sos do tortellini - pilne Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • słuchajcie, dostałam paczuszkę tortellini, ze szpinakiem i ricottą, druga
    paczuszka z rucolą. Jaki sos proponujecie? Najlepiej bezmięsny.
    Obiad z lubym więc trochę pilne a kucharka ze mnie żadna niestety ;)
    • W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, nie rumieniąc dodaj kieliszek białego
      wina, posiekaną natkę pietruszki i nieco mleka/śmietany kremówki. Sól, pieprz.
      Można dodać czosnek. Oczywiście to do serowo szpinakowych.Rukoli serdecznie
      nienawidzę, wiec nie doradzę.
      --
      I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w
      rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy
      zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
    • moze po prostu pomidorowy?
      posiekaj jedna srednia cebule, o ile masz. zeszklij na oliwie. dodaj z zabek
      czosnku rowniez posiekany. wlej na to puszke pomidorow z cala zawartoscia,
      najlepiej w kawalkach, badz rozdziab cale. dopraw sola, cukrem (odrobina), chili
      badz pieprzem i zestawem ziol wloskich - bazylia, oregano, ew szczypta tymianku
      - te klimaty. odparuj do konsystencji sosu.
      mysle, ze jesli chcesz mozesz dodac do niego potem smietane i starty parmezan,
      niektorzy takie cos lubia. ja zostalabym przy wersji klasycznej.
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
    • Gość: ila IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.10, 15:19
      500g tortellini
      200g mrozonego szpinaku
      1 duza lyzka zielonego pesto
      10 st. pomidorkow koktajlowych
      odrobina swiezo startego parmesanu

      Ugotuj tortellini, zrob wg. przepisu na opakowaniu szpinak.
      Do miski dodawaj po kolei :szpinak + pesto + przekrojone na pol pomidorki + tortellini + sol + pieprz. Wymieszaj i na talerzach posyp parmesanem .
      Smacznego ;)
    • Najprostszy do obu typow to rozpuszczone maslo z szalwia (moze byc
      suszona ,moze byc swieza. Na patelni rozpuscisz maslo dodasz troche
      szalwi i potem wrzucisz na to ugotowane tortelini. Wymiaszasz i
      podasz posypane startym parmezanem.
      Do tortelini ze szpinakiem i ricotta swietnie nadaje sie rowniez sos
      pomidorowy. Na patelnie wylej troche oliwy,podsmaz 1-2 zgniecione
      lekko zabki czosnku. Czosnek usun wlej 500 l przecieru
      pomidorowego,posol ,wrzuc 2 -3 listki bazylii i przykryj
      pokrywka.Gotuj , az sos odparuje i zgestnieje. Ugotuj tortelini,
      odcedz i wrzuc do goracego sosu,wymieszaj i podawaj posypane
      parmezanem i szczypta pieprzu .
      • Gość: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 14.04.10, 17:04
        tren przepis widziałam w jakimś programie typu "dietetyczne gotowanie",czy coś w
        tym rodzaju.teraz zawsze już tak przygotowuję tortellini.

        na oliwie podsmażam cebulkę,wlewam szklankę wody(lub bulionu),do tego puszkę
        pomidorów.pozwalam się zagotować,dorzucam tortellini (na takie proporcje pół
        paczki) i gotuję do miękkości(pod przykryciem).
        na końcu doprawiam-sól,pieprz,bazylia,tymianek,chili,dużo czosnku,czasem kilka
        posiekanych suszonych pomidorów.
        na talerzu posypuję natką lub zieloną częścią dymki.
        łatwe,szybki,pyszne- i mało mycia bo tylko jeden garnek :)
      • anthonyb napisała:

        > Najprostszy do obu typow to rozpuszczone maslo z szalwia (moze byc
        > suszona ,moze byc swieza.

        Swieza lepsza
        To samo można zrobić ze swieżą bazylią

        --
        miszmasz-marghe.blogspot.com/
        i
        malutki-kuchcik.blogspot.com/

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.