Dodaj do ulubionych

co z avocado?

03.03.04, 12:27
proszę o jakieś fajowe przepisy...
dzięki
--
pozdrowienia
A
Obserwuj wątek
    • marghot Re: co z avocado? 03.03.04, 12:55
      miąższ z awokado wymieszać z krewetkami i majonezem z jogurtem, doprawić
      kilkoma kroplami baiłęgo wina, solą i koperkiem
      nałożyć masę/sałatkę do wcześniej wydrążonych połówek awokado
      • kasienka80 Re: co z avocado? 03.03.04, 14:49
        Mam pytanko, czy czesc miazszu mam rozdrobnic i wymieszac z krewetkami? czy
        moze caly, a ten farsz nalozyc do wydrazonej skorki avokado?

        ja robilam tak, ze kroilam awokado w plasterki, a na to kladlam wymieszane
        krewetki z majonezem
        --
        Kiedyś zatrzymam czas i na skrzydłach jak ptak
        Będę leciec co sił tam, gdzie moje sny
        I warszawskie kolorowe dni
        • marghot Re: co z avocado? 03.03.04, 15:18
          ja wybieram ostrożnie łyżeczką miąższ z połówek awokado, to rozdrabniam i
          mieszam z krewetkami i majonezem tworząc rodzaj farszu. i wtedy mieszankę
          pakuję do połówek owoców.
    • Gość: g Re: co z avocado? IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 03.03.04, 16:36
      a to będzie taki chłodnik z awokado.
      trzeba mieć:
      2 awokado,
      1-2 ząbki czosnku,
      sok z cytryny (ok.1 łyzka),
      ok. 0.5 litra zimnego wywaru (np. rosołu),
      ok. 250-300 ml kwaśnej smietany (lub 50/50 % dobrego naturalnego jogurtu
      i śmietany,
      sól, pieprz.
      1. trzeba dokładnie wydrążyć połówki awokado
      2. miąższ zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, połową przygotowanego
      wywaru/rosołu i przyprawami.
      3. przełożyć do pojemnika, dodać śmietanę i resztę wywaru i dokładnie
      zamieszać, ale nie miksować.
      4. przykryć pojemnik i wstawić "chłodnik" na kilka godzin do lodówki
      5. na chwilę przed podaniem można wrzucić 1-2 kostki lodu i zamieszać.
      i już. zaleca sie spożywać w dniu przygotowania, poniewaz zupa ma tendencje do
      zmiany koloru (przestaje być taka ładnie zieloniutka). smacznego.
    • alex113 Guacamole 03.03.04, 16:42
      Dip z awokado:

      Miasz z awokado rozgniatam widelcem na miazge, do tego dodaje drobno posiekane
      pomidory, cebulke, sok z cytyny, sol, pieprz, czasem tabasco i/lub swieza
      koledre. Do tego podaje sie chipsy kukurydziane (tortilla chips) i kazdy
      sobie "macza".
      W rejonach w ktorych mieszkam jest to absolutny standard na nieformalna
      impreze.


    • giezik Re: co z avocado? 03.03.04, 17:18
      sałatka z kiwi, awokado i pomarańczy.
      4 kiwi, 2 pomarańcze, duży pomidor (pokrojony w ósemki), połówka awokado,
      pokrojonego w plasterki, połówka czerwonej cebuli pociętej w piórka, bazylia,
      1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki
      musztardy Dijon (uwaga, bo czasem jest bardzo ostra i te pół może się okazać za
      dużo), czarny pieprz.

      Kiwi obrać i pokroić w plasterki, pomarańcze obrać (równeiż z bialych skóek),
      pokroić w w poprzek (wyjdą kółeczka). Kiwi, pomarańcze i awokado ułożyć na
      talerzach sałatkowych (przepis na 2 osoby), no tak żeby ladna kompozycja
      wyszła :)
      Na wierzchu położyć cebulę i listki bazylii. Resztę składników wymieszać i
      skropić owoce.



      --
      "Chcesz spotkać tego, kto rządzi wszechwiatem.
      -Umie gotować? zapytał Zaphod. Po chwil zastanowienia sam sobie odpowiedział: -
      Wątpię. Gyby umiał, nie przejowałby się niczym innym we wszechwiecie."
    • kociamama Re: co z avocado? 03.03.04, 18:58
      Ja avocado uzywam jako maslo - czyli swiezutki chlebus z avocado, na to
      pomidor, oliwki, polane oliwa i voila!

      Tez mi smakowalo puree zmiemniaczane z avocado, bazylia i oliwa i kolor
      ciekawy, taki wiosenny, i przyozdobic oliwkami mozna.

      Pozdtrawiam,
      Kociamama.
    • Gość: ala Re: co z avocado? IP: *.dsl.mbay.net 04.03.04, 04:36
      salatka:
      awokado (powinno byc nie za miekkie, zeby sie nie rozlazlo), pokrojone w kostke
      pomidorki male przekrojone na cwiartki lub polowki
      ser twardy, np. asiago lub parmezan, w taka sama kostke
      oliwki, najlepsze we wlasnym sosie
      oliwa z oliwek
      czosnek rozgnieciony
      natka pietruszki.
    • mojedwagrosze Re: co z avocado? 04.03.04, 05:25
      Z awokado należy przede wszystkim ostrożnie. Są ludzie, którzy nienawidzą
      awokado. Jeśli ty sama lubisz ten owoc, to możesz zjeśc go nawet posypanego
      solą. Natomiast jeśli chcesz go zrobić na przyjęcie dla kogoś, kto nie lubi
      tego owocu, to nawet kawior umieszczony w zagłebieniu, gdzie była pestka, nic
      nie pomoże.
      • agnie_szka9 Re: co z avocado? 04.03.04, 08:46
        dziękuję za wszystkie przepisy, coś spróbuję zrobić. krewetki odpadają, więc
        może jakąs pastę na chlebek.... na razie życzę miłego dnia i dobrych przepisów
        na udane smakowitości.
        --
        pozdrowienia
        A
    • Gość: j77 Re: co z avocado? IP: 217.109.137.* 04.03.04, 10:54
      Awokado z watrobkami dorszowymi:
      miaz z awokado rozetrzec na mase z wedzonymi watrobkami dorszowymi,
      dosmaczyc sokiem z cytryny, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem,
      ja dodaje jeszcze grubo zmielony pieprz i harise. Po wymieszaniu
      pasta musi sie dobrze "zgryzc" ale lepiej odstawic ja w temp pokojowej
      niz do lodowki. Dosc ciekawie smakuje zapieczona na grzankach pod
      kozim serem...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka