Dodaj do ulubionych

mrożenie ciasta drożdżowego

05.04.10, 13:41
Witajcie. Mam pytanie o mrożenie surowego ciasta drożdżowego: w którym momencie lepiej je zamrozić - tuż po wyrobieniu (jeszcze przed wyrastaniem), czy jednak mrozić wyrośnięte?

No bo teoretycznie, skoro mrożone drożdże nie giną, to właściwie powinno być wszystko jedno. Jednak pozostaje kwestia wygody: niewyrośnięte zajmuje w lodówce mniej miejsca, ale wydłuża się czas przygotowania po wyjęciu z zamrażarki - bo trzeba rozmrozić i poczekać aż wyrośnie.

Może wyjaśnię w czym rzecz. Na śniadanie smażę często placki z ciasta drożdżowego. Ciasto przyrządzam wg fantastycznego przepisu Linn Linn na foccacia barese, uszczykuje porcję ok. 1/8 ciasta wyrobionego z 1/2 kg mąki, posypuje mąką, rozpłaszczam, rozciągam cienki placek (ręką lub wałkiem) i smażę krótko z dwóch stron na mocno rozgrzanej suchej patelni. Wychodzi coś a la piadina. Placki są wspaniałe gdy świeże, kiedy postoją to już nie to samo, nie warto smażyć na zapas. Kombinuję zatem jak to zrobić, żeby wyrobione ciasto poporcjować i zamrozić. Opcje są dwie:
1. wyrobione ciasto podzielić na 8 kulek, zawinąć w folię i zamrozić.
2. poczekać aż wyrośnie, rozpłaszczyć 8 placków, zapakować w folię i zamrozić.
Będę wdzięczna za radę ku której opcji warto się przychylić.
Pozdrawiam świątecznie :)
Edytor zaawansowany
  • 05.04.10, 15:46
    Ciasto na focaccie robie w wiekszej ilosci, dziele na 4 czesci. Jedna czesc
    robie od razu, a reszte mroze w torebkach plastikowych.
  • 05.04.10, 23:21
    > reszte mroze w torebkach plastikowych.
    przed czy po wyrastaniu?
  • 06.04.10, 07:21
    Przed oczywiscie. Potem wyjmuje ciasto wczesniej, odstawiam / rozmraza sie
    szybko /, krotko wyrabiam i zostawaima do wyrosniecia.
  • 06.04.10, 22:51
    Dziękuję, właśnie tak zrobiłam - i zastanawiam się, czy gdybym poczekała aż wyrośnie i zamroziła uformowane placki, to by się udało zaoszczędzić na czasie przy rozmrażaniu. Udało by się? Czy nie kombinować? :)
  • 07.04.10, 07:53
    Sprobuj, ale moim zdaniem nie warto. Ciasto duzo "straci" w zamrazalniku i potem
    musi znowu wyrosnac.
  • 07.04.10, 12:25
    skoro Ty mówisz, że straci, to chyba nie będę próbować :)
    BTW, dzięki za przepis na ciasto - to najlepszy przepis na pizzowo-foccaciowe ciasto, z jakim miałam do czynienia. Zawsze wychodzi doskonałe.
  • 07.04.10, 16:58
    Nie robie foccacii barese ale czesto pizze domowa. Ciasto mroze wyrosniete. Po
    rozmrozeniu nie trezba go wyrabiac ponownie , ani czekac az przyronie na nowo.
    Rozmraza sie i rozciaga na blaszce :-)
  • 07.04.10, 23:31
    hmmm...
    no to co mam robić? :)
    chyba jednak spróbuje na dwa sposoby i potem opowiem, co mi wyszło!

    Bo te moje patenty są wybitnie śniadaniowe i wyrastanie przed smażeniem stanowi poważny problem - minimum pół godziny z pustym żołądkiem muszę czekać aż mi ciasto wyrośnie :/

  • 10.04.10, 20:19
    marciasek i jak tam mrozenie?
  • 10.04.10, 23:33
    Niewyrośnięte się świetnie przechowuje, tylko potem trzeba długo czekać aż
    wyrośnie, co przed śniadaniem bywa irytujące. A wyrośnięte przetestuję dzisiaj -
    właśnie mi ciasto rośnie :) Wsadzę kawałek do zamrażarki, rano wyciągnę, obadam
    i zdam relację :)
  • 12.04.10, 03:14
    No i wyszły całkiem dobre :) W zasadzie takie same jak wyrastane po rozmrożeniu.
    Zamrażanie niewyrośniętych kulek idzie nieco łatwiej niż rozplaskanych placków, za to placki dzięki temu że są cienkie rozmrażają się w cieple w kilka minut i jak tylko zmiękną można je smażyć - na patelni rosną jak świeże. Takie niby piadiny, niby pity. Polecam :)
  • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 12.04.10, 09:08
    ale niewyrosniete tez mozna w formie cienkich plackow zamrozic:)
  • 12.04.10, 10:58
    można, tylko po co :)
  • 12.04.10, 11:25
    No to fajnie , ze dziala :-) Ja zamrazam wyrosniete kulki. W
    woreczkach foliowych i jak sie rozmroza to rozciagam. Tylko kulka
    bedzie sie dluzej rozmrazac. Tak wiec cos za cos :-)
  • 12.04.10, 11:58
    Rozciągasz i pieczesz czy smażysz? :)
  • 12.04.10, 18:46
    wszystko jedno czy sie piecze czy smazy :-)
    Sa tu gdzie mieszkam 2 rodzaje pizzy z pieca i smazona na glebokim
    oleju- glownie w formie pierogow z nadzieniem - Calzone.
  • 13.04.10, 00:03
    Na głębokim oleju nie próbowałam, na razie smażę na suchej patelni. Musze spróbowac :)
  • 19.04.10, 11:52
    Mozna je wyjac wieczorem. Do rana powinno sie rozmrozic.
  • 19.04.10, 12:39
    Tak właśnie robię z mrożonymi kulkami - wyciągam z zamrażarki i przekładam do lodówki. Do rana ciasto się rozmraża i nawet trochę podrasta.
    W przypadku placków z wyrośniętego ciasta do rozmrożenia wystarczy kilkanaście minut, zatem wyciągam dopiero rano i ew. celem przyspieszenia procesu wkładam do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni.
  • 12.04.10, 11:40
    po to zeby sie szybciej rozmrazalo:)
  • 12.04.10, 11:57
    no racja, będzie troszkę szybciej, ale i tak potem trzeba poczekać aż wyrośnie :(
  • 16.04.10, 11:00
    Zamrozilam wyrosnięty spóg do pizzy po Waszej dyskusji. Po
    rozmrożeniu poleżał chwilę na grzejącym się piekarniku, po
    upieczeniu było puszyste, az sie zdziwiłam.
  • 16.04.10, 13:32
    A kleiło ci się ciasto? Mam wrażenie, że zamrożone wyrośnięte po rozmrożeniu
    strasznie się klei (gluten?) - ale po upieczeniu i tak jest super.
  • 19.04.10, 08:04
    Trochę sie kleiło, ale ja zamrozilam przezornie na folii alu i po
    rozmrożeniu odrobinę posypalam mąką i uformowalam placek na pizzę
    (ciągle na folii alu). Po powrocie z pracy nie mam czasu na bawienie
    się z klejącym ciastem ;)
  • 19.04.10, 12:43
    Lepiej zamrażać na folii spożywczej, tej przezroczystej (frischalte folie, folia stretch) - łatwiej się ja potem oddziela od ciasta (alu lubi się rozedrzeć, a spożywcza odchodzi w całości). IMHO najlepsza do tego celu jest folia spożywcza z Rossmana, ich własnej marki - gruba i mało przylepna.
  • Gość: wikunia52 IP: *.play-internet.pl 05.12.13, 16:43
    Ale marciasek pyta kiedy je zamrozić a nie jak zamrozić, czyli po wyrosnieciu czy przed?
  • Gość: fg IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.13, 21:29
    popatrz to już 3 lata z okładem mrozi
  • 05.12.13, 23:00
    Witam. Po raz pierwszy odzywam się na tym forum, chociaż od dawna czytam, Czy można by prosić przepis na to genialne ciasto?
  • Gość: Aasia IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.13, 21:04
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42061549.html
  • 08.12.13, 22:19
    Ciasto drożdżowe rośnie w lodówce, również po włożeniu do zimnej wody(tzw.topielec).
    W zamrazarce szybciej zachodzi proces mrożenia niż wzrostu.
    Ja bym próbowała rozmrażać w wodzie, żeby było szybciej (ale sama nie potrzebowałam na razie "szybciej").

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.