pieczone udka kurczaka- proszę o rady ;p Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • chcę upiec udka kurczaka bez wcześniejszego gotowania (tak robiłam
    dotychczas)i mam kilka pytań, fajnie jeżeli ktoś podpowie:
    -Jak długo i w ilu stopniach Celsjusza piec
    -Kuchenka elektryczna palnik górny, dolny, oba?
    -z termoobiegiem czy bez?
    -dodawać np cebuli (jeżeli tak to kiedy)czy sama przyprawa do kurczaka wystarczy?
    -polewać tłuszczem lub dodać odrobinę wody na dno naczynia żaroodpornego?
    -pokrywki moje naczynie żaroodporne nie posiada... przykryć folią aluminiową
    czy niczym nie przykrywać?
    -macie może jeszcze inne rady, uwagi, wskazówki?
    • Gość: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 16.05.10, 15:13
      ja zrobiłabym tak:
      zamarynowałabym udka w oliwie i sporej ilości czosnku,soli oraz pieprzu,możesz
      dodać krążki cebuli.reszta przypraw wg twojego uznania,czy wolisz na słodko
      wtedy np miód,odrobinka cynamonu,kilka goździków,czy wolisz na ostro-wtedy
      chili,ja dodaję również sporo słodkiej papryki.nie dodawałabym przyprawy do
      kurczaka.
      udka piekę na oko-ponieważ kuchenka w domu została kupiona kiedy zupełnie się
      kuchnią nie interesowałam,temp na pokrętłach się starła a instrukcję ktoś wyrzucił.
      zawsze nagrzewam piekarnik na maksa,wkładam przykryte udka i piekę w
      termoobiegu.dolewam odrobinę wody,potem podlewam sosem.
      zazwyczaj pod koniec wyłączam termoobieg i odkrywam naczynie żeby się
      przypiekły.skoro nie masz pokrywki przykryj folią.
      możesz je też obsmażyć krótko na dużym ogniu,zanim trafią do piekarnika.
    • pałki piekę na blasze piecykowej, obsypane ziołami jakimi dusza
      zapragnie, blaszka skropiona olejem, przewracam je raz podczas
      pieczenia, bez termoobiegu, pieczenie góra dół, czas ok godzina - aż
      będą zrumienione i póki nei masz wyczucia możesz jedno sprawdzić tak,
      że wkłądasz widele i jeśli jest miękkie i odchodzi od kości, znaczy
      zrobione

      a w naczyniu żaroodpornym robię różnie, tak też:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105663701,105844386.html

      --
      ups
    • Ja do marynaty dodaje troche mielonego kminu rzymskiego.
    • Kurczaka piecz w 180 stopniach, na same uda wystarczy około pół godziny (musisz
      sprawdzać) i na ostatnie 5 minut termoobieg, to się skórka ładnie zrumieni. Co
      do przyprawiania możesz oczywiście użyć "przyprawy do kurczaka", ale jest tyle
      ciekawszych smaków, że byłoby szkoda.
      Na przykład, do soku z czarnej porzeczki dodajesz szczyptę cynamonu, roztłuczone
      ziele angielskie, sól i ostrą paprykę.
      Albo wyciskasz sok z pomarańczy, z miąższem, dodajesz trochę soku z cytryny,
      czosnek, sól, goździki, cynamon i ostrą paprykę.
      Albo do maślanki dodajesz dużo curry, czosnek, cynamon i troszkę kumonu.
      To tylko trzy pomysły, na sąsiedniej GP znajdziesz ich załe mnóstwo. Smacznego i
      powidzenia :)
      --
      Jeśli poluje na ciebie leopard amurski, zrzuć z siebie wszystkie przeszkadzające
      części odzieży i niesione przedmioty, aby zwierzę się nie udławiło.
      W ten sposób uratujesz ten rzadki gatunek leoparda przed wyginięciem.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.