• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak gotować brązowy ryż? Dodaj do ulubionych

  • 29.03.10, 13:32
    Kupiłam brązowy ryż jaśminowy w Asian House. Chciałam wkleić linka
    ze zdjęciem ale nie działa coś ich strona.
    Ugotowałam "po mojemu" tzn tak jak gotujemy zwykle ryż basmati (po
    arabsku) - ryż płuczę w zimnej wodzie, w garnuszku rozpuszczam sporą
    łyżkę masła (ghee) i na nim podsmażam chwilę ryż, następnie wlewam
    wodę - 1,5 miarki wody na 1 miarkę ryżu. Czekam do zagotowania,
    solę, zmniejszam ogień na minimum i pod przykryciem bez zaglądania
    do środka gotuję 15 min.
    Z brązowym też tak zrobiłam, z tym że gotowałam 2 razy tyle a i tak
    wyszła porażka :(
    Po pierwsze bardzo długo ryż był zupełnie twardy i w zasadzie nawet
    po tych 30 kilku minutach też moim zdaniem nie był super miękki,
    bardziej aldente bym rzekła. Po 2 musiałam dolać wody w trakcie, po
    3 na koniec wyszła mega klejąca breja, która nie miała nic wspólnego
    z pięknym sypkim maślanym ryżem basmati, jaki zwykle gotuję.
    Wniosek - na pewno nie należy brązowego ryżu gotować "po arabsku".
    Pytanie - jak w takim razie ?
    Wiem, wiem, że jest instrukcja na opakowaniu, ale po prostu nie
    pamiętam, kiedy gotowałam ryż wrzucany do wrzącej wody i jakoś mi to
    po prostu w ogóle nie pasowało :(
    --

    Podróżować lubię
    Edytor zaawansowany
    • 29.03.10, 13:46
      Brazowy sie gotuje duzo dluzej i faktycznie latwo go w koncu
      przegotowac.
      Ugotuj go na parze - najpierw na piec minut wrzuc na wrzatek, potem
      odcedz, wymien wode w garnku, ryz na sitku ugotuj nad wrzatkiem,
      szczelnie przykryty i gotuj, dogladajac, czy jest wystarczajaca
      ilosc wody. Caly smak zostaje w ryzu, jest sypki i pyszny. Na
      brazowy to tez dziala, chociaz nie pamietam ile to sie powinno
      gotowac.
      --
      Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.