Dodaj do ulubionych

Pieczona wołowina

02.04.10, 18:23
Kupiłam spory kawałek wołowiny i chciałabym go upiec.
Jak zamarynować mięso przed pieczeniem? Czego użyć?
Jak długo piec żeby mięso było miękkie i w jakiej temperaturze? Polewać jakimś
sosem w trakcie pieczenia?
(wiem, wiem profanacja - najlepiej krótko, żeby było krwiste,ale tym razem mam
ochotę na coś innego )

będę wdzięczna za wszystkie sugestie ;)
Edytor zaawansowany
  • Gość: miki202 IP: *.limes.com.pl 02.04.10, 19:03
    Ja poprzedniego dnia nacieram lekko pieprzem i solą, tłuczonym
    jałowcem i zielem, okładam listkiem bobkowym i cebulą, lekko
    skrapiam oliwą. I do lodówki. Następnego dnia otrzepię, wkładam do
    piekarnika na papier do pieczenia, jakieś 180, 190 st i filuję.
    Trzeba spokoju,każde mięso piecze się inaczej. Jak zacznie brązowieć
    na wierzchu, to jeszcze z pół godziny mu trzeba. A brązowieć może
    zacząć i po godzinie. Wtedy dorzucam tę cebulke z marynaty razem z
    ew. sokami, a po chwili połówki ziemniaków kładę obok. Ja tam, jak
    mam wątpliwości, wyciągam mięso, odkrawam z końca i patrzę, czy się
    upiekło. Krwistego nie znoszę, nawet tego "cudnego" różowawego.
  • 03.04.10, 11:41
    Udziec wołowy :)
  • 03.04.10, 13:25
    marynowac mozesz na sucho
    albo mokro,
    np.w winie z ziolami,przyprawami,warzywami
    tutaj robia to w occie
    ale od kiedu tutaj mieszkam
    nigdy tego nie jadlam
    ani probowalam,

    u mnie na winie,warzywach,ziolach
    jak w brytwance zeliwnej
    to bez problemu,
    kiedy juz dobre zobaczysz

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.