14.02.04, 17:11
Bardzo prosze o podzielenie sie pomyslami na przygotowanie tego rodzaju ryby.
Bardzo dziekuje juz teraz.

Pozdrawiam:)
Edytor zaawansowany
  • Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.04, 20:26
    www20.brinkster.com/calgary/aaa.asp
    szczupak w sosie chrzanowym
    ----------------------------
    sos ; 2 lyzki tartego chrzanu gotowac w szklance wywaru jarzynowego 5 min
    dodac smietane ok. 2 szklanek
    dodac do smaku sok z cytryny sol pieprz zagotowac
    rybe nasolic zostawic 1 godz
    wlozyc do brytfanny grzbietem do gory polac lyzka stopionego masla
    wstawic na 30 min do piekarnika
    wyjac polac sosem chrzanowym zapiekac 10-15 minut

    W marynacie
    =====================
    zalewa : zagotowac 3 szklanki wody szklanke octu pokrojonych marchewki
    cebuli pietruszki oraz pieprzu ziela listka l.
    przecedzic
    szczupaka wyfiletowac panierowac w mace smazyc na zloty kolor
    zmiazdzyc 3 zabki czosnku dodac troche marynaty
    wymieszac z reszta
    ulozyc szczupaka w sloiku zalac rybe
    za 3 tygodnie mozna podawac
  • 16.02.04, 10:15
    Cza zrobić tak:
    Cza usmażyć boczek (wędzony, surowy), takoż cebulę (zeszklić). Teraz
    pomidorki... sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiarteczki... Bułeczkę cza
    namoczyć w wodzie i odcisnąć.
    Zieleninka: koperek, pietruszka, szczypiorek - posiekać drobno cza, a jakże!
    Wszycho połączyć razem i wyrobić farsz. Doprowadzić do smakowitości solą i
    pieprzem.
    Acha, wcześniej rybeńka skropiona sokiem z cytryny i osolona oraz posypana
    ździebełko przyprawą do ryb (Kamis) czeka już 3 godzinki w lodówce. Nie dajemy
    jej się nudzić i nadziewamy ją farszem (do farszu można, ale nie cza, dodać
    jaiko lub dwa - surowe oczywista). Brzegi rybki złączyć drewnianymi
    wykałaczkami i ułożyć na folii aluminiowej, której brzegi podwinięte, jak
    czeba. Folia wysmarowana masłem. Teraz jazda!!! Do piekarnika z nią!!! Na 30-40
    min. - nagrzanego do 200 s.C. Na koniec (po wyłożeniu naszej rybeńki) gorącym
    masłem polać, jakoż ozdobić cytrynką i natką pietruszki. Wszycho :o))
  • 16.02.04, 12:17
    Pamiętaj, że szczupaka się nie skrobie, tylko polewa wrzątkiem, a potem
    zdejmuje łuski, czy co on tam ma w na grzbiecie.
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • 16.02.04, 13:03
    brunosch napisał:

    > Pamiętaj, że szczupaka się nie skrobie, tylko polewa wrzątkiem, a potem
    > zdejmuje łuski, czy co on tam ma w na grzbiecie.

    Drogi Bruno!!! Szczupaka się jak najbardziej SKROBIE!!!
    Oczywiście przed można, a wręcz należy polać wrzątkiem - będzie łatwiej :o))
    Z uszanowaniem
    Baky

    PS. Nie skrobiemy (przede wszystkim) lina i pstrąga. Mają drobny zrogowaciały
    naskórek, który podczas zmażenia zrobi się chrupiący. A tak naprawdę, wszystko
    zależy od potrawy, jaką robimy i naszych przyzwyczajeń i upodobań.
  • 16.02.04, 13:11
    Właśnie o to mi chodziło, żeby nie skrobać go na zimno, bo ciężko schodzi. mam
    dziś kłopoty z jasnym wyrażaniem myśli. Poniedziałek, ciśnienie spadło - to
    wszystko tłumaczy.
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • 16.02.04, 14:05
    brunosch napisał:

    > Właśnie o to mi chodziło, żeby nie skrobać go na zimno, bo ciężko schodzi.
    mam dziś kłopoty z jasnym wyrażaniem myśli. Poniedziałek, ciśnienie spadło - to
    > wszystko tłumaczy.

    Kawkę cza dziabnąć! :o))
    To samo robimy z okoniem i sandaczem, bo w przeciwnym razie się "zarżniemy"
    skrobiąc. A szkoda by tracić zapał, wszak to smakowicie genialne rybeńki.
    Jest jeszcze taki patencik dodatkowo: pakuje się w pysk (ups) rybeńce drugi
    koniec np. tłuczka do ziemniaków lub co inszego, byle było zaokrąglone i
    odpowiedniej średnicy. Dość głęboko, stety. I teraz, Panie Szanowny, można
    ją "pod włos zajechać" - a jak!!!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.