Dodaj do ulubionych

sos do tortellini - pilne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 12:23
słuchajcie, dostałam paczuszkę tortellini, ze szpinakiem i ricottą, druga
paczuszka z rucolą. Jaki sos proponujecie? Najlepiej bezmięsny.
Obiad z lubym więc trochę pilne a kucharka ze mnie żadna niestety ;)
Edytor zaawansowany
  • 14.04.10, 12:31
    W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, nie rumieniąc dodaj kieliszek białego
    wina, posiekaną natkę pietruszki i nieco mleka/śmietany kremówki. Sól, pieprz.
    Można dodać czosnek. Oczywiście to do serowo szpinakowych.Rukoli serdecznie
    nienawidzę, wiec nie doradzę.
    --
    I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w
    rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy
    zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
  • 14.04.10, 12:37
    moze po prostu pomidorowy?
    posiekaj jedna srednia cebule, o ile masz. zeszklij na oliwie. dodaj z zabek
    czosnku rowniez posiekany. wlej na to puszke pomidorow z cala zawartoscia,
    najlepiej w kawalkach, badz rozdziab cale. dopraw sola, cukrem (odrobina), chili
    badz pieprzem i zestawem ziol wloskich - bazylia, oregano, ew szczypta tymianku
    - te klimaty. odparuj do konsystencji sosu.
    mysle, ze jesli chcesz mozesz dodac do niego potem smietane i starty parmezan,
    niektorzy takie cos lubia. ja zostalabym przy wersji klasycznej.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • Gość: ila IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.10, 15:19
    500g tortellini
    200g mrozonego szpinaku
    1 duza lyzka zielonego pesto
    10 st. pomidorkow koktajlowych
    odrobina swiezo startego parmesanu

    Ugotuj tortellini, zrob wg. przepisu na opakowaniu szpinak.
    Do miski dodawaj po kolei :szpinak + pesto + przekrojone na pol pomidorki + tortellini + sol + pieprz. Wymieszaj i na talerzach posyp parmesanem .
    Smacznego ;)
  • 14.04.10, 16:49
    Najprostszy do obu typow to rozpuszczone maslo z szalwia (moze byc
    suszona ,moze byc swieza. Na patelni rozpuscisz maslo dodasz troche
    szalwi i potem wrzucisz na to ugotowane tortelini. Wymiaszasz i
    podasz posypane startym parmezanem.
    Do tortelini ze szpinakiem i ricotta swietnie nadaje sie rowniez sos
    pomidorowy. Na patelnie wylej troche oliwy,podsmaz 1-2 zgniecione
    lekko zabki czosnku. Czosnek usun wlej 500 l przecieru
    pomidorowego,posol ,wrzuc 2 -3 listki bazylii i przykryj
    pokrywka.Gotuj , az sos odparuje i zgestnieje. Ugotuj tortelini,
    odcedz i wrzuc do goracego sosu,wymieszaj i podawaj posypane
    parmezanem i szczypta pieprzu .
  • Gość: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 14.04.10, 17:04
    tren przepis widziałam w jakimś programie typu "dietetyczne gotowanie",czy coś w
    tym rodzaju.teraz zawsze już tak przygotowuję tortellini.

    na oliwie podsmażam cebulkę,wlewam szklankę wody(lub bulionu),do tego puszkę
    pomidorów.pozwalam się zagotować,dorzucam tortellini (na takie proporcje pół
    paczki) i gotuję do miękkości(pod przykryciem).
    na końcu doprawiam-sól,pieprz,bazylia,tymianek,chili,dużo czosnku,czasem kilka
    posiekanych suszonych pomidorów.
    na talerzu posypuję natką lub zieloną częścią dymki.
    łatwe,szybki,pyszne- i mało mycia bo tylko jeden garnek :)
  • 14.04.10, 23:53
    anthonyb napisała:

    > Najprostszy do obu typow to rozpuszczone maslo z szalwia (moze byc
    > suszona ,moze byc swieza.

    Swieza lepsza
    To samo można zrobić ze swieżą bazylią

    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • 15.04.10, 00:12
    A pewnie , ze lepsza swieza :-) Ale z braku laku... Zreszta szalwia
    suszona jest dosc aromatyczna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.