Jak to upiec? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jako dodatek do obiadu wymyśliłam sobie pieczone/grillowane warzywa:
    bakłażan i kolorową paprykę.
    Z bakłażanem nie problem: pokrajać (nożem), posypać (ziołami
    prowansalskimi i czosnkiem), posmarować (oliwą) i upiec w piekarniku.

    Wątpliwości opadły mnie w kwestii papryki:
    - przygotować jak bakłażany czy inaczej?
    - piec razem z bakłażanami czy krócej/dłużej/w innej temperaturze?

    W jakiej temperaturze i ile czasu toto piec?

    A może jeszcze jakieś warzywko do tego zestawu pasuje?

    Z góry dziękuję za pomoc.
    • Piec mozesz rownoczesnie z baklazanem, ale w innym naczyniu - musi
      byc wylozone szczelnie folią alu. Podczas pieczenia wycieka z
      papryki mnostwo slodkiego soku, ktory przypala sie i smierdzi
      niemilosiernie no i potem trudno go doszorowac. Folia cie uratuje.

      180 imo jest ok, tylko trzeba w trakcie pieczenia papryki
      przewrocic kilka razy, zeby wszystkie boki sie upiekly (piecze sie
      gora, dol niewiedziec czemu, niebardzo). Po upieczeniu papryka
      zamienia sie w kapec. Trzeba ten kapec ostudzic i obraz z czesciowo
      spalonej skorki, a dopiero potem doprawiac (balsamico,
      rozmaryn/oregano/itd, pieczone platki migdalow, pokruszona feta,
      natka, szczypior, oliwa e.v. itd).

      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem,
      bo odrodzisz sie czlowiekiem'
    • Gość: Nobullshit IP: 77.222.250.* 19.02.10, 14:08
      Paprykę upiec pod grillem piekarnika, w całości i odwracając lub przekrojoną na
      pół, skórą do góry (tak jest o połowę krócej). W temperaturze maksymalnej albo
      co najmniej 220 stopni, jeśli się boisz, że w maksymalnej spalisz na wiór.
      Papryka ma się zrobić całkiem czarna. Wtedy wyjmujesz. Kiedy wystygnie,
      zdejmujesz tę czarną skórkę i wykrawasz gniazda nasienne.
      Jest świetna polana octem balsamicznym.

      Do zestawu pasuje jeszcze cukinia, zgrillowana jak bakłażany.
    • Gość: kkk IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 19.02.10, 14:57
      ja tam pieke papryke razem z baklazanem, pokrojona na takie dosyc grube pasy,
      wszystko posmarowane oliwa, posypane ziolami i sola. baklazan musi byc naprawde
      ciemny, papryka niekoniecznie, jakos nigdy nie mialam ciemnej skorki i byla
      super. mozesz jeszcze pokroic cukinie w plastry i tak samo upiec, a do tego
      polowki ziemniakow. pozdrawiam
      • pieczona papryka zeby z niej robic dalej wspaniale rzeczy nie ma nic wspolnego z papryka pieczona z innymi warzywami jak Śródzimiomorze lugie i szerokie.

        Piec razemz baklazanami - plastry ze skora do miski, do tej miski tez roznokolorowe papryki w plastry grube, cukinia moze byc, polowki cebuli, zabki czosnku, polowki pomidorow jak chcesz - polej oliwa i posyp sla i pieprzem i ciut cukrem. Wymieszaj dobrze łapkami i na blache na papier lub do plaskiego żaro naczynia.

        180-200 stopni na 40-45 minut. Raz zamieszaj w polowie, i na koniec (10 minut przed koncem) dodaj ziloa - tymianek, bazylie, rozmaryn albo same prowansalskie.

        I juz. Pyszne na cieplo jako same danie, jako dodatek, i na zimno potem z dodatkiem balsamiko lub soku z cytryny.

        Pelne danie otrzymujesz jak pokrusysz na to ser fete, sirene, haloumi, kefalo lub oscypka.
    • marzy mi się papryka jeszcze lekko chrupiąca, nie taki kapeć.

      To co, dołożyć na blachę w połowie pieczenia?
      • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 19.02.10, 17:06
        musisz zjeść na surowo.
        Ja lubię np. befsztyk tatarski, ale dobrze wysmażony :):):)
      • papryka chrupiąca jest tylko na surowo, pieczona zawsze kapcieje.
        Zdejmowanie skórki ułatwisz sobie zaparzając paprykę: upieczone strąki przełóż do naczynia (micha, garnek), które da się w miarę szczelnie przykryć, można tez owinąć naczynie z papryką folią lub w ostateczności wrzucić paprykę do czystej torby foliowej (np. na mrożonki). Niech tak przeleży co najmniej 10 minut, wówczas skórka zejdzie z niej jak ze sparzonych pomidorów. Przy tej metodzie papryka wcale nie musi być spieczona na czarno (ale i tak chrupać nie będzie).
      • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 20.02.10, 03:46
        Daj paprykę na samym końcu, tak na 3 minuty, to się tylko podgrzeje i nie zrobi się kapeć.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.