• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Szczupak

  • 14.02.04, 17:11
    Bardzo prosze o podzielenie sie pomyslami na przygotowanie tego rodzaju ryby.
    Bardzo dziekuje juz teraz.

    Pozdrawiam:)
    Edytor zaawansowany
    • Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 20:26
      www20.brinkster.com/calgary/aaa.asp
      szczupak w sosie chrzanowym
      ----------------------------
      sos ; 2 lyzki tartego chrzanu gotowac w szklance wywaru jarzynowego 5 min
      dodac smietane ok. 2 szklanek
      dodac do smaku sok z cytryny sol pieprz zagotowac
      rybe nasolic zostawic 1 godz
      wlozyc do brytfanny grzbietem do gory polac lyzka stopionego masla
      wstawic na 30 min do piekarnika
      wyjac polac sosem chrzanowym zapiekac 10-15 minut

      W marynacie
      =====================
      zalewa : zagotowac 3 szklanki wody szklanke octu pokrojonych marchewki
      cebuli pietruszki oraz pieprzu ziela listka l.
      przecedzic
      szczupaka wyfiletowac panierowac w mace smazyc na zloty kolor
      zmiazdzyc 3 zabki czosnku dodac troche marynaty
      wymieszac z reszta
      ulozyc szczupaka w sloiku zalac rybe
      za 3 tygodnie mozna podawac
    • 16.02.04, 10:15
      Cza zrobić tak:
      Cza usmażyć boczek (wędzony, surowy), takoż cebulę (zeszklić). Teraz
      pomidorki... sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiarteczki... Bułeczkę cza
      namoczyć w wodzie i odcisnąć.
      Zieleninka: koperek, pietruszka, szczypiorek - posiekać drobno cza, a jakże!
      Wszycho połączyć razem i wyrobić farsz. Doprowadzić do smakowitości solą i
      pieprzem.
      Acha, wcześniej rybeńka skropiona sokiem z cytryny i osolona oraz posypana
      ździebełko przyprawą do ryb (Kamis) czeka już 3 godzinki w lodówce. Nie dajemy
      jej się nudzić i nadziewamy ją farszem (do farszu można, ale nie cza, dodać
      jaiko lub dwa - surowe oczywista). Brzegi rybki złączyć drewnianymi
      wykałaczkami i ułożyć na folii aluminiowej, której brzegi podwinięte, jak
      czeba. Folia wysmarowana masłem. Teraz jazda!!! Do piekarnika z nią!!! Na 30-40
      min. - nagrzanego do 200 s.C. Na koniec (po wyłożeniu naszej rybeńki) gorącym
      masłem polać, jakoż ozdobić cytrynką i natką pietruszki. Wszycho :o))
    • 16.02.04, 12:17
      Pamiętaj, że szczupaka się nie skrobie, tylko polewa wrzątkiem, a potem
      zdejmuje łuski, czy co on tam ma w na grzbiecie.
      --
      Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
      • 16.02.04, 13:03
        brunosch napisał:

        > Pamiętaj, że szczupaka się nie skrobie, tylko polewa wrzątkiem, a potem
        > zdejmuje łuski, czy co on tam ma w na grzbiecie.

        Drogi Bruno!!! Szczupaka się jak najbardziej SKROBIE!!!
        Oczywiście przed można, a wręcz należy polać wrzątkiem - będzie łatwiej :o))
        Z uszanowaniem
        Baky

        PS. Nie skrobiemy (przede wszystkim) lina i pstrąga. Mają drobny zrogowaciały
        naskórek, który podczas zmażenia zrobi się chrupiący. A tak naprawdę, wszystko
        zależy od potrawy, jaką robimy i naszych przyzwyczajeń i upodobań.
        • 16.02.04, 13:11
          Właśnie o to mi chodziło, żeby nie skrobać go na zimno, bo ciężko schodzi. mam
          dziś kłopoty z jasnym wyrażaniem myśli. Poniedziałek, ciśnienie spadło - to
          wszystko tłumaczy.
          --
          Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
          • 16.02.04, 14:05
            brunosch napisał:

            > Właśnie o to mi chodziło, żeby nie skrobać go na zimno, bo ciężko schodzi.
            mam dziś kłopoty z jasnym wyrażaniem myśli. Poniedziałek, ciśnienie spadło - to
            > wszystko tłumaczy.

            Kawkę cza dziabnąć! :o))
            To samo robimy z okoniem i sandaczem, bo w przeciwnym razie się "zarżniemy"
            skrobiąc. A szkoda by tracić zapał, wszak to smakowicie genialne rybeńki.
            Jest jeszcze taki patencik dodatkowo: pakuje się w pysk (ups) rybeńce drugi
            koniec np. tłuczka do ziemniaków lub co inszego, byle było zaokrąglone i
            odpowiedniej średnicy. Dość głęboko, stety. I teraz, Panie Szanowny, można
            ją "pod włos zajechać" - a jak!!!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.