ciasto z kombiwara - w tortownicy czy bez? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Dostałam kombiwar i chciałabym upiec biszkopt, potem też inne ciasta. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników: czy w kombiwarze można użyć jego naczynia jako formy i bezpośrednio wlać ciasto? Czy jednak ciasto mam wlać do formy i dopiero wstawić do kombiwara? Aha, i jeszcze jedno - jeśli w formę to podstawić pod nią ruszt żeby był obieg powietrza czy mogę postawić formę bezpośrednio na dno kombiwara?
    • Gość: yśty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 12:34
      jak wlejesz ciasto na dno naczyna to w efekcie uzyskasz
      spieczoną wierzchnią skorupkę i płynny spód. Ciasta nie
      wyjmiesz,chyba,że łyżką.
      Jak wstawisz tortownicę na dno możesz mieć podobne efekty(w
      zależności od wielkości tortownicy-jak będzie mała, to mogą
      być zestalone boki i góra ,a płynny spód).
      Ciasto w tortownicy( i to nie za dużej) musisz umieścić na
      ruszcie. Gorące powietrze MUSI opływać ciasto ze wszystkich
      stron. Pozdrawiam
      • też piekę w kombiwarze. Obowiązkowo w tortownicy czy jakiejś innej formie. I
        oczywiście trzeba postawic formę na ruszt. Najlepiej jeśli forma jest czarnego
        koloru (kiedyś na forach czytałam o pieczeniu w kombiwarze i takie formy
        zakupiłam). Smacznego!
    • Zrobiłam biszkopt, wlałam go do formy, wstawiłam na niski ruszt na 190' na ok 30 min i już widzę, że się nie udał. Z wierzchu wygląda ładnie, ale pod spodem ciasto dosłownie pływa. Suszę go teraz w 140' ale raczej już nic z tego nie będzie. Na wysokim ruszcie moja tortownica ledwo się mieści, bo mam kombiwar z takim ustrojstwem wystającym z góry (HO). Nie mam też możliwości regulowania termoobiegu...
      Proszę osoby, które pieką ciasta w kombiwarze o zdradzenie mi sekretu - jaki ruszt, jaka temperatura i jaki czas. Moze mój przepis jakiś felerny... Ale to zwykły biszkopt, w kuchence zawsze się udawał:-/
    • Zrobiłam drugą próbę i jest nadzieja na ciasto z kombiwaru (jakkolwiek się to odmienia);-)

      Dla potomnych podaję przepis, moze keidyś komuś się przyda:

      BISZKOPT TORTOWY NISKI
      2 żółtka, 110g mąki, 100g cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody, 2 białka
      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę, pianę z białek i stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Temperatura pieczenia 130'C przez ok 75 min., ruszt wysoki.

      W przepisie było 20 min, ale widać było gołym okiem, że to o wiele za mało. Temperatury nie zieniałam. Jak już wyjęłam go z formy po tych 70 min to dół jest taki ledwo co dopieczony, ale może być. Przewróciłam to co mi wyszło do góry nogami i piekę od spodu w tej samej temp, chcę żeby ten spód trochę podeschł. Ciasto nie jest zbytnio wyrośnięte i zrobione w małej formie (dużej nie radzę), ale jak nasączę, dodam masę która mi się marzy i dodatki będzie ciasto jak ta lala:-)

      • Ja zawsze piekę w kombiwarze, bo nie mam piekarnika. A piec lubię... Prawie
        zawsze biszkopt przekładam spodem do góry, jak już jest upieczony wierzch. Ale
        nie mam innego wyjścia. Zawsze bułeczki i babeczki dobrze wychodzą bez
        przekładania. Natomiast ja mam problem ze sztuką mięsa! Ze trzy-cztery razy
        piekłam wieprzowinę (karkówkę ostatnio) w kawałku około 60-70 dkg i za każdym
        razem mięso było prawie surowe w środku! Musiałam je kroic w plastry i dopiekac.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.