• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Mrożenie bananów?

  • 25.02.10, 22:35
    Czy można zamrozić banany? Jeśli można to jak? Ze skórami, czy obrane?
    Pokrojone czy w całości? Mam ich parę kilo, takich żywych nie damy rady zjeść :-)
    Wyszukiwarka zapytała czy na pewno nie chodzi mi o mrowienie baranów
    (???)... Hmmm....
    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73r9oq5mo6.png[/img][/url]
    Edytor zaawansowany
    • 25.02.10, 22:40
      Mozna zamrozić, nie zamrowić :)

      W calosci, ze skórka mozna, jak ci sie nie chce babrac. Ale
      najlepiej obrac, pokoroic na poręczne kawalki i zamrozic na plaskim
      (zeby sie nie zlepialy), a potem zamrozone zsypac do torby.

      Takie zamrozone po rozmrozeniu będą puszczaly sok i nie będą sie
      raczej nadawaly do jedzenia na surowo, ale na ciasto bananowe,
      bananowe pankejki itd - znakomicie. A najlepiej takie zamrozone
      zmiksowac, dodać lyzkę czekolady i np sok pomaranczowy albo
      zmisowac z mlekiem i kawalkiem gorzkiej i pic - zamrozone banany
      nie tylko dadza smak, ale i sprawią, ze konsystencja bedzie
      wyjątkowo kremowa.


      --
      dont hejt de pleja, hejt de gejm
    • 25.02.10, 22:40
      Jak mam nadmiar to mroze obrane i pokrojone na kawalki, uzywam do
      smoothies albo do pieczenia.
    • 25.02.10, 22:47
      mozna mrozic
      obrane
      w postaci plasterkow lub ugniecione widelcem

      potem zjadac jako namiastke sorbetu, cos slodkiego
      albo rozmrozic i dodac do chlebka bananowego, mufinkow
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 25.02.10, 23:03
      mrożę czasem w -196 st. C i po rozmrożeniu skórka jest brązowa ale środek
      jadalny tylko bardziej miękki
      --
      "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
      narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
      • 25.02.10, 23:13
        A skad masz plynny azot?
        • 25.02.10, 23:21
          używam przy pracy a między innymi zamrażam pokazowo banany. A jak świetnie
          wychodzi jajko sadzone przy użyciu ciekłego azotu :)
          PS Azot jest z Instytutu Fizyki, jest tak tani jak woda butelkowana ale pojemnik
          do transportu jest bardzo drogi
          --
          o rrredaktorze! proszę, ty mnie zbaw
          • 25.02.10, 23:25
            Ja pamietam lekcje fizyki i "mrozona" w azocie roze :-)
            • 26.02.10, 07:46

              --
              "ale to już inna bajka jest i wilk inny, a babcia już nie taka niemota i
              narzędzia też pod poduchą ma" by Oktus
    • Gość: Lorna IP: *.spray.net.pl 26.02.10, 08:23
      Co do bananów to nie wiem ale co do wyszukiwarki to ostatnio szukałam tu wątku o blogach kuchennych i oczywiście wyszukiwarka znalazła wątki o BLOKACH kuchennych, no niby podobne ale jakoś nie w temacie :) Innym razem szukałam informacji na temat wózka dziecięcego MURA Maxi-Cosi a otrzymałam informacje o murarzach :)
      • 26.02.10, 14:31
        Wyszukiwarka od jakiegos czasu swiruje.
        --
        *
    • 26.02.10, 09:24
      Zerknij tu: tu - ciasto
      jest doskonałe, warto tylko dać mniej cukru.
      Może pozwól kilku bananom 'przejrzeć' i upiecz ciasto. A resztę brązowych zamroź
      na następne porcje :-)
      Im banany ciemniejsze, tym ciasto lepsze :)

      --
      Kami
      Studio Eksperymentalne PR: jestem dumna z Tatusia! :)
    • 26.02.10, 09:27
      Mrożę, wykorzystuję potem do chlebka bananowego lub robię koktajl.
      Wszystko jedno jak zamrozisz, chociaż najwygodniej jest mrozić
      banany obrane i pokrojone, choćby dlatego, że łatwiej je
      przechowywac.
      --
      Kuchnia Psa Kuby - Blog o gotowaniu
    • 26.02.10, 14:08
      moje dziecie mrozi w calosci i zajada jako lody. Smaku nie
      traca .Tylko skorka wyglada okropnie.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.