• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

co zrobić łatwego z piersi kurczaka Dodaj do ulubionych

  • IP: *.28.73.11.coditel.net 18.02.10, 22:59
    nie potrafię gotowac w ogóle, a w dodatku będę musiała przygotowac coś szybko
    rano i wrzucić do lodówki, bo gość przyjeżdża wieczorem i wracamy z dworca
    razem więc chcę tylko odgrzać czy coś podobnego i jeść.

    jak zrobić pierś kurczaka (chyba kurczaka to jest, bo języka tutejszego nie
    znam, ale wygląda jak kurczak)? w domu mam przyprawy jakieś (niewiele), sos
    jakiś, ryż, makaron, wino czerwone i jakieś normalne rzeczy.

    pomóżcie, please, jak najłatwiej na świecie przygotowac mięso?
    Edytor zaawansowany
    • 18.02.10, 23:13
      Jezeli masz rowniez cebule czerwona (dobrze by bylo rowniez papryke
      dla koloru) to potnij piers kurczaka na "kostki", cebula i papryka
      na kawalki, wrzuc wszystko do sloja, dodaj zabki czosnku, plasterki
      cytryny, ziola (rozmaryn i tymianek), zalej oliwa i octem winnym (2
      razy tyle oliwy co octu). Potrzasaj sloikiem zeby sie wszystko
      wymieszalo. Nadziej wszystko na patyczki bambusowe (namoczone w
      wodzie) i albo do piekarnika (najlepiej pod grillem, jezeli masz)
      albo na patelni.
    • 18.02.10, 23:22
      witam
      moje dwa patenty na szybkie dania z kurczakiem:
      1. pierś z kurczaka, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawa gyros(może być
      mieszanka innych przypraw), usmażyć na oleju (ja smażę dość mocno), do miski
      wrzucić pokrojoną kapustę pekińską, lekko osolić, wsypać kukurydzę z i groszek z
      puszki, dodać trochę majonezu i keczupu i ostygniętego kurczaka. Przygotowanie
      zajmuje ok 20 min. Podawać z pieczywem.
      Patent nr 2.
      kurczaka w kostkę, trochę vegety, pieprzu i na patelnię, dodać trochę gałki
      muszkatołowej, smażyć na małym ogniu, dodać śmietanę, startego sera(opcjonalnie-
      z serem jest ostrzejsze). No i teraz można do tego dodać ugotowane (mrożone lub
      świeże) brokuły. Taki sos podaję z makaronem najlepiej rurki ale może być każdy
      inny: świderki , kolanka itd, no może tylko nie taki jak do rosołu bo za cienki.
      Potrawa szybka , sycąca i bardzo szybka. Można zamiast kurczaka dać po prostu
      tuńczyka jak ktoś lubi. Próbowałam i smakuje dobrze.

      Mam nadzieję że pomogłam. Życzę smacznego!
    • 19.02.10, 13:16
      Mój ulubiony sposób na filet, stosowany przez moją mamę. Pewnie
      jakiś klasik, ale mnie się kojarzy z domem
      Filet pomarynować w czosnku i ziołach prowansalskich (proporcje i
      ilość zależne od upodobań, u mnie na korzyść czosnku) i usmażyć. I
      tyle.
      Można lekko spłaszczy tłuczkiem, żeby się równomiernie obsmażył, ale
      ja przez wiele lat nie miałam tłuczka w domu i miałam trochę
      przypalony na brzegach - też ok:)

      16%VOL
      22%VAT

      --
      takie tam... forum homeopatia
    • 19.02.10, 13:39
      Skoro słabo u Ciebie z gotowaniem to... wstaw wodę na makaron lub ryż. Pokrój w
      kostkę mięso, oprósz solą, pieprzem i przyprawami wedle uznania, na patelni
      podsmaż cebulę, dodaj mięso, obsmaż je, podlej płynem (może być woda, wywar,
      wino) i uduś do miękkości. Na koniec dodaj jakiś gotowy sos ze słoika (np.
      słodko-kwaśny). Podaj z ryżem lub makaronem.
      Z jeszcze prostszych możesz zrobić kotlety a'la schabowe i też zjeść z ryżem czy
      makaronem.;)
      --
      Nigdy nie wiadomo, kiedy głupi żartuje.
      • 19.02.10, 13:44
        A teraz troszkę więcej pracy:
        na patelni podsmaż cebulę, odłóż do miseczki, potem podsmaż przyprawionego,
        pokrojonego kurczaka, też odłóż. Na tej samej patelni wylej śmietanę 30%, dołóż
        starty ser żółty i na małym ogniu mieszaj do rozpuszczenia sera. Dodaj do tego
        obsmażone wcześniej mięso i cebulę. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem
        już do smaku. Najlepszy jest do tego gruby makaron. Schłodzone białe wino...;)
        --
        Wpycham kij w mrowisko i w popłochu oddalam się w nieznanym kierunku.
        • Gość: niezorientowana IP: 62.72.97.* 19.02.10, 13:55
          łącząc Wasze propozycje i biorąc pod uwagę co mam w domu, czego nie:

          - to mięso juz rozmroziłam, pokroję i usmazę na patelni,
          - dodajac sos ze słoika i dorzucając jakies warzywa, w stylu kukurydza, groszek
          - ugotuję kluchy i podam z mięsem

          dobrze będzie?
          • 19.02.10, 15:10
            Będzie dobrze.;)
            --
            Wpycham kij w mrowisko i w popłochu oddalam się w nieznanym kierunku.
    • 19.02.10, 14:58
      Curry z kurczaka z ryzem basmati.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.