Dodaj do ulubionych

pieczone udka kurczaka- proszę o rady ;p

16.05.10, 13:51
chcę upiec udka kurczaka bez wcześniejszego gotowania (tak robiłam
dotychczas)i mam kilka pytań, fajnie jeżeli ktoś podpowie:
-Jak długo i w ilu stopniach Celsjusza piec
-Kuchenka elektryczna palnik górny, dolny, oba?
-z termoobiegiem czy bez?
-dodawać np cebuli (jeżeli tak to kiedy)czy sama przyprawa do kurczaka wystarczy?
-polewać tłuszczem lub dodać odrobinę wody na dno naczynia żaroodpornego?
-pokrywki moje naczynie żaroodporne nie posiada... przykryć folią aluminiową
czy niczym nie przykrywać?
-macie może jeszcze inne rady, uwagi, wskazówki?
Edytor zaawansowany
  • Gość: sylwia IP: *.ds3.agh.edu.pl 16.05.10, 15:13
    ja zrobiłabym tak:
    zamarynowałabym udka w oliwie i sporej ilości czosnku,soli oraz pieprzu,możesz
    dodać krążki cebuli.reszta przypraw wg twojego uznania,czy wolisz na słodko
    wtedy np miód,odrobinka cynamonu,kilka goździków,czy wolisz na ostro-wtedy
    chili,ja dodaję również sporo słodkiej papryki.nie dodawałabym przyprawy do
    kurczaka.
    udka piekę na oko-ponieważ kuchenka w domu została kupiona kiedy zupełnie się
    kuchnią nie interesowałam,temp na pokrętłach się starła a instrukcję ktoś wyrzucił.
    zawsze nagrzewam piekarnik na maksa,wkładam przykryte udka i piekę w
    termoobiegu.dolewam odrobinę wody,potem podlewam sosem.
    zazwyczaj pod koniec wyłączam termoobieg i odkrywam naczynie żeby się
    przypiekły.skoro nie masz pokrywki przykryj folią.
    możesz je też obsmażyć krótko na dużym ogniu,zanim trafią do piekarnika.
  • 16.05.10, 16:50
    pałki piekę na blasze piecykowej, obsypane ziołami jakimi dusza
    zapragnie, blaszka skropiona olejem, przewracam je raz podczas
    pieczenia, bez termoobiegu, pieczenie góra dół, czas ok godzina - aż
    będą zrumienione i póki nei masz wyczucia możesz jedno sprawdzić tak,
    że wkłądasz widele i jeśli jest miękkie i odchodzi od kości, znaczy
    zrobione

    a w naczyniu żaroodpornym robię różnie, tak też:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105663701,105844386.html

    --
    ups
  • 16.05.10, 16:54
    Ja do marynaty dodaje troche mielonego kminu rzymskiego.
  • 16.05.10, 17:53
    Kurczaka piecz w 180 stopniach, na same uda wystarczy około pół godziny (musisz
    sprawdzać) i na ostatnie 5 minut termoobieg, to się skórka ładnie zrumieni. Co
    do przyprawiania możesz oczywiście użyć "przyprawy do kurczaka", ale jest tyle
    ciekawszych smaków, że byłoby szkoda.
    Na przykład, do soku z czarnej porzeczki dodajesz szczyptę cynamonu, roztłuczone
    ziele angielskie, sól i ostrą paprykę.
    Albo wyciskasz sok z pomarańczy, z miąższem, dodajesz trochę soku z cytryny,
    czosnek, sól, goździki, cynamon i ostrą paprykę.
    Albo do maślanki dodajesz dużo curry, czosnek, cynamon i troszkę kumonu.
    To tylko trzy pomysły, na sąsiedniej GP znajdziesz ich załe mnóstwo. Smacznego i
    powidzenia :)
    --
    Jeśli poluje na ciebie leopard amurski, zrzuć z siebie wszystkie przeszkadzające
    części odzieży i niesione przedmioty, aby zwierzę się nie udławiło.
    W ten sposób uratujesz ten rzadki gatunek leoparda przed wyginięciem.
  • Marynaty jak wyżej. Podlej białym winem lub piwem. mięso będzie miękkie i kruche
    --
    Jedzą, piją, lulki palą,
    Tańce, hulanka, swawola;
    Ledwie karczmy nie rozwalą,
    Cha cha, chi chi, hejże, hola!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.