Dodaj do ulubionych

Szwedzkie ciasto z jabłkami.

IP: *.mtvk.pl 10.02.04, 16:00
50 g masła
2 łyżki oleju winogronowego (jest cos takiego w Polsce??) lub zwykłego
150 ml mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną
1 jajko
150 ml cukru
375 ml mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 kwaśnych jabłek
2-3 łyżki cukru
cynamon
2 łyżki masła

Rozpuścić masło, zmieszać je z olejem i mlekiem. Dodać jajko, cukier, mąkę,
proszek do pieczenia i 1 starte jabłko. Wlać ciasto do wysmarowanej masłęm
formy. Obrać pozostałe jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
Obłożyć ciasto plastrami jabłek (ciasno, jeden plaster zachodzący na drugi),
posypać cukrem i cynamonem. Piec w temperaturze 175’C ok.45min.
Super ciasto do kawy, można podawać z bitą śmietaną.
Edytor zaawansowany
  • Gość: P. IP: *.proxy.aol.com 10.02.04, 16:34
    Czy chodzi o olej z pestek winogronowych?
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 10.02.04, 17:08
    Najprawdopodobniej :)
    W oryginalnym szwedzkim przepisie widnieje "rapsolja", co znaczy doslownie olej
    winogronowy, tak tez wiec przetlumaczylam. Ja do tego ciasta dodaje zwykly olej
    i tez jest ok :)
  • jottka 10.02.04, 17:18
    ty piszesz z polski - w większości sklepów spożywczych olej winogronowy stoi na
    półce
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 10.02.04, 18:04
    Bardzo dziekuje za przypomnienie, bo przez chwile pomylilam Katowice ze
    Sztokholmem! ;)
    Tak, pisze z Polski, ale przepis jest szwedzki, tlumaczony przeze mnie ze
    szwedzkiego, wyprobowany i tu, i tam. Co do oleju z pestek winogron, to
    myslalam, ze w Polsce go nie ma i dlatego uzywam zwyklego. Taka ze mnie
    kulinarna ignorantka.
  • Gość: ella IP: *.telia.com 10.02.04, 18:54
    Co ty zdziwiasz?
    rapsolja = olej winogronowy-od kiedy?
    RAPS- to jest rzepak
    OLJA - oczywiscie -olej
    takze chodzi o normalny
    olej rzepakowy.
    Powodzenia w pieczeniu i tlumaczeniu
    ale nie wprowadzaj ludzi w blad.
    pozdrawiam ze Stockholmu
  • aka10 10.02.04, 20:46
    A olej z pestek winogron to "druvolja"(doslownie olej winogronowy).Pozdrawiam.
    Ps.Ciekawa jestem,z jakiej ksiazki kucharskiej pochodzi ten przepis.
    --
    Nie wierz swym oczom,szepnal wiatr...
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 11.02.04, 10:59
    Przzepis dostalam od rodziny ze Sztokholmu. Skad go maja, tego nie wiem.

    Gdybym spodziewala sie takiego zmasowanego ataku z polnocy, to dalabym sobie
    spokoj z tymi szwedzkimi ciastami. A przeciez chcialam tylko podzielic sie
    przepisami...
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 11.02.04, 10:54
    Dziekuje za sprostowanie i przepraszam wszystkich za wprowadzenie w blad.
    Mialam problem z tym "rapsolja", nie moglam znalezc go w slowniku. Moja
    znajmosc szwedzkiego nie jest z pewnoscia doskonala, ale bez przesady... Nie
    napisalam "benzyna" zamiast "olej", prawda? Olej to w koncu olej.
    Troche wiecej wyrozumialosci, droga pani ze Sztokholmu.
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 11.02.04, 12:17
    najprostrzy przepis ,ktorym sie wszyscy goscie zajadaja;

    4 -5 jablek
    75 g masla lub margaryny
    0,5 decylitra cukru
    3 decylitry platow owsianych
    1 lyzeczka cynamonu
    - obrane jablka pokroic w cienkie cwiartki/ciwiartki i ulozyc w wysmarowanym
    margaryna naczyniu zaroodpornym
    - wymieszac wszystkie suche skladniki z margaryna/maslem zeby otrzymac cos w
    rodzaju kruszonki
    - rozlozyc wszystko na kawalkach jablka
    - piec w 225 stopni piekarniku 20 minut

    podawac ;ja serwuje na lodzie gruszkowym polane sosem waniljowym
    niesamowity smak...(mozna oczywiscie uzyc kazdego smaku loda)
    mozna tylko z samym sosem waniljowym
    lub z bita smietana.

    PS;.1 decylitr to jedna dziesiata litra.
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 11.02.04, 12:38
    No tak, na smierc zapomnialam, ze ciasto z jablkami podaje sie w Szwecji z
    takim pysznym waniliowym sosem! :) Moze wiesz jak zrobic taki sos domowym
    sposobem w Polsce?
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 11.02.04, 12:57
    Krysiu
    zawsze kupuje ten sos w proszku
    i mieszam go z zimnym mlekiem,,,,
    poszukam w ksiazce przepis i podam Tobie,
    bo sama nigdy nie robilam domowego,,,
    ale jak mieszkasz w kraju to moze juz cos takiego jest gotowe w torbkach-
    rozejzyj sie dokladniej..moze akurat znajdziesz w sklepie ????

    powodzenia,,,,smacznego....
  • Gość: też K. IP: *.crowley.pl 11.02.04, 12:24
    K.! dzięki za przepis, mnie się bardzo podoba, lubię ciasta z jabłkiem!
    Nie przejmuj się niczym i podsyłaj fajne przepisy dalej!!
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 11.02.04, 12:34
    Krysiu
    robie podobne jeszcze,zamieniajac platki owsiane na make
    mieszajac z margaryna i lyzka cukru
    proporcje samemu mozna na oko podpasowac,
    wtedy cynamonem i troche cukru posypuje po jablkach.
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 11.02.04, 12:43
    Dzieki za slowa otuchy, bo troche zrobilo mi sie przykro :)
  • brunosch 11.02.04, 13:05
    Jeśli to jest ciasto, które jadłem u znajomej (niskie ciasto, cierpkie jabłka,
    a na górze - przeźroczysty, chrupiący "lakier"), to uszy do góry i nic sie nie
    przejmuj - bo to najlepsze co jadłem. Nad ostatnim kawałkiem doszło do męskiej
    bójki na noże ;)

    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • Gość: K. IP: *.mtvk.pl 11.02.04, 13:20
    Bardzo prawdopodobne, ze jest to wlasnie to ciasto :), ale w domowych
    warunkach ten przezroczysty lakier nie zawsze tak fajnie wychodzi :( Co innego
    w kafejkach- tam zawsze jest pyszne.
    Prosba do "Szwedow"- moze znacie dobry sposob, jak zrobic to "cos" na wierzchu?
  • Gość: Sara IP: 213.8.97.* 11.02.04, 12:48
    Nie przejmuj sie. Wlasnie wydrukowalam sobie Twoj przepis K.
    Napisze kiedy upieke, ale w najblizszej przyszlosci robie szarlotke. Moze za
    tydzien, choc kusi mnie tez rafaello.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka