• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Papryka pepperoni, co to? Dodaj do ulubionych

  • 23.04.10, 14:11
    Pojawia się w wielu przepisach na pizze lub na makarony, na blogach i nie tylko.
    Co to za papryka?
    Edytor zaawansowany
    • 23.04.10, 14:21
      pikantna , niczym chili?
      --
      Nie pozwól by NFZ decydował za Ciebie !
      • 25.04.10, 01:30
        Kiełbasa pepperoni jest zazwyczaj robioba z caynne pepper.
        www.wisegeek.com/what-is-pepperoni.htm
        --
        "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
        Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
        • 25.04.10, 01:34
          Tak wygląda cayenne pepper (jak to po polsku?):
          store.encore-editions.com/Artist/vege14.html
          --
          "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
          Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
          • 25.04.10, 01:40
            Wszystko po polsku:
            pychotka.pl/przepisy-kulinarne/warzywa/papryka-cz.-i.html
            --
            "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
            Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
          • Gość: ja IP: *.231.21.208.koba.pl 03.09.13, 21:35
            To jest pieprz cayene ,czyli ostrzejszy...
    • 23.04.10, 14:36
      Nie wiem, co jest w przepisach, ale po kolei:
      - po wlosku papryka to "peperoni"
      - "pepperoni" to rodzaj ostrej kielbasy
      en.wikipedia.org/wiki/Pepperoni
      - ostra papryczka to wloskie "peperoncino"
      Tu sa rozne odmiany, ale nie wiem na ile jest to prawidlowe.
      www.kfd.pl/papryka-82480.html

      • 23.04.10, 14:43
        Chodzi tu o warzywo, nie o wędlinę. Czasami piszą paperoni, z jednym p w środku
      • 10.07.13, 14:09
        linn_linn napisała:

        > Nie wiem, co jest w przepisach, ale po kolei:
        > - po wlosku papryka to "peperoni"

        dokładniej rzecz biorąc to "peperone" ;) a w liczbie mnogiej peperoni :)
        i mówimy o warzywie, a nie o przyprawie (wtedy do paprica )
        --
        miszmasz-marghe.blogspot.com/
    • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 23.04.10, 14:58
      Podłuzna, 1-2 cm grubosci, 5-15 cm dlugosci, czerwona albo zielona, ostra, gatunek papryka roczna.

      Czasem okreslenie "papryka peperoni" bywa uzywane jako ogolne okreslenie na ostra papryke (takze innych gatunkow).
    • bogumilla napisała:

      > Pojawia się w wielu przepisach na pizze lub na makarony, na blogach i nie tylko. Co to za papryka?

      Mała, bardzo pikantna papryczka. Smaczna :)

      --
      Jedzenie mięsa, picie alkoholu,
      palenie tytoniu i zażywanie narkotyków,
      to cztery najgroźniejsze trucizny,
      poniżające i degradujące ludzkość!
    • 23.04.10, 17:56
      Tako rzecze Googiel
      www.rolnik.pl/grafika/baza_mini/gal_8_PaprykaPeperoni2650.jpg
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • 25.04.10, 15:33
        zaznaczam, że papryka pepperoni Rolnika nie jest ostra
    • 23.04.10, 18:27
      Czeska feferonkaTekst linka
      Mała i ostra.
      --
      BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
    • 23.04.10, 18:47
      Surowe najlepiej kroić w rękawiczkach, szczególnie przy większej ilości.
      Wiem z doświadczenia. :/
      Wieki temu to było, dostałam całą siatę i postanowiłam zaprawić... Moje palce
      długo cierpiały.
    • 23.04.10, 23:50
      Swieze papryki
      www.foodsubs.com/Chilefre.html

      Suszone papryki
      www.foodsubs.com/Chiledry.html

      Slodkie paryki
      www.foodsubs.com/Peppersw.html

      Skala ostrosci papryk
      ushotstuff.com/Heat.Scale.htm
      zrodlo: The Cook's Thesaurus
      • 24.04.10, 21:35
        No i co to za odmiana to "peperoni", czyli "papryka"? Pewnie żadna, tak tylko
        chili o tożsamości nieustalonej marketowane z włoska, że niby na pizzę było idealne.

        --
        To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
        • 24.04.10, 22:58
          krysia2000 napisała:

          > No i co to za odmiana to "peperoni", czyli "papryka"?


          Bo tu nalezy szukac, a nie miedzy paprykami;):
          www.foodsubs.com/MeatcureSausage.html
          • 25.04.10, 05:31

            Cayenne PEPPER jest tym co czyni tę kiełbasę pepperoni.
            www.foodsubs.com/Chilefre.html
            --
            "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
            Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
        • 25.04.10, 14:57
          "Peperoni" to ogolna nazwa odpowiadajaca polskiej papryka. Odmiany to co innego.
          Np. bazylia ma 60 odmian, papryka pewnie jeszcze wiecej.
          • 25.04.10, 19:53
            > "Peperoni" to ogolna nazwa odpowiadajaca polskiej papryka.

            To ja wiem. Tylko spójrz proszę na te słoiki Rolnika z "Papryką peperoni".

            --
            To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
            • 25.04.10, 20:09
              Ja mieszkam we Wloszech, wiec tego produktu akurat nie pamietam. Papryka
              peperoni, kawa pod nzawa latte / czyli mleko /... czego to nie wymysla.
              • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 25.04.10, 20:26
                i serek fromage ;)
          • 25.04.10, 22:50
            linn_linn napisała:

            > "Peperoni" to ogolna nazwa odpowiadajaca polskiej papryka


            Jak dokladnosc, to dokladnosc.
            peperone= papryka [l.poj]
            peperoni= papryki [l.mn]
            • 26.04.10, 08:31
              Slusznie, ale w Polsce uzywamy zwykle slowa papryka w l.poj., we Wloszech
              peperoni w mnogiej. Np. na straganie.
          • Gość: Marek IP: *.cust.tele2.de 25.04.10, 23:40
            Rover to w Wlk. Brytanii marka samochodu - ale w Polsce (pisany inaczej, ale wymawiany tak samo) oznacza welocyped.

            Pepperone we Włoszech oznacza ogolnie papryke, ale w Polsce (podobnie zreszta jak w Niemczech) mała, podłuzna, ostra papryczke.
    • 26.04.10, 08:06
      Ot taki chwyt marketingowy. Jak w nazwie produktu żywnościowego będzie coś po włosku (nie ważne, że pisane z błędem), to szybciej się sprzeda ;)
      --
      italia-od-kuchni.blogspot.com/
      • 26.04.10, 08:35
        Chyba wlasnie o to chodzi: jesli serek nazwiemy Capri, to mozna dac wyzsza cene
        niz za serek Wolin. Jeden i drugi z Wlochami nie mialby nic wspolnego, ale slowo
        Capri mozna dodac do ceny, a produkt szybciej sie sprzeda. Na serek Wolin nikt
        by raczej nie spojrzal.
    • 10.07.13, 14:10
      o masz, sama się przyłożyłam do wyciągnięcia starego wątku.
      Mea culpa
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      • 10.07.13, 15:43
        marghe_72 napisała:

        > o masz, sama się przyłożyłam do wyciągnięcia starego wątku.
        > Mea culpa

        Spoko, jakiś pajac zrobił to już wczoraj za Ciebie...
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,110465362,145622296,Re_Papryka_pepperoni_co_to_.html
        Ty przynajmniej, w przeciwieństwie do niego, napisałaś coś do sensu :-)
        Szkoda, że klikanie w kosz znów jakoś marnie skutkuje.


        --
        Nigdy...!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.