Dodaj do ulubionych

Do czego zużyc twardy ser żółty

05.03.10, 14:56
Znajomy podarował nam dwa zólte sery, sa twarde, do końca marca maja terminy
ważnosci. Nie znam się na serach, więc nie wiem jakie one sa.
Jeden otworzyłam i jadłam, ser żólty, dosyc suchy, twardy, w smaku jest dosyć
delikatny, jakby śmietankowo-kremowy, później mozna poczuć smak sera, taki
jakiś lekko kwasnawy, trudno mi określic ten smak. Do czego moge je zuzyć?
Edytor zaawansowany
  • ewa9717 05.03.10, 15:08
    Do dowolnych grzanek, zapiekanek, roladek z serem...
  • felinecaline 05.03.10, 15:10
    Sprobuj na mlym kawalku jak sie topia, jesli ladnie sie rozplywaja to beda dobre
    na raclette, fondue lub tartiflette.
    Przepisy na nie wszystkie juz bylytu lub w Galerii
  • default 05.03.10, 15:10
    Pokrój w plastry, opanieruj w jajku i w bułce, usmaż na oleju.
    Kaloryczne jak cholera, ale smaczne :)
  • horpyna4 05.03.10, 15:16

    Koniecznie do tego dobre piwo!
  • moniakociara 05.03.10, 15:23
    Niestety ser jest za cieżki, aby go tak zjeść, w dodatku jest na tyle twardy, ze
    nie kroi się go zbyt łatwo, czasami się odłamuje, on jest dosyć suchy. Na kapaki
    się nie nadaje, bo sie kroi wielkie plastry, najlepiej się go sciera.
  • olejanka 07.03.10, 18:25
    Jeśli podczas krojenia kruszy się, to myślę, że to jakiś długo dojrzewający typu
    pecorino romano, parmezan - chociaż wtedy smak byłby ostry i wyraźny.

    Dam Ci nasz ulubiony przepis na bucatini z pecorino romano (wrzuć po
    prostu ten swój ser zamiast pecorino :))
    opakowanie makaronu bucatini (grube spaghetti puste w środku, jak słomka)
    8-10 plasterków wędzonego boczku lub szynki szwarcwaldzkiej (jeśli ser jest
    delikatny, wybierz mięso o mocniejszym aromacie i bardziej słone)
    cebula
    puszka pomidorów pelati (najlepiej już pokrojonych)
    pół szklanki białego wina półsłodkiego (tu zwykle trochę się sprzeczamy, ja wolę
    z muskatem..., czasem dodajemy nawet szklankę)
    ok. 150-200 g startego na małych oczkach sera pecorino


    Cebulkę i mięso pokroić na małą kosteczkę, zrumienić na oliwie z oliwek, dodać
    pomidory razem z pulpą, wino, gotować aż sos zgęstnieje; można doprawić odrobiną
    cukru (im bardziej wytrawne wino oraz kwaśne pomidory, tym więcej cukru), ale
    nie solić!!!
    Wrzucić do sosu bucatini al dente, 2/3 startego sera, wymieszać (i jeśli będzie
    za mało słone, można dosypać resztę), posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Ten ser się nie topi, ale idealnie nadaje się do tego sosu. Efekt jest bajeczny
    :) I jeśli polubisz ten przepis, to myślę, że zapasy sera szybko się wyczerpią!
    Pozdrawiam,
    Ola
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 15:29
    Zetrzyj go na tarce póki się daje. Na dużych lub drobnych
    oczkach. Potem możesz go przechowywac w lodówce,ale nie przykrywaj.
    On bedzie dosychał,lecz to niczemu nie wadzi.Możesz zużyć go do
    zapiekanek na podsuszonych bułkach(bułki pokroic w plastry,
    natrzeć lekko czosnkiem,pomidorem,posmarować masłem,albo polać
    oliwą,posypać tym serem i zapiec). Idealna kolacja.
    Możesz go zużyć do zapiekanek ziemniaczanych,do lazanii. Ja
    mieszam go z parmezanem i efekt jest kapitalny. Możesz "zaciągać"
    nim sosy do mięsa,możesz posypywać nim zupy(z groszku zielonego,z
    porów,cebulową).Możesz dodawać go do placków ziemniaczanych(do
    masy),do kotletów i pulpetów mięsnych (do masy).
    Możesz go dodawać do sałatki ziemniaczanej(tu lepiej utarty na
    drobnych oczkach).Możesz robić z niego zupę serową
    (neapolitańską).Możesz posypywać nim kanapki.Możesz dosypać
    łyżkę drobno startego sera do makaronu ze skwarkami i
    twarogiem.Możesz dodawać go do nadzienia pierogów
    ruskich,pierogów nadziewanych szpinakiem i serem. Możesz łyżkę
    sera dodać do szpinaku na ciepło.Możesz domieszać go do
    nadzienia pasztecików mięsnych,kapuścianych. Ręczę Ci,że zapas
    tego sera szybko Ci zniknie.
  • coralin 07.03.10, 19:06
    Skoro to prezent to mam podejrzenie ,że te sery bardziej szlachetne niż "zwykłe
    zółte". Idealne są do sosów do makaronu na przykład.
  • ania_m66 07.03.10, 22:55
    a nie mozesz grzecznie zapytac sie ofiarodawcow co to za gatunki?
    tez mysle, ze pewnie jakies "szlachetniejsze".
    zapytaj sie i napisz, latwiej ci wtedy doradzimy.
    i na milosc boska niczego nie scieraj na zapas na tarce! to zawsze mozesz zrobic
    z przesuszonym serem tylzyckim. serow szlachetniejszych na to szkoda.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • Gość: Kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.10, 15:16
    Zupa serowa albo cebulowa z serem;
    Pasta twarogowo - serowa albo serowo - jajeczna;
    Wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe, ziemniaczane, pizze albo warzywa
    zapiekane pod pierzynką serową;
    paszteciki z żółtym serem i pieczarkami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka