Dodaj do ulubionych

w kuchni chińskiej jestem lajkonikiem

29.03.10, 22:37
Sos sojowy ciemny oraz jasny- czym się różnią ,jakie zastosowanie i dlaczego?

Aha, googlałam i wyskoczył mi opis TAO TAO mało mi wyjaśnił :(
A bardzo chcę zacząć wprowadzać "te" ;) smaki do mojej kuchni
--
nie róbdrugiemu ...

"..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
Edytor zaawansowany
  • ania_m66 29.03.10, 22:44
    jesli znasz angielski b. przystepnie opisuje te roznice wikipedia
    en.wikipedia.org/wiki/Soy_sauce
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • lykaena 29.03.10, 22:50
    Nie, nie władam tym językiem
    --
    nie rób drugiemu...

    "..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
  • Gość: Anka IP: *.adsl.alicedsl.de 30.03.10, 09:38
    Po polsku tez jest
    pl.wikipedia.org/wiki/Sos_sojowy
  • figgin1 29.03.10, 22:48
    Róznią sie smakiem. Możesz albo wiernie trzymać się przepisów, albo
    eksperymentować. W zasadzie nic się nie stanie jeśli będziesz używać ich
    zamiennie, ja często zamiast jasnego używam ciemnego, bo lubię ten śliczny
    ciemny kolor jaki nadaje od potrawom.
    --
    Kot zjadł mi sygnaturkę :(((
    demotywatory.pl/1495/Abstynencja-seksualna
  • lykaena 29.03.10, 22:53
    Na razie mam ciemny ,udusiłam makaron z warzywami i dałam kilka kropel, kilka
    też do marynat wołowin i wieprzowin nakapałam.
    Ładny kolor, ładniejszy smak.

    --
    nie rób drugiemu...

    "..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
  • ania_m66 30.03.10, 00:05
    jasniejszy jest bardziej slony i ma troche inny smak.
    jesli mam byc szczera od dawna uzywam glownie ciemnego bo notorycznie zapominam
    kupic jasny :)
    jesli nie masz ambicji bycia bardziej papieskiej od papieza spokojnie mozesz
    jasny ciemnym zastapic i sie nie przejmowac.
    jesli jednak zamierzasz w przyszlosci czesto prktykowac np kuchnie chinska warto
    bedzie kupic jasny, zreszta nie jest bardzo drogi.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • biollante 30.03.10, 04:20
    Ciemny lepszy moim skromnym zdaniem. Delikatniejszy.
    Ale moze to moje tylko wrazenie.

    Ale figgin ma racje, nic sie nie stanie jak bedziesz uzywac ich
    zamiennie. Kwestia gustu i smaku.

    Sprobuj tez oleju sezamowego. Byle nie TAO TAO... akurat olej
    sezamowy maja okrutny.

    --
    Godzilla vs. Biollante

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka