Dodaj do ulubionych

jak usmazyc poledwice wieprzowa?

07.02.10, 17:32
nie chodzi mi o sam przepis z czym itd, tylko jak ja usmazyc w calosci zeby
byla soczysta, a nie podeszwa. Dzisiaj usmazylam na masle ze wszystkich stron,
w calosci, ale niestety w srodku byla surowa, zawinelam w folie aluminiowa
zeby doszla, w tym czasie zrobilam sos, odwinelam z folii, nadal byla surowa,
wiec pokroilam w plastry i wlozylam na chwile do sosu, no i wyszla twarda :(
Edytor zaawansowany
  • 07.02.10, 17:38

    Po usmażeniu na rumiano można podlać wodą i poddusić pod przykryciem.

    Nawiasem mówiąc, najlepiej wstępnie smażyć na smalcu. Jest wtedy
    wyższa temperatura bez przypalania i w środku nie pozostaje surowe:
    smaży się dłużej i w wyższej temperaturze.
    Dopiero pod koniec dodaje się masło, dla lepszego zapachu i ładnego
    zrumienienia. Ale na samym maśle nie mozna długo smażyć, bo się
    przypala.
  • Gość: ysty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.10, 18:01
    zawsze polędwicę smażę na mieszaninie masła z oliwą. Obsmażam
    jeden bok na ostrym ogniu,obracam na drugi bok ,zmniejszam ogień i
    przykrywam patelnie pokrywką.Smażę do zrumienienia . Pokrywka
    pozwala mięsu udusić się.Jest wówczas soczyste i ugotowane w
    środku.Jesli chcesz by boki były bardziej zrumienione pod
    koniec procesu odkryj pokrywkę,zwiększ ogień i obsmaż ją dookoła.
    Ale juz krótko,na silnym ogniu.Posól na samym końcu.
    Ja polędwicę wcześniej marynuję w mieszaninie oliwy,wina,albo octu
    balsamicznego i ziół(najlepszy jest pieprz ziołowy).Bez soli.Po
    marynowaniu(kilka godzin najwyżej) bez płukania i obsuszania
    obsmażam ją wg powyższego schematu,wyjmuję z tłuszczu by
    odsapnęła,do tłuszczu wlewam marynatę,całość zagotowuję i
    zagęszczam,dodaję dwie trzy łyżki śmietany,polędwicę kroję na
    ukośne plastry i polewam tym sosem(albo obok).Wcześniej polędwicę i
    sos delikatnie solę.I po robocie.Pozdrawiam
  • 08.02.10, 11:48
    a masz jakies proporcje na ta marynate i czas smazenia tego wszystkiego? A
    wlasciwie duszenia?
  • 07.02.10, 18:45
    Solę, pieprzę, rozmarynuję i czosnkuję - minimum godzinę przed, ale jak dobę w
    tym postoi (w lodówce), to tym lepiej. I piekę w bardzo gorącym piekarniku (~250
    stopni z termoobiegiem) pod przykryciem, ok. 30-35 minut. Wczorajsza rozpływała
    się w ustach.

    --
    Kami
    Studio Eksperymentalne PR: jestem dumna z Tatusia! :)
  • 08.02.10, 11:46
    bez tluszczu?
  • 08.02.10, 12:02
    Skrapiam oliwą z oliwek, ale niewiele jej. Pod koniec pieczenia podlałam wrzątkiem.

    --
    Kami
    zapraszamy do gry Lineage II -Gracia
  • 08.02.10, 12:31
    mamahanki napisała:

    > nie chodzi mi o sam przepis z czym itd, tylko jak ja usmazyc w
    calosci zeby
    > byla soczysta, a nie podeszwa. Dzisiaj usmazylam na masle ze
    wszystkich stron,
    > w calosci, ale niestety w srodku byla surowa, zawinelam w folie
    aluminiowa
    > zeby doszla, w tym czasie zrobilam sos, odwinelam z folii, nadal
    byla surowa,
    > wiec pokroilam w plastry i wlozylam na chwile do sosu, no i wyszla
    twarda :(

    a gdzie doszla
    wlozylas do piekarnika na 100°?
    i ilosc czasu napewno nie
    a to by wystarczylo,
    wszystko jedno na jakim tluszczu robiona,
  • 08.02.10, 16:52
    Pani Marioo, zeby doszla do siebie :) o piekarniku nic nie wspomnialam wiec do
    piekarnika nie doszla, tylko do patelni, do sosu, wskoczyla :)))
  • 08.02.10, 16:55
    aaa i na patelnie wskoczyla bez folii
  • 08.02.10, 12:54
    Lekko solę, obsmażam na rumiano, potem jeszcze raz lekko solę, pieprzę, przyprawiam (czym kto lubi), wkładam do żaroodpornego szklanego naczynia bez przykrycia i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 80 stopni na półtorej godziny (czas dotyczy polędwiczki o wadze ok. 60 dag). Jest wspaniała. Soczysta, mięciutka, różowa. Zupełnie inna niż pieczone w wysokich temperaturach. Najlepiej smakuje na zimno, przeleżana przez noc w lodówce, pokrojona w cieniutkie plasterki.
  • 08.02.10, 14:42
    Poledwice wieprzowa smazy sie dosc wolno i dlugo, nalezy ja czesto
    obracac na wszystkie strony, przy czym temperatura nie moze tez byc
    ani zbyt wysoka ani zbyt niska, ja to nazywam na pol gwizdka:)
    Najlepszy efekt osiaga sie obtaczajac ja wczesniej w mace, wtedy
    soki sie zatrzymuja i pozostanie zawsze soczysta.
    Poledwicy nigdy nie smaze na masle, a na dobrym oleju arachidowym.
    Gdybym miala dostep do smalcu to smazylabym wlasnie na smalcu,
    osiaga sie wtedy najlepsze smaki z poledwiczki, wegrzy zreszta tak
    robia i ich kuchnia jest jedna z najsmaczniejszych i najmniej, w
    brew pozorom, kaloryczna:):):


    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 08.02.10, 14:48
    bagatella napisała:

    > Poledwice wieprzowa smazy sie dosc wolno i dlugo,

    najlepsze mieso tak martretowac?
  • 08.02.10, 15:10
    Tak, pani Mario, dokladnie!!!!
    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 09.02.10, 13:20
    Ja kroję w plastry i rzucam po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu,
    najchętniej na patelni grillowej. Jest miękkie i soczyste.
    --
    Poradnik początkującego kucharza
  • 09.02.10, 14:05
    to polecam na grylu w ogrodku
    do tego wedzonke
    sniegu duzo,
    to jest wspaniala przekaska
    na swiezym powietrzu
  • Gość: didi IP: 212.160.148.* 09.02.10, 14:46
    taaaaaa zwlaszcza zima....
  • Gość: aqua48 IP: 77.236.0.* 09.02.10, 14:27
    Ja polędwicę wieprzową lekko rozbijam wnętrzem dłoni (tłuczek się nie nadaje, bo zmaltretuje mięso), nacieram masłem zmieszanym z solą, pieprzem i czosnkiem, zawijam w folię i do piekarnika. Musi się trochę popiec. Jak długo to zależy od wielkości kawałka mięsa. Zawsze można odwinąć i sprawdzić, ale wychodzi kruchutka.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.