• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Biała kapusta na ciepło

  • 13.02.10, 10:25
    Jak robicie białą kapustę na ciepło, jako dodatek do obiadu?
    Szukam jakiejś inspiracji bo mam całą główkę...
    U mnie zawsze dojrzała biała to albo ląduje w bigosie albo w gołąbkach, ew. w
    surówkach. Jako ciepły dodatek to tylko młoda, włoska lub czerwona.
    A teraz chciałabym zrobić pyszną na ciepło.

    Edytor zaawansowany
    • 13.02.10, 10:53
      Lubię bardzo kapustę białą zasmażaną.
      1/2 kg kapusty, 10 dag boczku wędzonego, 1 mała cebula, 1-2 łyżki octu winnego
      [np.z białego wina], sól, cukier do smaku.
      Pokrojony boczek zesmżyć na dużej patelni nie rumieniąc, dodać drobno pokrojoną
      cebulę, podsmażyć. Dodać drobno poszatkowaną kapustę i smażyć ok. 5-10 min.
      Doprawić octem, solą, szczyptą cukru, przykrywamy
      i dusimy wszystko do miękkości. Kapusta nie może się rozgotować, powinna być jędrna.

      Moja mała uwaga. Teraz kapusta jest dość twarda i dobrze by było ją po
      zszatkowaniu sparzyć wrzątkiem [zblanszować].
      • 13.02.10, 12:08

        Dobra też jest parzybroda.
        • 13.02.10, 12:24
          z pomidorami (może być z puszki lub lepiej koncentrat bo bardziej kwaśne) i
          kminkiem;)pycha
          --
          jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie
      • 13.02.10, 13:34
        marbor1 napisała:

        > Moja mała uwaga. Teraz kapusta jest dość twarda i dobrze by było ją po
        zszatkowaniu sparzyć wrzątkiem [zblanszować].

        Mam zblanszować, mimo gotowania, tak?
    • 13.02.10, 12:24
      bardzo dobra jest po prostu podsmazona z sosem sojowym i potem dodaj
      kilka lyzeczek sosu chilli slodko pikantnego. propoprcje zaleza od
      ilosci kapusty.
      • 13.02.10, 13:34
        Podsmażyć, doprawić i dusić?
        • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 13.02.10, 14:32
          Tak dusić, nie podlewaj żadnym płynem. Kapusta pod przykryciem puści własny sok.
        • 13.02.10, 14:34
          ja najpierw smaze na oliwie,potem chwile dusze pod przykryciem az
          zmieknie, dodaje sos sojowy i na sam koniec sos chilli. Mozna jesc
          lekko poduszona, ja smaze dlugo bo lubie bardziej sucha wersje i jak
          kapusta zrobi sie ciemniejsza (od sosu sojowego).
          • 13.02.10, 17:59
            ja kapuste zawsze siatkuje,pozniej zalewam woda i gotuje do
            miekkosci,dodaje pokrojona w kostke cebule,sol,pieprz i ocet do
            smaku oraz roztapiam troche sloniny na patelni tak zeby zostaly
            skwarki i wlewam to do kapusty z przyprawami i calosc
            mieszam.naprawde polecam:)pychotka:)jutro sama taka robie do obiadu:)
            • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 13.02.10, 18:36
              Na pewno Twoja kapusta jest b. smaczna, ale warto spróbować też zrobić kapustę
              zasmażaną, przekonasz się, że jest godna polecenia.
              • 13.02.10, 18:42
                zasmazana tez jest pyszna,sama rowniez znam ten przepis i dosc
                czesto ja robie ale nie chcialam sie powtarzac:)pozdrawiam
    • Gość: senin IP: *.QLD.netspace.net.au 13.02.10, 19:24


      a tu masz po seczuansku

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,70882685,70882685.html

      gdyby pieprz syczuanski byl problemem to mozna go opuscic i tez
      bedzie dobra
    • 14.02.10, 15:52
      A ja robię w bardzo prosty sposób, szatkuję kapustę, posypuję solą,
      czekam ok 1/2 - 1 godziny, moetosze jak bym prała , wyciska sok i
      kładę na patelnie z usmażoną cebulą, pieprze oczywiście ,trochę
      mieszam i po 15 minutach jest gotowa.Nic więsej nie dodaję, no chyba
      że koperek.
      pozdrawiam.
    • 14.02.10, 21:08
      buttergirl napisała:

      > Jak robicie białą kapustę na ciepło, jako dodatek do obiadu?
      > Szukam jakiejś inspiracji bo mam całą główkę...
      > U mnie zawsze dojrzała biała to albo ląduje w bigosie albo w
      gołąbkach, ew. w
      > surówkach. Jako ciepły dodatek to tylko młoda, włoska lub czerwona.
      > A teraz chciałabym zrobić pyszną na ciepło.
      >
      podaję przepis:szklanka octu z siedmiu ziół,pół szkl.oleju,pół
      szkl.cukru,szkl.wody.Zagotować i zalać kapustę.Smacznego!
    • 14.02.10, 22:32
      poszatkowac i udusic z cebula i jablkami - pycha...
      Mniam - dawno nie robilam
      • 14.02.10, 23:25
        a ja dzisiaj zrobilam tak: wrzucilam mala torebke swinskich zeberek
        z zamrazarki do garnka z chlustem oleju, po jakims czasie dorzucilam
        polowe sporej cebuli. mialam polowke duzej slodkiej kapusty , szatku-
        szatku i prask do garnka z zeberkami.
        pieprz, sol, troche wegety
        dzis w jakims gourmet magazynie czytalam o kurzencych fragmentach
        marynowanych w soku z pikli ogorkowych, posiadajac sloik marki
        krakus po ogorkach kwasz, z woda po ogorach postanowilam wlac toto
        do owej kapusty, co to ja pyrcylam.
        po dosyc dlugiej chwili dodalam paste pomidorowa podwojnie
        koncentrowana i koperek kupiony w ruskiej dzielnicy i zamrozony.
        paste dodawalam jeszcze ze dwa razy, zeby bylo dobrze.
        wyszlo pyszne :) nnie moge sie oderwac od gara, nawet na proszona
        kolacje walentynkowa.

        love :)
    • 15.02.10, 03:45
      Jarzyny, także kapustę, gotuję z zasady na parze Dosmaczamsoesm
      pomidorowym do spagetti i posypuję parmezanem.
      --
      "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
      Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.