Dodaj do ulubionych

co zrobić łatwego z piersi kurczaka

IP: *.28.73.11.coditel.net 18.02.10, 22:59
nie potrafię gotowac w ogóle, a w dodatku będę musiała przygotowac coś szybko
rano i wrzucić do lodówki, bo gość przyjeżdża wieczorem i wracamy z dworca
razem więc chcę tylko odgrzać czy coś podobnego i jeść.

jak zrobić pierś kurczaka (chyba kurczaka to jest, bo języka tutejszego nie
znam, ale wygląda jak kurczak)? w domu mam przyprawy jakieś (niewiele), sos
jakiś, ryż, makaron, wino czerwone i jakieś normalne rzeczy.

pomóżcie, please, jak najłatwiej na świecie przygotowac mięso?
Edytor zaawansowany
  • 18.02.10, 23:13
    Jezeli masz rowniez cebule czerwona (dobrze by bylo rowniez papryke
    dla koloru) to potnij piers kurczaka na "kostki", cebula i papryka
    na kawalki, wrzuc wszystko do sloja, dodaj zabki czosnku, plasterki
    cytryny, ziola (rozmaryn i tymianek), zalej oliwa i octem winnym (2
    razy tyle oliwy co octu). Potrzasaj sloikiem zeby sie wszystko
    wymieszalo. Nadziej wszystko na patyczki bambusowe (namoczone w
    wodzie) i albo do piekarnika (najlepiej pod grillem, jezeli masz)
    albo na patelni.
  • 18.02.10, 23:22
    witam
    moje dwa patenty na szybkie dania z kurczakiem:
    1. pierś z kurczaka, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawa gyros(może być
    mieszanka innych przypraw), usmażyć na oleju (ja smażę dość mocno), do miski
    wrzucić pokrojoną kapustę pekińską, lekko osolić, wsypać kukurydzę z i groszek z
    puszki, dodać trochę majonezu i keczupu i ostygniętego kurczaka. Przygotowanie
    zajmuje ok 20 min. Podawać z pieczywem.
    Patent nr 2.
    kurczaka w kostkę, trochę vegety, pieprzu i na patelnię, dodać trochę gałki
    muszkatołowej, smażyć na małym ogniu, dodać śmietanę, startego sera(opcjonalnie-
    z serem jest ostrzejsze). No i teraz można do tego dodać ugotowane (mrożone lub
    świeże) brokuły. Taki sos podaję z makaronem najlepiej rurki ale może być każdy
    inny: świderki , kolanka itd, no może tylko nie taki jak do rosołu bo za cienki.
    Potrawa szybka , sycąca i bardzo szybka. Można zamiast kurczaka dać po prostu
    tuńczyka jak ktoś lubi. Próbowałam i smakuje dobrze.

    Mam nadzieję że pomogłam. Życzę smacznego!
  • 19.02.10, 13:16
    Mój ulubiony sposób na filet, stosowany przez moją mamę. Pewnie
    jakiś klasik, ale mnie się kojarzy z domem
    Filet pomarynować w czosnku i ziołach prowansalskich (proporcje i
    ilość zależne od upodobań, u mnie na korzyść czosnku) i usmażyć. I
    tyle.
    Można lekko spłaszczy tłuczkiem, żeby się równomiernie obsmażył, ale
    ja przez wiele lat nie miałam tłuczka w domu i miałam trochę
    przypalony na brzegach - też ok:)

    16%VOL
    22%VAT

    --
    takie tam... forum homeopatia
  • 19.02.10, 13:39
    Skoro słabo u Ciebie z gotowaniem to... wstaw wodę na makaron lub ryż. Pokrój w
    kostkę mięso, oprósz solą, pieprzem i przyprawami wedle uznania, na patelni
    podsmaż cebulę, dodaj mięso, obsmaż je, podlej płynem (może być woda, wywar,
    wino) i uduś do miękkości. Na koniec dodaj jakiś gotowy sos ze słoika (np.
    słodko-kwaśny). Podaj z ryżem lub makaronem.
    Z jeszcze prostszych możesz zrobić kotlety a'la schabowe i też zjeść z ryżem czy
    makaronem.;)
    --
    Nigdy nie wiadomo, kiedy głupi żartuje.
  • 19.02.10, 13:44
    A teraz troszkę więcej pracy:
    na patelni podsmaż cebulę, odłóż do miseczki, potem podsmaż przyprawionego,
    pokrojonego kurczaka, też odłóż. Na tej samej patelni wylej śmietanę 30%, dołóż
    starty ser żółty i na małym ogniu mieszaj do rozpuszczenia sera. Dodaj do tego
    obsmażone wcześniej mięso i cebulę. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem
    już do smaku. Najlepszy jest do tego gruby makaron. Schłodzone białe wino...;)
    --
    Wpycham kij w mrowisko i w popłochu oddalam się w nieznanym kierunku.
  • Gość: niezorientowana IP: 62.72.97.* 19.02.10, 13:55
    łącząc Wasze propozycje i biorąc pod uwagę co mam w domu, czego nie:

    - to mięso juz rozmroziłam, pokroję i usmazę na patelni,
    - dodajac sos ze słoika i dorzucając jakies warzywa, w stylu kukurydza, groszek
    - ugotuję kluchy i podam z mięsem

    dobrze będzie?
  • 19.02.10, 15:10
    Będzie dobrze.;)
    --
    Wpycham kij w mrowisko i w popłochu oddalam się w nieznanym kierunku.
  • 19.02.10, 14:58
    Curry z kurczaka z ryzem basmati.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.