Dodaj do ulubionych

Mrożenie bananów?

25.02.10, 22:35
Czy można zamrozić banany? Jeśli można to jak? Ze skórami, czy obrane?
Pokrojone czy w całości? Mam ich parę kilo, takich żywych nie damy rady zjeść :-)
Wyszukiwarka zapytała czy na pewno nie chodzi mi o mrowienie baranów
(???)... Hmmm....
--
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73r9oq5mo6.png[/img][/url]
Edytor zaawansowany
  • 25.02.10, 22:40
    Mozna zamrozić, nie zamrowić :)

    W calosci, ze skórka mozna, jak ci sie nie chce babrac. Ale
    najlepiej obrac, pokoroic na poręczne kawalki i zamrozic na plaskim
    (zeby sie nie zlepialy), a potem zamrozone zsypac do torby.

    Takie zamrozone po rozmrozeniu będą puszczaly sok i nie będą sie
    raczej nadawaly do jedzenia na surowo, ale na ciasto bananowe,
    bananowe pankejki itd - znakomicie. A najlepiej takie zamrozone
    zmiksowac, dodać lyzkę czekolady i np sok pomaranczowy albo
    zmisowac z mlekiem i kawalkiem gorzkiej i pic - zamrozone banany
    nie tylko dadza smak, ale i sprawią, ze konsystencja bedzie
    wyjątkowo kremowa.


    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • 25.02.10, 22:40
    Jak mam nadmiar to mroze obrane i pokrojone na kawalki, uzywam do
    smoothies albo do pieczenia.
  • 25.02.10, 22:47
    mozna mrozic
    obrane
    w postaci plasterkow lub ugniecione widelcem

    potem zjadac jako namiastke sorbetu, cos slodkiego
    albo rozmrozic i dodac do chlebka bananowego, mufinkow
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 25.02.10, 23:03
    mrożę czasem w -196 st. C i po rozmrożeniu skórka jest brązowa ale środek
    jadalny tylko bardziej miękki
    --
    "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
    narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
  • 25.02.10, 23:13
    A skad masz plynny azot?
  • 25.02.10, 23:21
    używam przy pracy a między innymi zamrażam pokazowo banany. A jak świetnie
    wychodzi jajko sadzone przy użyciu ciekłego azotu :)
    PS Azot jest z Instytutu Fizyki, jest tak tani jak woda butelkowana ale pojemnik
    do transportu jest bardzo drogi
    --
    o rrredaktorze! proszę, ty mnie zbaw
  • 25.02.10, 23:25
    Ja pamietam lekcje fizyki i "mrozona" w azocie roze :-)
  • 26.02.10, 07:46

    --
    "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
    narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
  • Gość: Lorna IP: *.spray.net.pl 26.02.10, 08:23
    Co do bananów to nie wiem ale co do wyszukiwarki to ostatnio szukałam tu wątku o blogach kuchennych i oczywiście wyszukiwarka znalazła wątki o BLOKACH kuchennych, no niby podobne ale jakoś nie w temacie :) Innym razem szukałam informacji na temat wózka dziecięcego MURA Maxi-Cosi a otrzymałam informacje o murarzach :)
  • 26.02.10, 14:31
    Wyszukiwarka od jakiegos czasu swiruje.
    --
    *
  • 26.02.10, 09:24
    Zerknij tu: tu - ciasto
    jest doskonałe, warto tylko dać mniej cukru.
    Może pozwól kilku bananom 'przejrzeć' i upiecz ciasto. A resztę brązowych zamroź
    na następne porcje :-)
    Im banany ciemniejsze, tym ciasto lepsze :)

    --
    Kami
    Studio Eksperymentalne PR: jestem dumna z Tatusia! :)
  • 26.02.10, 09:27
    Mrożę, wykorzystuję potem do chlebka bananowego lub robię koktajl.
    Wszystko jedno jak zamrozisz, chociaż najwygodniej jest mrozić
    banany obrane i pokrojone, choćby dlatego, że łatwiej je
    przechowywac.
    --
    Kuchnia Psa Kuby - Blog o gotowaniu
  • 26.02.10, 14:08
    moje dziecie mrozi w calosci i zajada jako lody. Smaku nie
    traca .Tylko skorka wyglada okropnie.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.