Dodaj do ulubionych

ryba po grecku, prosty przepis na dorszyka prosze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 19:10
z gory dziekuje
Edytor zaawansowany
  • kristine1 11.02.04, 19:25
    Witam !!! ja to robie tak :W zaleznosci ile masz rybki, czyli wedle uznania.
    Obieram cebule,kroje w polplasterki.Nastepnie marchewke (pol na pol z cebula )
    zcieram na tarce na grubych oczkach.Do tego pietruszka, i seler .(Tez starta na
    tarce )Wszystko wrzucam do garnka, zalewam delikatnie olejem,(nie za duzo )
    dorzucam kilka ziarenek ziela angielskiego, liscia laurowego i tak na malym
    ogniu to ma sie dusic az bedzie miekkie.Potem dodaje przecier pomidorowy,jak
    jest za kwasne to troche cukru.Oczywiscie sol i pieprz do smaku.Jak juz jest
    miekkie i doprawione,ukladam rybke na pulmisku i pokrywam jedna warstwa tych
    warzyw z garnka. pozniej kolejna warstwa rybki i znowu warzywka.robiac w ten
    sposob zapewnia sie ze ta rybka wspaniale przejdzie tymi smakowitymi warzywkami
    i nie bedzie taka sucha.
    zycze smacznego.....
  • kristine1 11.02.04, 19:28
    zapomnialam dodac ze do tych warzyw oczywiscie bardzo mile widziana vegeta, lub
    kostka rosolowa.tylko wtedy uwaga z sola.....
  • wedrowiec2 11.02.04, 19:49
    Ryba po grecku – inaczej. Normalni ludzie smażą rybę i gotują warzywa. Ja
    robię to odwrotnie. Rybę (najczęściej filety mintajowe) gotuję krótko w
    przyprawach (pieprz czarny w ziarnach, sól, ziele angielskie, listek bobkowy,
    tymianek ). Warzywa (marchew, seler, pietruszkę) ucieram na tarce o grubych
    oczkach; cebulę kroję w kostkę. Warzywa przesmażam na oliwie z oliwek. Gdy
    zrobią się miękkie dodaję rybę i doprawiam czarnym, mielonym pieprzem i
    posiekaną natką pietruszki. Można dodać trochę pasty pomidorowej. Całość krótko
    smażę na oliwie. ten sposób przyrządzania ryby po grecku wprowadziłam, gdy po
    jakimś choróbsku byłam długo na diecie i nie mogłam jeść smażonych potraw.
  • Gość: pn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 20:32
    oj to sie zamieszalo, gotowac czy smazyc oto jest dylemat...
  • Gość: doświadczona IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 21:05
    Dświadczona przynajmniej w niniejszej kwestii,stwierdzam, że podstawowa różnica
    w smaku ryby wynika z tego czy sie ją gotuje , czy smaży. Jeśli się ją lekko
    poddusi, a wymaga to bardzi krótkiego czasu całość jest potem niezwykle
    delikatna w smaku i dobra nawet, jeśli nie dać ostrych przypraw, w razie diety
    lekkostrawnej. Osobiście gotuję najpierw warzywa (najszybciej jak się podleje
    wodą i wstawi do mikrofali), a potem trę na tarce z dużymi okami.
    Wszyscy wokół mnie smażą i są zawsze zaskoczeni, że moja (gotowana) jest taka
    pyszna.
    Pozdrawiam
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 11.02.04, 21:59
    ja jeszcze dusze wszystkie kolory papryki,
    procz w/w warzyw
    a rybke smaze i nam wszystkim w domu smakuje....
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 12.02.04, 02:41
    No i niekoniecznie ryba. Kura w sosie greckim jest NAPRAWDĘ doskonała.
  • Gość: kuchta IP: 195.245.217.* 12.02.04, 04:27
    Robie b.podobnie jak Kristine, ale najpierw na oleju duszę sama cebulę/żeby
    zmiękła/, a resztę warzyw krótko, no i dodaję słodkiej papryki w proszku.Tylko
    podaje inaczej. Kiedys ryba nie chciała mi się ładnie usmażyć, filety się
    rozlatywały. żeby uratowac danie, podziabałam je konsekwentnie na małe kawałki,
    zalałam sosem i wymieszałam. Teraz wszyscy żądają ode mnie ryby w takiej
    własnie postaci - coś w rodzaju sałatki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka