• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Ryż jako dodatek do w kuchni chińskiej - jak przyg Dodaj do ulubionych

  • 18.04.10, 16:32
    Zaczynam swoją przygodę z kuchnią chińską - podpowiedzcie proszę,
    jak przygotować ryż jako dodatek do mięsa i warzyw ? Jakie przyprawy
    dodaje się do takiego ryżu?
    Zaawansowany formularz
    • 18.04.10, 16:47
      moze zacznij swoja przygode od kuchni, ktorej potrawy mozesz
      organoleptycznie lepiej rozpracowac. W kuchni chinskiej ryz jest bez
      przypraw, bez soli nawet.
      • 18.04.10, 17:01
        Uparłam się na kuchnię chińską i będę ją testować, może nie zawsze
        się uda, trudno. To że czegoś nie widać w potrawie, nie zawsze
        znaczy, że go w niej nie ma. W tych daniach, w których występuje sól
        nie dostrzegam jej gołym okiem.
        • 20.04.10, 11:53
          Spokojnie możesz skorzystać z innych organów.
    • Gość: senin IP: *.QLD.netspace.net.au 19.04.10, 12:29
      zuza120 napisała:

      > Zaczynam swoją przygodę z kuchnią chińską - podpowiedzcie proszę,
      > jak przygotować ryż jako dodatek do mięsa i warzyw ? Jakie
      przyprawy
      > dodaje się do takiego ryżu

      przyprawy niepotrzebne.... w opisanej przez ciebie sytuacji,
      mozna dodac troche soli gotujac ryz metoda absorbcyjna (2 szklanki
      wody na 1 szklanke ryzu - ryz wczesniej wyplukac, zalac woda, szybko
      zagotowac, wylaczyc palnik po 2-3 minutach gotowania, ryz zostawic
      na (wylaczonym) palniku przez nastepne 20 min)


      ryz podawany do chinskich stir frajow (miesnych i warzywnych)
      powinien byc neutralny w smaku


      co nie oznacza wcale, ze nie mozna dodawac do zasmazanego ryzu
      roznego rodzaju sosow (od sojowego po ostrygowy) lub warzyw
      przeroznych i innych przypraw...od chilli po slawetny olej sezamowy,
      5 smakow i wiele innych


      ale jesli ryz traktowany jest jako wypelniacz,to tylko parowany,
      bialy
      • Gość: Zuza120 IP: 194.181.96.* 19.04.10, 13:06
        o taką informację właśnie mi chodziło. Myślałam ,że może dodaje się
        też ocet ryżowy, tak jak do ryżu do sushi.
        • 20.04.10, 07:10
          Senin powyzej racje ma calkowita.

          Nie dodaje sie do ryzu nic procz wody.
          (smazone ryze to inna bajka)

          Inna sprawa jest bardzo istotna a mianowicie dobry gatunek ryzu.
          Przykladowo ten dostepny w foliowych torebkach do latwego gotowania
          nie zmiesci sie w definicji ryzu z punktu widzenia kuchni chinskiej.
          • 20.04.10, 15:56
            szopen_cn napisał:

            > Senin powyzej racje ma calkowita.
            >
            > Nie dodaje sie do ryzu nic procz wody.
            > (smazone ryze to inna bajka)
            >
            > Inna sprawa jest bardzo istotna a mianowicie dobry gatunek ryzu.
            > Przykladowo ten dostepny w foliowych torebkach do latwego
            gotowania
            > nie zmiesci sie w definicji ryzu z punktu widzenia kuchni
            chinskiej.
    • 27.08.10, 20:37
      To wprawdzie z kuchni koreanskiej i japonskiej, ale Chinczycy tez
      czasem tak jedza... Do ryzu mozesz dodac 1. ziarna sezamu i olej
      sezamowy, 2. ziarna niektorych zboz, 3.mozesz wymieszac ryz z ktoras
      z jasnych kasz, 4.dodac czarnej fasoli. Oczywscie to wszystko w
      niewielkich ilosciach. Nie ma tlumicryzu.

      Wszystko warianty do roznych potraw. Aczkolwiek zgodze sie z
      wypowiedziami powyzej ze Azjaci traktuja ryz jako dodatek ktory
      generalnie ma byc bez smaku dominujacego, bo to wypelniacz.
      --
      Godzilla vs. Biollante
      • 27.08.10, 20:52
        Nie wypełniacz, raczej neutralizator pikantności.
        • 28.08.10, 00:37
          też:P

          zwlaszcza w korei :P:P moj ulubionyosobiscie to ten z czarna fasola
          --
          Godzilla vs. Biollante
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.