Kacze jajka Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy kacze jajka można jeść w tej samej postaci jak kurze, tzn. na
    miękko, jajecznica itd? Szukałam na internecie ale są różne opinie.
    Generalnie przeważa twierdzenie, że są tylko dobre do ciast. Czy
    ktoś ma doświadczenie w tym "zakresie"? To znaczy, ktoś z was
    jadł/jada kacze jajka w różnych wersjach i żyje? ;-)
    • Od kaczych jaj się nie umiera, ale one są po prostu niesmaczne. Mają charakterystyczny nieprzyjemny posmak, który nie przeszkadza wyłacznie wtedy, kiedy jajo wrzuci się jako dodatek do ciasta. Ot i cała tajemnica.
      • szkoda,
        nie mialam okazji
        czegos takiego sprobowac
        albo zapomnialam,
        bo bylam czesto
        na wiejskich wakacjach,
      • marciasek napisała:

        > Od kaczych jaj się nie umiera, ale one są po prostu niesmaczne. Mają charaktery
        > styczny nieprzyjemny posmak, który nie przeszkadza wyłacznie wtedy, kiedy jajo
        > wrzuci się jako dodatek do ciasta.

        E tam. Jajecznica jest rewelacyjna. Wrzucanie do ciast to marnowanie dobrego jaja.
        • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 10.03.10, 12:46
          > E tam. Jajecznica jest rewelacyjna.

          Jak widać wszystko jest kwestią gustu. Ja nie przełknę.
    • ar11 napisała:

      > Czy kacze jajka można jeść w tej samej postaci jak kurze, tzn. na
      > miękko, jajecznica itd? Szukałam na internecie ale są różne opinie.
      > Generalnie przeważa twierdzenie, że są tylko dobre do ciast. Czy
      > ktoś ma doświadczenie w tym "zakresie"? To znaczy, ktoś z was
      > jadł/jada kacze jajka w różnych wersjach i żyje? ;-)

      Tak, ja, w postaci jajecznicy, jako mały dzieciak.

      Chętnie bym jadł nadal, ale nie mam dostępu do kaczek i ich jaj.
    • Gość: gość IP: *.retsat1.com.pl 14.03.10, 19:09
      Ja wykorzystuję kacze jajka do robienia domowego makaronu. Wtedy bardzo je sobie
      cenię i lecę po nie na rynek, a do innych rzeczy - wcale ich nie używam.

    • Nie wiem, ile w tym prawdy, ale kiedyś twierdzono, że kacze jaja są
      zazwyczaj zarażone salmonellą. Stąd konieczność poddawania ich
      obróbce termicznej przed jedzeniem (smażenie, pieczenie). Nie należy
      ponoć jadać ich na surowo (np. w postaci majonezu).
    • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 23:55
      Żyję,chociaz cały miesiąc na śniadania jadłem kacze jaja pod
      postacią jajecznicy na cebuli.W innej postaci nie
      serwowano.Kucharka miała doświadczenie, bo okolica pełna była
      białych kaczek i ich jaj.Tymi jajami żywiła się cała miejscowość.
      Sprawdzałem-miejscowość istnieje nadal,czyli kacze jaja,mimo ich
      specyficznego posmaczku można jeść.
    • Dzięki za wypowiedzi. Spróbowałam na twardo. Niby ok, jak zwykłe
      jajko, tylko to białko takie twarde, bardziej gumowate niż kurze.
      Chyba się nie przekonam. Ale może to kwestia psychicznego
      nastawienia.
    • Gość: bahtek86 IP: *.glfd.adsl.virginmedia.com 25.09.13, 13:19
      W niedzielę kupiłem 6 jaj kaczych żeby spróbować jak smakują i czy można je jeść. Jadłem w niedzielę i dzisiaj i nic mi nie jest, jak mi coś będzie to napiszę. Smakują mi są troszeczkę inne w smaku, powiedziałbym że lepsze.
    • Gość: efka IP: *.bb.sky.com 08.03.14, 15:20
      ja jadlam kacze jaja z mezem i smakowaly nam szczegolnie zwlaszcza ze myslelismy ze to przez to ze od babki ktora tylko naturalnym karmi kaczki a dopiero po tygodniu zapytalam czy to sa kurze jaja i dopiero dowiedzialam sie ze to kacze PYSZNE! polecam najlepsze gotowane lekko na mieeko i odrobina soli,polecam tez sadzone,
      • Właśnie kupiłam 6 sztuk (po raz pierwszy), naczytałam się przestróg, że to tylko do ciast/na makaron ale po przejrzeniu wątków faktycznie zrobię zwyczajne potrawy z nich i przekonamy się, czy polubimy.
        Poluję jeszcze na gęsie z nadzieją, że też są dobre do wszystkiego.
        :-)

        --
        Chaotyczna neutralna.
    • Gość: Alka IP: *.dynamic.mm.pl 30.04.14, 21:57
      Nie wiem jak smakują jajka od białych kaczek ,ale od francuskich są bardzo smaczne. Jadłam gotowane na twardo. żeby białko nie było gumowe należy włożyć jajka do zimnej wody i po zagotowaniu wyłączyć gaz trzymać pod przykryciem 13 minut.Jutro robię jajecznicę.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.