Dodaj do ulubionych

Śledź po japońsku - pomocy!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 01:11
Podpowiedzcie jak sie robi sledzie po japonsku? Zna ktos przepis?
Moi tesciowie przychodza do mnie na kolacje, a tesc uwielbia ta potrawe i
chcialabym mu zrobic przyjemnosc :)
Dzieki za pomoc
A.
Edytor zaawansowany
  • kwieta4 25.02.04, 01:37
    Autor: maurycy
    Data: 17.12.2001 14:59 / forum Kuchnia

    Śledź po japońsku
    na 4 osoby
    PRODUKTY:
    4 połówki śledzi matjasów
    3 łyżki oleju [słonecznikowy, sojowy]
    1 cebula
    2 średnie ogórki konserwowe
    1/3 puszki groszku konserwowego
    2 jajka na twardo
    pieprz mielony
    majonez do dekoracji
    zielenina do dekoracji
    Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem. Po odczekaniu ok. 30
    min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół. Ugotowane na
    twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi. Jajka udekorować
    majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w
    kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na koniec przyprawić
    świeżo zmielonym lub utłuczonym pieprzem i przystroić zieleniną.



  • Gość: aska_o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 01:57
    Dziekuje Ci bardzo za tak szybka odpowiedz!
    A czy podaje sie go tylko w ten sposob, czy sa moze jakies "wariacje na temat"?
    Z tego co wiem tesciowa jakos owijala sledzia wokol jajka i ukladala na
    salatce... Nie wiem czy to jest klasyczna salatka jarzynowa z ziemniakami?
    Czy znacie te wersje potrawy???
  • kwieta4 25.02.04, 02:13
    a zerknij sobie pod ten adres, moze cos innego Ci podpasuje. mozesz przeciez
    zaskoczyc gosci swoja wersja :))
    www.kuchnia.3miasto.pl/ryby.htm
  • kwieta4 25.02.04, 02:17
    i brniemy dalej...(mialas racje!! ale ja tak nie robilam)

    śledź po japońsku
    Składniki:
    4 śledzie,2 cebule,zalewa octowa z przyprawami,8 jaj na twardo,puszka zielonego
    groszku,śmietana

    www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24306,-780748,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    Sposób przyrządzania: śledzie wyfiletować i zamarynować trzdycyjnie, następnie
    zamarynowaną połówką śledzia owinąć jajko na twardo,ustawić na talerzyku w
    otoczeniu zielonego groszku i do tego śmietanka lub jak kto woli majonez
    Kuchnia: moja
    Czas przyrządzania: 25 minut
    Na ile osób: 8
    Wegetariańskie: Tak


  • kwieta4 25.02.04, 02:23
    Przepis MniaMowicza
    śledzie Japończyka
    autor: kresska
    data dodania: 11.02.2003 12:23

    Jak większość smakowitych przepisów znalazłam go w zeszycie mojej babci, gdzie
    kartki mają więcej lat niż ja. Przepis jest dla osób które lubią EXTREMALNIE
    SMACZNE POTRAWY.

    czas: do 30 minut
    trudność: średniołatwe
    liczba porcji: zależy kto jaki ma apetyt....
    kalorie: mało

    liczba opinii: 0
    kategoria: Ryby

    składniki
    85 dag śledzi
    4 jaja
    10 dag fasoli białej
    15 dag majonezu
    1 średnie jabłko (lekko kwaskowate)
    10 dag cebuli
    sól
    cukier
    pieprz (ewentualnie)

    Do dekoracji:
    pietruszka (natka)
    słodka papryka w proszku

    sposób przygotowania:
    Wcześniej śledzie musimy oczyścić i namoczyć (24h) pamiętając o zmienianiu im
    wody. Potem należy zrobić z nich filety (pamiętaj o ściągnięciu skóry).

    Jajka trzeba ugotować na twardo, pozbawić skorupki i przekroić na połówki.

    Fasolę musimy ugotować tak, by była miękka, ale nie rozgotowana.

    Jabłko i cebule należy pokroić w drobną kostkę.

    Wszystkie składniki (oczywiście prócz jajek i śledzia) wymieszaj dokładnie z
    majonezem i dodaj szczyptę soli i cukru (ewentualnie odrobinę pieprzu czarnego).

    Sos japoński (czyli ten, który przed chwilą zrobiliśmy) należy napołyć na
    półmisek a na nim ułożył jajka połówkami a na nich pokrojonego śledznia.
    Najlepiej wygląda udekorowane pietruszką i posypane czerwona słodka papryką.

  • ampolion 25.02.04, 04:21
    Raczej wątpliwe by w Japonii coś takiego znali.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 08:48
    Twoja teściowa robi niewątpliwie tak jak kwieta tylko podaje jak dawniej
    podawano -porcjując - pod spód sałatka czyli posiekana cebula, ogórek, groszek,
    na to jajko na twardo owinięte filetem śledzia, ubrane kropką majonezu i czymś
    jeszcze / pietruszka, pasek papryki/. Teść powinien być usatysfakcjonowany.
  • aska_o 25.02.04, 11:22
    Kwieta4 dziękuję Ci bardzo!
    Zrobię tę drugą wersję, ponieważ teść w sprawach jedzenia wyznaje zasadę inż.
    Mamonia "lubię to co znam" i tak wielka rewolucja na talerzu raczej by mu sie
    nie spodobała ;)
    Jeszcze raz dziękuję
    A.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.