Dodaj do ulubionych

Ryż jako dodatek do w kuchni chińskiej - jak przyg

18.04.10, 16:32
Zaczynam swoją przygodę z kuchnią chińską - podpowiedzcie proszę,
jak przygotować ryż jako dodatek do mięsa i warzyw ? Jakie przyprawy
dodaje się do takiego ryżu?
Edytor zaawansowany
  • 18.04.10, 16:47
    moze zacznij swoja przygode od kuchni, ktorej potrawy mozesz
    organoleptycznie lepiej rozpracowac. W kuchni chinskiej ryz jest bez
    przypraw, bez soli nawet.
  • 18.04.10, 17:01
    Uparłam się na kuchnię chińską i będę ją testować, może nie zawsze
    się uda, trudno. To że czegoś nie widać w potrawie, nie zawsze
    znaczy, że go w niej nie ma. W tych daniach, w których występuje sól
    nie dostrzegam jej gołym okiem.
  • 20.04.10, 11:53
    Spokojnie możesz skorzystać z innych organów.
  • Gość: senin IP: *.QLD.netspace.net.au 19.04.10, 12:29
    zuza120 napisała:

    > Zaczynam swoją przygodę z kuchnią chińską - podpowiedzcie proszę,
    > jak przygotować ryż jako dodatek do mięsa i warzyw ? Jakie
    przyprawy
    > dodaje się do takiego ryżu

    przyprawy niepotrzebne.... w opisanej przez ciebie sytuacji,
    mozna dodac troche soli gotujac ryz metoda absorbcyjna (2 szklanki
    wody na 1 szklanke ryzu - ryz wczesniej wyplukac, zalac woda, szybko
    zagotowac, wylaczyc palnik po 2-3 minutach gotowania, ryz zostawic
    na (wylaczonym) palniku przez nastepne 20 min)


    ryz podawany do chinskich stir frajow (miesnych i warzywnych)
    powinien byc neutralny w smaku


    co nie oznacza wcale, ze nie mozna dodawac do zasmazanego ryzu
    roznego rodzaju sosow (od sojowego po ostrygowy) lub warzyw
    przeroznych i innych przypraw...od chilli po slawetny olej sezamowy,
    5 smakow i wiele innych


    ale jesli ryz traktowany jest jako wypelniacz,to tylko parowany,
    bialy
  • Gość: Zuza120 IP: 194.181.96.* 19.04.10, 13:06
    o taką informację właśnie mi chodziło. Myślałam ,że może dodaje się
    też ocet ryżowy, tak jak do ryżu do sushi.
  • 20.04.10, 07:10
    Senin powyzej racje ma calkowita.

    Nie dodaje sie do ryzu nic procz wody.
    (smazone ryze to inna bajka)

    Inna sprawa jest bardzo istotna a mianowicie dobry gatunek ryzu.
    Przykladowo ten dostepny w foliowych torebkach do latwego gotowania
    nie zmiesci sie w definicji ryzu z punktu widzenia kuchni chinskiej.
  • 20.04.10, 15:56
    szopen_cn napisał:

    > Senin powyzej racje ma calkowita.
    >
    > Nie dodaje sie do ryzu nic procz wody.
    > (smazone ryze to inna bajka)
    >
    > Inna sprawa jest bardzo istotna a mianowicie dobry gatunek ryzu.
    > Przykladowo ten dostepny w foliowych torebkach do latwego
    gotowania
    > nie zmiesci sie w definicji ryzu z punktu widzenia kuchni
    chinskiej.
  • 27.08.10, 20:37
    To wprawdzie z kuchni koreanskiej i japonskiej, ale Chinczycy tez
    czasem tak jedza... Do ryzu mozesz dodac 1. ziarna sezamu i olej
    sezamowy, 2. ziarna niektorych zboz, 3.mozesz wymieszac ryz z ktoras
    z jasnych kasz, 4.dodac czarnej fasoli. Oczywscie to wszystko w
    niewielkich ilosciach. Nie ma tlumicryzu.

    Wszystko warianty do roznych potraw. Aczkolwiek zgodze sie z
    wypowiedziami powyzej ze Azjaci traktuja ryz jako dodatek ktory
    generalnie ma byc bez smaku dominujacego, bo to wypelniacz.
    --
    Godzilla vs. Biollante
  • 27.08.10, 20:52
    Nie wypełniacz, raczej neutralizator pikantności.
  • 28.08.10, 00:37
    też:P

    zwlaszcza w korei :P:P moj ulubionyosobiscie to ten z czarna fasola
    --
    Godzilla vs. Biollante

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.