termoobieg - skad mam wiedzieć, że jest? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wiem, że głupie pytanie, ale... Wynajmuje mieszkanie gdzie mam kuchenke z
    piekarnikiem, nie mam instrukcji i nie wiem czy jest termoobieg. Na pokrętle
    od piekarnika mam 4 znaczki, w domu mialam chyba 6, podobnie mialam w
    poprzednim wynajmowanym mieszkaniu. Niekótre przepisy sa podane z
    termoobiegiem, niektóre bez, a niektóre na obydwa sposoby. Skad mam wiedzieć
    czy ja mam ten termoobieg czy tez nie?
  • Jesli piecyk jest elektryczny i ma dwa pokretla piecowe - jedno z
    temperatura, drugie ze znaczkami, to termoobieg raczej jest. Szukaj
    takiego znaczka z wiatraczkiem albo wiatraczka z czyms na gorze
    (zygzakiem, kreską). Wiatraczek to termoobieg, wiatraczek plus
    kreska to termoobiegowy grill.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi,
    mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie
    oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • jesli pokretla sa starte tak, ze symboli dobrze nie widac, krec tym drugim (nie
    z temperatura) az uslyszysz szum "wiatraka".
    osobiscie nie spotkalam sie jeszcze z bezglosnym termoobiegiem. termoobieg sam
    jest przewaznie pierwszy. funkcja grill z termoobiegiem jest zazwyczaj nastepna.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • Termoobiegu nie mam :) Kuchenka jest nowa, wszystkie znaczki sa dobrze widoczne,
    na żadnym nie mam wiatraczka. Jeżeli mam podany w przepisie czas pieczenia
    czegoś z termoobiegiem i podana temperature, to jak mam sobie zwiekszyc temp i
    wydłużyć czas pieczenia?
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 18:47
    Każdy piekarnik stanowi zamkniętą komorę. Nie ma w nim
    otworów.Jedynie piekarniki z termoobiegiem mają , najczęściej na
    tylnej ściance , część blachy podziurkowaną. Za tymi dziurkami
    znajduje sie grzałka, z reguły w kształcie niezamkniętego
    okręgu.Za tą grzałką jest wiatraczek,który nagrzane powietrze
    wtłacza do komory piekarnika.Nie jest mozliwe uruchomienie tej
    grzałki bez uruchomienia wentylatora. W piekarnikach jest
    jeszcze jeden wentylator,którego rolą jest chłodzenie i
    usuwanie powietrza znajdującego się nad nagrzaną komorą. Komora
    jest izolowana termicznie(watą szklaną),ale ta izolacja nie
    jest wystarczająca. W kuchenkach kompaktowych nagrzane powietrze
    znad komory ulatnia sie poprzez otwory wokół palników bądź
    inne otwory w obudowie,natomiast w piekarnikach zabudowanych
    nagrzane powietrze jest wytłaczane z przestrzeni nad komorą
    specjalnym wentylatorem.Ulatnia sie otworkami nad pokrywą
    piekarnika.
    Gdy puścisz termowentylator(jesli jest),mozna zaobserwować
    przez te otworki w tylnej ściance rozgrzane fragmenty grzałki.
    Jesli nie masz instrukcji musisz poszukac jej na stronie
    producenta,albo na tej stronie:
    diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/AEG-ELECTROLUX/ZCV750E-_E
    Wstawisz symbole swojej kuchenki i znajdziesz do niej
    instrukcję. W tej instrukcji będą podane temperatury i czasy
    termicznej obróbki podstawowych produktów.
    Nie zawracaj sobie głowy przepisami do kuchenek z
    termoobiegiem ,a reczę,że bardzo szybko opanujesz swój sprzęt.
    Powodzenia.
  • Albo jest grzałka albo termoobieg,innej opcji nie ma.
  • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 20:02
    jest-termoobieg to wiatraczek z grzałką.Poza tym są dwie
    grzałki-górna i dolna,czyli są albo trzy grzałki,albo dwie,jesli
    nie ma termoobiegu. Kuchni z samym termoobiegiem nie
    robią.Kombiwary maja sam termoobieg.
  • Termoobieg można łatwo wysłyszeć. U mnie jest oznaczony ikonką z wiatraczkiem,
    bardzo prawdopodobne że u ciebie też tak jest. Podczas tego programu rozlega się
    charakterystyczny dźwięk.
    --
    Kot zjadł mi sygnaturkę :(((
    demotywatory.pl/1495/Abstynencja-seksualna
  • ja bym zwiększyła temperaturę o 10-15 stopni i czas pieczenia tak
    samo.
  • dzięki za odpowiedzi :)
  • wiatrak w kółku oznacza termoobieg
    wiatrak bez kółka oznacza sam nawiew


    --
    Mogę być dla was doktorem, mogę być leniem, mogę być drwalem albo waleniem :D

    Najprostsze
    Sposoby By Poznać Forumowego Trolla
  • a tu masz ilustracje:
    szron.pl/images/editor/funkcjehbn230051_1.jpg
    ten pierwszy nawiew 3D to termoobieg.


    --
    Mogę być dla was doktorem, mogę być leniem, mogę być drwalem albo waleniem :D

    Najprostsze
    Sposoby By Poznać Forumowego Trolla
  • Gość: inny gość IP: 178.56.23.* 01.04.10, 02:22
    Czas pieczenia ten sam, co bez termoobiegu, ale temperaturę trzeba w piekarniku
    bez termoobiegu podnieść zależnie od piekarnika o 20-30 st. C dla takiej samej
    wagi potrawy.
    Pozdrawiam

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.