Dodaj do ulubionych

co na wegańskie śniadanie dla gości?

IP: *.icpnet.pl 15.02.04, 16:20
Nie wiem czym podjac osiem osob - wegetarian i wegan. Co proponujecie?
Jajecznica odpada :)
Edytor zaawansowany
  • tralalumpek 15.02.04, 16:51
    Gość portalu: j23 napisał(a):

    > Nie wiem czym podjac osiem osob - wegetarian i wegan. Co proponujecie?
    > Jajecznica odpada :)



    wodę destylowaną, bo źródlana może zewierać jakieś żyjątka
    ale chyba lepszym rozwiązaniem jest dla ciebie propozycja żeby sobie przynieśli
    z sobą to, co będą jedli, żeby było wystarczająco koszerne
    --
    ________________________________________________________
    .
  • jottka 15.02.04, 17:08
    zajrzyj sobie na te strone: uczta.vege.pl/index.html

    sporo dobrych przepisów jest i da sie coś znaleźć - a poza tym bułki, serki z
    różnymi dodatkami, pasty ze strączkowych itp
  • Gość: j23 IP: *.icpnet.pl 15.02.04, 17:11
    Dzieki Jottko na pewno cos wybiore.
  • Gość: j23 IP: *.icpnet.pl 15.02.04, 17:10
    Dziekuje Ci za dowcipna propozycje.
    Moze jednak ktos mniej dowcipny ale za to praktyczny zechce mi doradzic.
  • tralalumpek 15.02.04, 17:16
    Gość portalu: j23 napisał(a):

    > Dziekuje Ci za dowcipna propozycje.
    > Moze jednak ktos mniej dowcipny ale za to praktyczny zechce mi doradzic.


    ależ proszę cię bardzo, drobiazg
    przypomniał mi się kawał sytuacyjny o frutariach
    a tak poza tym nie podam ci żadnego przepisu , bo nie jestem wegetarianką i na
    szczęście mam w swoim otoczeniu normalnych ludzi
    wegetarianie, o których się otarłam mieli n ieuleczalne odchyły od normy, nasze
    światy się nie pokrywają
    --
    ________________________________________________________
    .
  • Gość: j23 IP: *.icpnet.pl 15.02.04, 17:59
    Rozumiem, ze kiedy miewasz gosci-wegetarian podajesz im dla zartu kaszanke?
  • tralalumpek 15.02.04, 19:29
    Gość portalu: j23 napisał(a):

    > Rozumiem, ze kiedy miewasz gosci-wegetarian podajesz im dla zartu kaszanke?


    Rzecz w tym, ze nie zrozumialas. Napisalam ci w poprzednim wpisie ze nie mam
    kontaktu ze swirami, nasze swiaty sie nie pokrywaja a zatem nie grozi mi
    podawanie im sniadania z kaszanka w roli glownej.

    --
    ________________________________________________________
    .
  • Gość: PoLa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 17:28
    Wiesz,ja jestem wegetarianką,ale Ci nie pomogę ,bo piszesz też o weganach,a to
    są dla mnie chorzy ludzie(jak można nie jeść serów brie,białych,podpuszczkowych
    i wszystkich tych serowo -jajkowych cudów?).Po prostu nie mam pojęcia,co jedzą
    ortodoksyjni weganie.Może podaj im muesli z suszonymi owocami i z mlekiem
    sojowym oraz sporo owoców?No,bo ciasteczek owsianych bez mleka nie da się już
    dobrze zrobić...A musisz też tych wegan mieć na sniadaniu? :)
  • Gość: j23 IP: *.icpnet.pl 15.02.04, 18:00
    Co na to poradze ze goscie maja swoje przekonania? Gdybym wiedzial co im
    przygotowac, nie pytalbym tutaj tylko zrobil jajecznice na boczku z 20 jaj.
  • jottka 15.02.04, 18:05
    a te goście mówią w jakimś dostępnym ci języku? :)

    bo czasem najprostszą drogą do uniknięcia obopólnej męki i fopasów jest
    wypytanie takiego, co zwykł jadać o poranku. możesz przecież hipotetycznie
    przygotować pyszne bułeczki bez jajek i z miską surówki, a gość ci oświadczy,
    że on na śniadanie zawsze je płynny miód z otrębami i koniec.

    z weganami w ogóle jest problem :( była parę lat temu taka książka w
    księgarniach o ciastach bez jajek, mleka i tego typu trucizn :) może spróbuj
    poszukać czegoś takiego, jeśli planujesz ożywione kontakty towarzyskie
  • hania55 15.02.04, 19:32
    A czy weganie jedzą w ogóle jakikolwiek nabiał? Przepraszam, ale nie orientuję
    się zbyt biegle w odłamach szeroko pojętego wegetarianizmu.
    Jeśli w ogóle nie jedzą nabiału, to Ci chyba pozostaje upiec jakieś podpłomyki
    (bez jajek i bez mleka) i podać je z miodem i konfiturami domowej roboty.
    Możesz jeszcze zrobic jakąś pastę np. z grochu albo z soczewicy (przepis na
    pastę z grochu jest na stronie uczta.vege.pl, a z soczewicy robi się tak:
    soczewicę ugotować do miękkości, cebulę zeszklić na oliwie, wszystko razem
    przepuścic przez maszynkę do mielenia mięsa i dodać odrobinę pieprzu, soli +
    szczyptę majeranku - taki wegetariański smalec wychodzi ;-)). Do tego kawa,
    może jakieś ziołowe herbatki. Jeśli masz blender, zrób koktajl z samych owoców -
    np. pomarańcze + limonka + banan + mrożone jagody.
  • Gość: j23 IP: *.icpnet.pl 15.02.04, 19:50
    Dzieki wszystkim za porady! To sa Niemcy, jakos dogadam sie po angielsku :)
    Sprobuje skorzystac z tych przepisow w linkach. Tak to jest jak sie samemu nie
    jest wege ale chce sie gosci podjac milo :)
  • jottka 15.02.04, 19:52
    zazwyczaj uwielbiają tzw. polską sałatkę :)

    pod tą nazwą kryje sie zwykła sałatka jarzynowa, na śniadanie to może ciut
    przyciężka, ale już później czemu nie - wyrzuć jajka i zamiast niekoszernego
    majonezu daj winegret, powinni być zadowoleni
  • Gość: PoLa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 20:18
    No i tu jest cały sęk z weganami!!!Każdy wegatarianin lakto -ovo,po tej sałatce
    jest syty i szczęśliwy!A weganin?Nawet nie spróbuje...Kurcze,ile to danie traci
    bez majonezu,to żal mówić...
  • jottka 15.02.04, 20:44
    anienie, nie jestem weganką, ale też wolę wersję z winegretem :) z majonezem
    cokolwiek za solidne jak dla mnie
  • toreador 15.02.04, 19:53
    Zastanawiam sie skad Wy sie w ogole bierzecie,bo przeciez pochodzimy z tej
    samej planety.Pamietam jak w latach 70-80-ych moi rodzice kombinowali skad by
    tu wytrzasnac pol swiniaka z nielegalnego uboju,jaka radosc byla w domu gdy na
    obiad byl schabowy!Osobiscie uwielbiam wszelkiego rodzaju
    surowki,cebule...kocham szpinak,ale zeby tak z wlasnej nieprzymuszonej woli
    pozbawiac organizm potrzebnych mu do normalnego funkcjonowania skladnikow,tego
    nie moge zrozumiec.Ciekawe jak beda wygladaly Wasze dzieci karmione trawa i
    propaganda kriszna.Pozdrawiam.
  • jottka 15.02.04, 19:58
    a wy to którzy?

    żyj i daj żyć innym - ewentualnymi weganami nie wstrząśnie twój brak
    zrozumienia dla ich obyczajów :)
  • agus7 16.02.04, 12:40
    wydaje mi sie ze weganie nie jedza tez miodu...
  • hania55 16.02.04, 18:13
    agus7 napisała:

    > wydaje mi sie ze weganie nie jedza tez miodu...

    A co im miód zawinił, albo co oni zawinili miodowi?
  • agus7 17.02.04, 11:45
    hania55 napisała:

    > A co im miód zawinił, albo co oni zawinili miodowi?

    yyyy... no bo miod daja pszczolki, tak jak jaja kury, krowy mleko. naprawde
    dieta weganska wyklucza tez miod.
  • hania55 17.02.04, 11:47
    agus7 napisała:

    >>
    > yyyy... no bo miod daja pszczolki, tak jak jaja kury, krowy mleko. naprawde
    > dieta weganska wyklucza tez miod.

    Aha, czyli miód jest klasyfikowany jako produkt pochodzenia zwierzęcego, a
    więc "be". Rozumiem. Tzn. nie rozumiem :-)
    Dzięki za wyjaśnienie!
  • jottka 17.02.04, 12:04
    weganie na stosownych stronach piszą, że rezygnacja z użytkowania wszystkiego,
    co odzwierzęce (do jedzenia i np. do ubierania się) wynika ze światopoglądu, a
    nie zaleceń higienicznych. tym różnią się ponoć od wegetarian, wśród których
    wielu wybiera sobie dietę ze względów zdrowotnych.

    tzn. weganie nie chcą w żadnej mierze przysparzać cierpień zwierzętom i dlatego
    postępują tak, a nie inaczej
  • hania55 17.02.04, 12:19
    jottka napisała:

    > weganie na stosownych stronach piszą, że rezygnacja z użytkowania
    wszystkiego,
    > co odzwierzęce (do jedzenia i np. do ubierania się) wynika ze światopoglądu,
    a
    > nie zaleceń higienicznych. tym różnią się ponoć od wegetarian, wśród których
    > wielu wybiera sobie dietę ze względów zdrowotnych.
    >
    > tzn. weganie nie chcą w żadnej mierze przysparzać cierpień zwierzętom i
    dlatego
    >
    > postępują tak, a nie inaczej

    Ok, rozumiem, ale nadal nie wiem jak to się ma do miodu - nie będę wnikać :-)

  • jottka 18.02.04, 00:03
    tzn. weganie jedzą tylko pokarm pochodzenia roślinnego - miód wytwarzają
    pszczoły, tj. zwierzątka, kraść im miód potrzebny do własnych pszczelich celów
    jest nieetyczne :)

    wszędzie pisze, że weganie zwykle łączą specyficzną dietę z różnoraką
    działalnością na rzecz zwierząt czy w ogóle natury
  • hania55 18.02.04, 10:05
    jottka napisała:

    > tzn. weganie jedzą tylko pokarm pochodzenia roślinnego - miód wytwarzają
    > pszczoły, tj. zwierzątka, kraść im miód potrzebny do własnych pszczelich
    celów
    > jest nieetyczne :)
    >

    Ok, już teraz wszystko jasne!!
  • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 15.02.04, 21:03
    A może coś z Kuchni Pięciu Przemian? Tam też nie używa się nabiału, mleka, itp.
    Możesz im np ugotować kuskus z owocami i bakaliami albo kaszę jaglaną z
    dodatkami?
    A jeszcze inny pomysł: ugotuj na sypko ryż, zetrzyj na tarce jabłka, rozgnieć
    banana i dodaj to do ryżu z bakaliami, a następnie wszystko zapiecz. Ja
    zapiekam z masłem, może oni jedzą masło albo przynajmniej margarynę?
    Jeszcze inny pomysł: pyszny polski chleb, a do tego dodatki: pasta z cieciorki,
    pasztet soczewicowy, konfitury. Jest naprawdę DUUUŻO możliwości.
    :-)
  • Gość: fary IP: *.future-net.pl 16.02.04, 12:21
    przywitaj ich po polsku: chleb z solą
  • quba 16.02.04, 12:34
    jesli nie macie nic do powiedzienia to nie piszcie autorce - ja ci nie podak
    przepisu bo ze świrami nie chce miec nic do czynieia


    zwykle tak jest na tym forum, że jesli ktos nie ma nic do powiedzenia albo mu
    sie nie chce nic powiedziec to milczy a nie wypisuje obraźliwych tekstów

    ja wprawdzie przepisów dla wegan nie posiadam, ale mnie mocno wkurzyly posty
    tych "rzekomo normalnych" którzy jedzą serki i jajka i mięso ale za to sś
    bardzo niegrzeczni

    pozdrawiam autorke wątku
    --
    koń jaki jest każdy widzi
  • brunosch 16.02.04, 12:38
    Jeśli zrobisz jakieś "małe potknięcie" to będziesz miała pewność, że nie
    zostaną na obiad. ;)))
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • bukfa 16.02.04, 18:01
    Zrob im salatke owocowa (np. winogrona, ananas, pomarancza, melon) - przeciez
    to takie sympatyczne sniadanie, nie tylko dla wegan/wegetarian!
    MOzesz tez przygotowac ziarna z suszonymi owocami i bakaliami (cos jak kutia),
    albo platki z mlekiem sojowym (w ogole nabial sojowy by sie nadal).
    Mus babanowy z orzechami to jedno z moich ulubionych dan sniadaniowych, choc
    nei jestem weganka - bogaty w bialko i blonnik, naprawde zapycha na wiele
    godzin :) Na cieplo mozesz zapiec jablka z miodem i orzechami, albo moze
    avocado? A z avocado, pomidora, cebulki i odrobiny soku z cytryny zagniesc
    przepyszna paste kanapkowa... naprawde jest z czego wybierac.
    Milego podejmowania gosci zycze!
  • kinamina 17.02.04, 23:58
    GROCHOWE KOTLECIKI

    1 szkl. grochu
    1 szkl. oleju do smażenia
    1/2 łyżeczki pieprzu

    Groch namocz na noc w dużej ilości wody. Rano odcedź, pozostawiając pół
    szklanki wody.
    Dodaj do grochu pieprz i 1 płaską łyżeczkę soli i zmiksuj na bardzo gęstą
    pastę. Użyj do tego końcówki miksera, którą miksuje się zupy i warzywa dla
    dzieci. Jeżeli masa będzie bardzo sucha, przy mieleniu dodaj trochę wody
    odcedzonej z grochu.
    Na patelni rozgrzej olej. Powinien pokrywać całą powierzchnię patelni co
    najmniej centymetrową warstwą. Łyżką nakładaj masę z mielonego grochu, formując
    małe kotleciki. Smaż do złotobrązowego koloru, po ~5 minut z każdej strony.
    Kotleciki można podawać do obiadu, można z nich robić hamburgery dla dzieci. Są
    smaczne, chrupiące, dużo tańsze i zdrowsze od kotletów mięsnych.


    KITRI

    Dla wegetarianina to pełnowartościowy posiłek. W kitri są wszystkie produkty,
    które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie: rośliny strączkowe, ziarno
    w postaci ryżu i warzywa. Połączenie ich w jednej potrawie daje gwarancję
    dobrego przyswojenia zawartych w nich węglowodanów, witamin i białka.

    1 szkl. ryżu długoziarnistego
    1 szkl. grochu
    1/3 kostki masła
    250 g mrożonego szpinaku
    3 duże pomidory
    3 liście laurowe
    1 łyżka utartego korzenia imbiru
    1 łyżka kurkumy lub curry
    szczypta cynamonu

    Groch dokładnie umyj i namocz na noc. Następnego dnia odsącz, jeszcze raz
    wypłucz, zalej 4 szklankami wody i gotuj z liśćmi laurowymi, kurkumą i 1 łyżką
    masła ponad godzinę, cały czas uzupełniając wodę. Gdy ziarenka grochu zaczną
    się rozpadać, tworząc zawiesistą zupę, dodaj szpinak i gotuj, aż cały się
    rozmrozi. Zdejmij garnek z ognia.
    W tym czasie sparz pomidory, obierz je i posiekaj w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć imbir, smaż minutę i dodaj pokrojone
    pomidory ze szczyptą cynamonu. Przykryj patelnię i duś pomidory jeszcze 5 minut.
    Ryż dokładnie umyj, zalej dwoma szklankami wody i ugotuj na małym ogniu. Ryż do
    kitri powinien być lekko rozgotowany i klejący się. Taki ryż potrafi ugotować
    każdy, wystarczy postawić garnek na małym ogniu i pilnować, aby ryż się nie
    przypalił, od czasu do czasu go mieszając, a w razie potrzeby dolewając trochę
    wody. Czy ryż jest ugotowany, możesz sprawdzić wyjmując jedno ziarenko i
    rozcierając je pomiędzy palcami. Jeżeli nie ma grudek, ryż jest gotowy.
    Dodaj go do grochu, zmieszaj z nimi również pomidory z patelni. Wszystko
    zagotuj jeszcze raz, dosypując 2 płaskie łyżeczki soli. Gotowe kitri powinno
    mieć dość gęstą, ale wilgotną konsystencję, jeżeli jest za rzadkie, pogotuj go
    jeszcze parę minut, aby odparować nadmiar wody.
    Kitri podawaj z pieczywem posmarowanym masłem i małą miseczką naturalnego
    jogurtu, który można dodać do kitri, aby złagodzić smak imbiru.




    PASTA DO PIECZYWA

    1 szkl. grochu
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki posiekanej natki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry

    Groch dokładnie umyj i namocz na noc w 4 szklankach wody. Rano ugotuj w tej
    samej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Groch powinien gotować się
    ponad godzinę pod przykryciem. Cały czas trzeba uzupełniać wyparowującą wodę,
    powinno być jej tyle, aby zakrywała gotujące się ziarna. Kiedy pojedyncze
    ziarenko grochu da się rozetrzeć pomiędzy palcami, zdejmij pokrywkę z garnka i
    gotuj jeszcze do czasu, aż prawie cała woda odparuje. Powinno zostać jej
    odrobinę na dnie.
    Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i smaż przez parę sekund. Wrzuć
    natkę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
    Z grochu wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj 1 łyżeczkę soli i
    przyprawy z patelni.
    Wszystko dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Powinieneś z łatwością smarować
    nią pieczywo - gdyby była za gęsta, dodaj podczas miksowania odrobinę
    przegotowanej wody. Jest świetna do chleba czy grzanek. Pastę możesz
    przechowywać w lodówce przez kilka dni.

    Spróbuj zrobić pastę z innymi przyprawami, które lubisz, możesz dodać też do
    niej przecieru pomidorowego lub chrzanu, aby zaostrzyć jej smak.




    LADDU

    To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych
    odmian mielonego grochu.

    1 kostka masła
    1 szkl. grochowego puree
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    3/4 szkl. cukru pudru
    3 łyżki wiórków kokosowych
    szczypta cynamonu

    Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp
    do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając.
    Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać
    miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż
    jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia
    i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki,
    rozetrzyj je drewnianą łyżką.
    Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek
    wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw na 30
    minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.

    Grochowe puree, czyli zmielony na mączkę groch, możesz kupić w wielu sklepach.
    Możesz też zrobić go sam, mieląc groch w młynku elektrycznym.

  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 18.02.04, 00:18
    Po prostu ZAPYTAJ ich !! Jestem pewna, ze byli w takiej sytuacji
    poprzednio !! Zawsze lepiej sie dowiedziec niz podac cos " szkodliwego " ;-)
  • meresanch 18.02.04, 11:49
    poszukaj tu
    www.puszkkka.spinacz.pl
    jest tam wyszukiwarka i wyszuka ci potrawy wege

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka