Jak gotować brązowy ryż? Dodaj do ulubionych


Kupiłam brązowy ryż jaśminowy w Asian House. Chciałam wkleić linka
ze zdjęciem ale nie działa coś ich strona.
Ugotowałam "po mojemu" tzn tak jak gotujemy zwykle ryż basmati (po
arabsku) - ryż płuczę w zimnej wodzie, w garnuszku rozpuszczam sporą
łyżkę masła (ghee) i na nim podsmażam chwilę ryż, następnie wlewam
wodę - 1,5 miarki wody na 1 miarkę ryżu. Czekam do zagotowania,
solę, zmniejszam ogień na minimum i pod przykryciem bez zaglądania
do środka gotuję 15 min.
Z brązowym też tak zrobiłam, z tym że gotowałam 2 razy tyle a i tak
wyszła porażka :(
Po pierwsze bardzo długo ryż był zupełnie twardy i w zasadzie nawet
po tych 30 kilku minutach też moim zdaniem nie był super miękki,
bardziej aldente bym rzekła. Po 2 musiałam dolać wody w trakcie, po
3 na koniec wyszła mega klejąca breja, która nie miała nic wspólnego
z pięknym sypkim maślanym ryżem basmati, jaki zwykle gotuję.
Wniosek - na pewno nie należy brązowego ryżu gotować "po arabsku".
Pytanie - jak w takim razie ?
Wiem, wiem, że jest instrukcja na opakowaniu, ale po prostu nie
pamiętam, kiedy gotowałam ryż wrzucany do wrzącej wody i jakoś mi to
po prostu w ogóle nie pasowało :(
--

Podróżować lubię
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.