Dodaj do ulubionych

Kacze jajka

10.03.10, 10:23
Czy kacze jajka można jeść w tej samej postaci jak kurze, tzn. na
miękko, jajecznica itd? Szukałam na internecie ale są różne opinie.
Generalnie przeważa twierdzenie, że są tylko dobre do ciast. Czy
ktoś ma doświadczenie w tym "zakresie"? To znaczy, ktoś z was
jadł/jada kacze jajka w różnych wersjach i żyje? ;-)
Edytor zaawansowany
  • 10.03.10, 11:13
    Od kaczych jaj się nie umiera, ale one są po prostu niesmaczne. Mają charakterystyczny nieprzyjemny posmak, który nie przeszkadza wyłacznie wtedy, kiedy jajo wrzuci się jako dodatek do ciasta. Ot i cała tajemnica.
  • 10.03.10, 11:26
    szkoda,
    nie mialam okazji
    czegos takiego sprobowac
    albo zapomnialam,
    bo bylam czesto
    na wiejskich wakacjach,
  • 10.03.10, 11:56
    marciasek napisała:

    > Od kaczych jaj się nie umiera, ale one są po prostu niesmaczne. Mają charaktery
    > styczny nieprzyjemny posmak, który nie przeszkadza wyłacznie wtedy, kiedy jajo
    > wrzuci się jako dodatek do ciasta.

    E tam. Jajecznica jest rewelacyjna. Wrzucanie do ciast to marnowanie dobrego jaja.
  • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 10.03.10, 12:46
    > E tam. Jajecznica jest rewelacyjna.

    Jak widać wszystko jest kwestią gustu. Ja nie przełknę.
  • 10.03.10, 11:56
    ar11 napisała:

    > Czy kacze jajka można jeść w tej samej postaci jak kurze, tzn. na
    > miękko, jajecznica itd? Szukałam na internecie ale są różne opinie.
    > Generalnie przeważa twierdzenie, że są tylko dobre do ciast. Czy
    > ktoś ma doświadczenie w tym "zakresie"? To znaczy, ktoś z was
    > jadł/jada kacze jajka w różnych wersjach i żyje? ;-)

    Tak, ja, w postaci jajecznicy, jako mały dzieciak.

    Chętnie bym jadł nadal, ale nie mam dostępu do kaczek i ich jaj.
  • Gość: gość IP: *.retsat1.com.pl 14.03.10, 19:09
    Ja wykorzystuję kacze jajka do robienia domowego makaronu. Wtedy bardzo je sobie
    cenię i lecę po nie na rynek, a do innych rzeczy - wcale ich nie używam.
  • 14.03.10, 20:37

    Nie wiem, ile w tym prawdy, ale kiedyś twierdzono, że kacze jaja są
    zazwyczaj zarażone salmonellą. Stąd konieczność poddawania ich
    obróbce termicznej przed jedzeniem (smażenie, pieczenie). Nie należy
    ponoć jadać ich na surowo (np. w postaci majonezu).
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 14.03.10, 21:28
    Między innymi dlatego nie ma ich w obrocie handlowym od wielu, wielu lat.
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 23:55
    Żyję,chociaz cały miesiąc na śniadania jadłem kacze jaja pod
    postacią jajecznicy na cebuli.W innej postaci nie
    serwowano.Kucharka miała doświadczenie, bo okolica pełna była
    białych kaczek i ich jaj.Tymi jajami żywiła się cała miejscowość.
    Sprawdzałem-miejscowość istnieje nadal,czyli kacze jaja,mimo ich
    specyficznego posmaczku można jeść.
  • 15.03.10, 09:29
    Dzięki za wypowiedzi. Spróbowałam na twardo. Niby ok, jak zwykłe
    jajko, tylko to białko takie twarde, bardziej gumowate niż kurze.
    Chyba się nie przekonam. Ale może to kwestia psychicznego
    nastawienia.
  • Gość: bahtek86 IP: *.glfd.adsl.virginmedia.com 25.09.13, 13:19
    W niedzielę kupiłem 6 jaj kaczych żeby spróbować jak smakują i czy można je jeść. Jadłem w niedzielę i dzisiaj i nic mi nie jest, jak mi coś będzie to napiszę. Smakują mi są troszeczkę inne w smaku, powiedziałbym że lepsze.
  • Gość: Tomasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.13, 19:33
    Gdzie kupiłeś kacze jaja ?
  • Gość: efka IP: *.bb.sky.com 08.03.14, 15:20
    ja jadlam kacze jaja z mezem i smakowaly nam szczegolnie zwlaszcza ze myslelismy ze to przez to ze od babki ktora tylko naturalnym karmi kaczki a dopiero po tygodniu zapytalam czy to sa kurze jaja i dopiero dowiedzialam sie ze to kacze PYSZNE! polecam najlepsze gotowane lekko na mieeko i odrobina soli,polecam tez sadzone,
  • 08.03.14, 15:28
    Właśnie kupiłam 6 sztuk (po raz pierwszy), naczytałam się przestróg, że to tylko do ciast/na makaron ale po przejrzeniu wątków faktycznie zrobię zwyczajne potrawy z nich i przekonamy się, czy polubimy.
    Poluję jeszcze na gęsie z nadzieją, że też są dobre do wszystkiego.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • Gość: Alka IP: *.dynamic.mm.pl 30.04.14, 21:57
    Nie wiem jak smakują jajka od białych kaczek ,ale od francuskich są bardzo smaczne. Jadłam gotowane na twardo. żeby białko nie było gumowe należy włożyć jajka do zimnej wody i po zagotowaniu wyłączyć gaz trzymać pod przykryciem 13 minut.Jutro robię jajecznicę.
  • Gość: ula IP: *.ip.euro.net.pl 06.09.15, 09:47
    Mam 3 kaczki biała, biało- szara i szara ta znosi zieląkawe jajko. Wspaniale do ciast drożdżowych, biszkoptowe to pomieszałam 2/2 kurze , lanych kluseczek, do mielonego, jajecznica na boczku a nawet dałam pare razy do tatara. Wszystkie wypieki są pulchniejsze o wspaniałym kolorze , wolniej wysychaja . Od ponad roku niosą smakowite jajka . Warto je jeść . Pozdrawiam
  • Gość: Shadd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.16, 21:33
    Kiedyś jadłem jajecznicę z kaczych jaj ale to było bardzo dawno, więc zapomniałem czy była smaczna. Dzisiaj dostałem kacze jaja od znajomego, dziwnie się na mnie patrzył jak mu powiedziałem, że chcę sobie zrobić jajecznicę. Mówił, że u nich się ich nie je, co najwyżej robią ciasta. Mimo tego bardzo chciałem spróbować no i nie żałuję. Jajecznica wyszła lepsza niż z kurzych, więcej żółtka, bardziej intensywny smak. Chyba się przerzucę na kacze 😀 gorąco polecam, każdy ma inne podniebienie ale mi przypadły do gustu
  • 21.04.17, 13:06
    Tak, jadłam kacze, sadzone. Żyję :) Moim zdaniem nie ma jakiejś większej różnicy w smaku z kurzymi. Kacze są nieco większe i takie... bardziej zwarte?
  • Gość: Chivas IP: *.play-internet.pl 06.05.17, 06:49
    Kacze jaja kupuję na Szembeku od p.Rysia(ale najwcześniej póżna wiosna-zimą się nie niosą). Z pewną dozą nieśmiałości zrobiłem sadzone.Pycha!Naprawdę bardzo smaczne.Żółtka większe niz kurze i bardziej zwarte.Muszę jeszcze spróbować na miękko,ale metodą prób i błędów dojdę jak długo trzeba gotować.Pozdrawiam
  • 18.05.17, 18:02
    Nawet nie wiedziałam że kacze jaja też można jeść. Z drugiej strony, kurze są dobre, przepiórcze, strusie a kacze nie dobre? Jakie można jeszcze jeść?
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.05.17, 22:29
    .

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.