Dodaj do ulubionych

Biała kapusta na ciepło

13.02.10, 10:25
Jak robicie białą kapustę na ciepło, jako dodatek do obiadu?
Szukam jakiejś inspiracji bo mam całą główkę...
U mnie zawsze dojrzała biała to albo ląduje w bigosie albo w gołąbkach, ew. w
surówkach. Jako ciepły dodatek to tylko młoda, włoska lub czerwona.
A teraz chciałabym zrobić pyszną na ciepło.

Edytor zaawansowany
  • 13.02.10, 10:53
    Lubię bardzo kapustę białą zasmażaną.
    1/2 kg kapusty, 10 dag boczku wędzonego, 1 mała cebula, 1-2 łyżki octu winnego
    [np.z białego wina], sól, cukier do smaku.
    Pokrojony boczek zesmżyć na dużej patelni nie rumieniąc, dodać drobno pokrojoną
    cebulę, podsmażyć. Dodać drobno poszatkowaną kapustę i smażyć ok. 5-10 min.
    Doprawić octem, solą, szczyptą cukru, przykrywamy
    i dusimy wszystko do miękkości. Kapusta nie może się rozgotować, powinna być jędrna.

    Moja mała uwaga. Teraz kapusta jest dość twarda i dobrze by było ją po
    zszatkowaniu sparzyć wrzątkiem [zblanszować].
  • 13.02.10, 12:08

    Dobra też jest parzybroda.
  • 13.02.10, 12:24
    z pomidorami (może być z puszki lub lepiej koncentrat bo bardziej kwaśne) i
    kminkiem;)pycha
    --
    jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie
  • 13.02.10, 13:34
    marbor1 napisała:

    > Moja mała uwaga. Teraz kapusta jest dość twarda i dobrze by było ją po
    zszatkowaniu sparzyć wrzątkiem [zblanszować].

    Mam zblanszować, mimo gotowania, tak?
  • 13.02.10, 12:24
    bardzo dobra jest po prostu podsmazona z sosem sojowym i potem dodaj
    kilka lyzeczek sosu chilli slodko pikantnego. propoprcje zaleza od
    ilosci kapusty.
  • 13.02.10, 13:34
    Podsmażyć, doprawić i dusić?
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 13.02.10, 14:32
    Tak dusić, nie podlewaj żadnym płynem. Kapusta pod przykryciem puści własny sok.
  • 13.02.10, 14:34
    ja najpierw smaze na oliwie,potem chwile dusze pod przykryciem az
    zmieknie, dodaje sos sojowy i na sam koniec sos chilli. Mozna jesc
    lekko poduszona, ja smaze dlugo bo lubie bardziej sucha wersje i jak
    kapusta zrobi sie ciemniejsza (od sosu sojowego).
  • 13.02.10, 17:59
    ja kapuste zawsze siatkuje,pozniej zalewam woda i gotuje do
    miekkosci,dodaje pokrojona w kostke cebule,sol,pieprz i ocet do
    smaku oraz roztapiam troche sloniny na patelni tak zeby zostaly
    skwarki i wlewam to do kapusty z przyprawami i calosc
    mieszam.naprawde polecam:)pychotka:)jutro sama taka robie do obiadu:)
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 13.02.10, 18:36
    Na pewno Twoja kapusta jest b. smaczna, ale warto spróbować też zrobić kapustę
    zasmażaną, przekonasz się, że jest godna polecenia.
  • 13.02.10, 18:42
    zasmazana tez jest pyszna,sama rowniez znam ten przepis i dosc
    czesto ja robie ale nie chcialam sie powtarzac:)pozdrawiam
  • Gość: senin IP: *.QLD.netspace.net.au 13.02.10, 19:24


    a tu masz po seczuansku

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,70882685,70882685.html

    gdyby pieprz syczuanski byl problemem to mozna go opuscic i tez
    bedzie dobra
  • 14.02.10, 15:52
    A ja robię w bardzo prosty sposób, szatkuję kapustę, posypuję solą,
    czekam ok 1/2 - 1 godziny, moetosze jak bym prała , wyciska sok i
    kładę na patelnie z usmażoną cebulą, pieprze oczywiście ,trochę
    mieszam i po 15 minutach jest gotowa.Nic więsej nie dodaję, no chyba
    że koperek.
    pozdrawiam.
  • 14.02.10, 21:08
    buttergirl napisała:

    > Jak robicie białą kapustę na ciepło, jako dodatek do obiadu?
    > Szukam jakiejś inspiracji bo mam całą główkę...
    > U mnie zawsze dojrzała biała to albo ląduje w bigosie albo w
    gołąbkach, ew. w
    > surówkach. Jako ciepły dodatek to tylko młoda, włoska lub czerwona.
    > A teraz chciałabym zrobić pyszną na ciepło.
    >
    podaję przepis:szklanka octu z siedmiu ziół,pół szkl.oleju,pół
    szkl.cukru,szkl.wody.Zagotować i zalać kapustę.Smacznego!
  • 14.02.10, 22:32
    poszatkowac i udusic z cebula i jablkami - pycha...
    Mniam - dawno nie robilam
  • 14.02.10, 23:25
    a ja dzisiaj zrobilam tak: wrzucilam mala torebke swinskich zeberek
    z zamrazarki do garnka z chlustem oleju, po jakims czasie dorzucilam
    polowe sporej cebuli. mialam polowke duzej slodkiej kapusty , szatku-
    szatku i prask do garnka z zeberkami.
    pieprz, sol, troche wegety
    dzis w jakims gourmet magazynie czytalam o kurzencych fragmentach
    marynowanych w soku z pikli ogorkowych, posiadajac sloik marki
    krakus po ogorkach kwasz, z woda po ogorach postanowilam wlac toto
    do owej kapusty, co to ja pyrcylam.
    po dosyc dlugiej chwili dodalam paste pomidorowa podwojnie
    koncentrowana i koperek kupiony w ruskiej dzielnicy i zamrozony.
    paste dodawalam jeszcze ze dwa razy, zeby bylo dobrze.
    wyszlo pyszne :) nnie moge sie oderwac od gara, nawet na proszona
    kolacje walentynkowa.

    love :)
  • 15.02.10, 03:45
    Jarzyny, także kapustę, gotuję z zasady na parze Dosmaczamsoesm
    pomidorowym do spagetti i posypuję parmezanem.
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.