jest b. sycace.


          beata19735 napisała:

          > TYLKO zimne i CHUDE,bo inaczej nie bedzie tej wspanialej ,sztywnej pianki.


          --
          I will eat your happiness...
          • no i musi byc UHT
            --------------------
            Tak?
            a jak nie było tej technologii to pito tylko espresso?
            jeep
            --
            YCDSOYA
            • taaaa, bo jak wszyscy oczywiscie dobrze wiemy domowe ekspresy kolbowe 15barowe z dysza do spieniania mleka byly znane juz w paleolicie....
              pozdrawiam znawce - historyka kulinariow i sprzetu agd
              najlepiej ubije sie mleko uht, dlatego glownie takiego uzywaja profesjonalisci.
              gdyby tak nie bylo, uzywaliby innego. proste.

              jeepwdyzlu napisał:

              > no i musi byc UHT
              > --------------------
              > Tak?
              > a jak nie było tej technologii to pito tylko espresso?
              > jeep


              --
              I will eat your happiness...
    • ważna jest temperatura
      musi być zimne
      z )%,2 czy 3 czy 3,2 wychodzi tak samo dobrze...
      jeep
      --
      YCDSOYA
    • Gość: Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 12:23
      Nie polecam tego 3,2 % jeżeli juz mleko do kawy z ekspresu ciśnieniowego to tylko 1,5%,przynajmniej mi takie najbardziej smakuje.


      www.gastrosklep.pl/
      • Nie polecam tego 3,2 % jeżeli juz mleko do kawy z ekspresu ciśnieniowego to tylko 1,5%,przynajmniej mi takie najbardziej smakuje.
        -----------
        konia z rzędem dla kogoś, kto odróżni piankę z mleka O% od pianki z mleka 3,2
        Jeśli rozmawiamy o mleku podgrzanym i spienionym - nie ma żadnej różnicy w smaku.
        Ani w zawartości tłuszczu - jeśli do kawy dajemy 30-50 MILILITRÓW mleka o zawartości 3 %
        to sami policzcie o jakiej ilości tłuszczu rozmawiamy?
        1 gram?
        Maksymalnie
        Raczej mniej
        jeep

        --
        YCDSOYA
    • Zależy do jakiej kawy, bo do cappuccino czy latte najlepsze będzie 3,2%. Oczywiście wszystko też zależy od ekspresu, bo każdy robi to trochę inaczej… pamiętam jak mnie znajomy poczęstował kawą z ekspresu (saeco) to kurcze nie mogłem uwierzyć, że to jest samemu robiona kawa. Nie dość że pyszna, to jeszcze z jakimś finezyjnym wzorem na piance, normalnie jak z jakiegoś katalogu albo menu. Chociaż to już wymaga wyższych skilli i doświadczenia w temacie ;)
    • W stolicy espresso, Neapolu, uzywa sie swiezego mleka pelnego 3,6%.
    • 3,5%
      i wychodzi idealnie
      jeep
      --
      YCDSOYA
    • Gość: _JaC IP: 212.180.230.* 25.12.13, 09:10
      Dobrze spienia się mleko "Pilos" z Lidla. Dobrze spienia się mleko "Ryoba" (niby dla baristów, 3,2%). Generalnie efekt spieniania mleka jest nieco "nieobliczalny", to samo mleko z tego samego kartonu raz się spienia doskonale, innym razem nie lub szybko się rozwarstwia lub szybko piana siada.
      Jesli w Twoim spieniaczu do mleka możesz mleko spieniac również na zimno , polecam podwójny cykl: pierwsze spienianie na zimno, za chwilę już na gorąco, w trakcie spieniania można dodać odrobinę cukru - piana rewelacyjna :-)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.