Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione nadzienia do naleśników

25.05.10, 11:49
Naszło mnie na naleśniki.
Uwielbiam serek homogenizowany, ale z nim to raczej deserowe naleśniki.

Jakie są Wasze ulubione? Które robicie najczęściej?;)
--
Nigdy nie wiadomo, kiedy głupi żartuje.
Edytor zaawansowany
  • Gość: kach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 12:37
    Na słodko:
    -twarożek wymieszany z cukrem i śmietaną
    -z homogenizowanym serkiem waniliowym i rodzynkami
    -z bananem i czekoladą
    -z owocami (maliny, jagody) i ze śmietaną
    -z dżemem, najlepiej z czarnej porzeczki
    Inne:
    -z nadzieniem ruskim (jak do pierogów ruskim)
    -z nadzieniem bolońskim (jak do spaghetti bolognese)
    -ze szpinakiem i fetą/ricotta albo zwykły almette
    -z kurczakiem, warzywami (sałata, pomidor, ogórek, czarne oliwki, papryka) i
    tzatziki
    -z łososiem i serkiem śmietankowym oraz koperkiem

    Lubię naleśniki :)
  • 25.05.10, 14:18
    Banany i czekolada... To jakoś na ciepło robisz?

    A czy te inne, zwłaszcza z nadzieniem jak do ruskich, zasmażasz potem?;)
    --
    Pewnych rzeczy nie komentuję. Szkoda śliny.
  • Gość: Kach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:31
    Banana kroję na grubsze plastry, do tego dodaję np. nutellę, zawijam to w
    naleśnika (tworząc kopertę) i do piekarnika :) Po podaniu można jeszcze gałkę
    loda albo bitą śmietanę dodać.
    Szczyt rozpusty, ale ja tak lubię od czasu do czasu :)

    Akurat ruskie odsmażane lubię najbardziej. Można na ciepło, można do piekarnika
    albo odsmażane na patelni.

  • 25.05.10, 22:41
    lepsza od czekolady jest nutela
  • Gość: Marek IP: 213.101.240.* 25.05.10, 14:08
    dżem pomarańczowy + Campari,
    bita śmietana + truskawki,
    powidła śliwkowe + cynamon
  • 25.05.10, 14:17
    Śliwki i cynamon? Do tej pory nie próbowałam, bo cynamon to z jabłkami albo do
    białego serka mi pasował. Spróbuję.;)
    --
    I co się rzucasz jak wsza na grzebieniu?
  • 25.05.10, 14:20
    Szpinak + pieczarki + feta i różne przyprawy
    Ser biały + kandyzowana skórka pomarańczowa własnego wyrobu
    Tuńczyk + ser biały + plus różne przyprawy
    Nadzienie jak do ruskich pierogów
    Łosoś wędzony + serek śmiet. + dużo św. koperku.
  • 25.05.10, 14:16
    żółty ser + szynka + kukurydza (może być keczup)
    na wierzchu kawałek sera pleśniowego

    do tego osobno - pomidor.

  • Gość: Kach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 14:37
    Przypomniały mi się jeszcze jedne, daaaawno ich nie robiłam.
    Ścierasz marchew - podsmażasz, cebulę drobno - podsmażasz, na koniec pieczarki -
    również podsmażasz aż odparują. Mieszasz wszystko razem i siuuup do naleśnika.
    Czasem lubię taką wersję bezmięsną.
  • 25.05.10, 14:56
    To dzisiaj chyba będą te.:D
    --
    Elokwencja u kobiety to rozwiązłość umysłu. Rozwiązły umysł prowadzi do
    rozwiązłości ciała.
  • 25.05.10, 23:43
    Zrobiłam.
    Dodatkowo do farszu dołożyłam serek topiony. A potem naleśniory jeszcze
    obtoczyłam w jajku i w bułce i usmażyłam. Super. :P
    --
    Niekarmiony troll zdycha śmiercią naturalną.
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.05.10, 00:10
    Z miesem.Gotowane albo pieczone mieso przepuszczone przez maszynke z
    ugotowanymi warzywami i ta masa podsmazona na patelni z duza iloscia
    usmazonej cebuli.Niestety sama jakos nalesnikow nie robie wiec
    daawno temu takie jadlam.
    Czasem robie raz na ruski rok takie z bialym serem,cukrem i
    cynamonem.
  • 25.05.10, 15:12
    z twarożkiem, płatkami migdałów i wiśniami
    z kurczakiem, serem feta, curry i sosem czosnkowym
    --
    studiowałam wielu filozofów i wiele kotów. koty są nieskończenie mądrzejsze.
  • 25.05.10, 15:33
    'arabskie'
    mieso mielone wolowe cebulka czosnek,ziele angielskie, cynamon, slodka papryka
    sol pieprz

    meksykanskie - mieso jak na chilli con carne 'na gesto' posypac serem zoltym

    na slodko najbardziej lubie tylko z sokiem z cytryny i cukrem pudrem - wiecej mi
    nie potrzeba do szczescia:))
  • 25.05.10, 15:31
    -szpinak,gorgonzola lub mozarella
    -pieczarki,mozarella
    -mięso mielone
    -paseczki piersi z kurczaka,papryka,ser żółty,ananas
    -cukinia,bakłażan,kabaczek
    i jedyne na słodko
    -banan,nutella
    --
    [img]http://tiny.pl/hxwn2[/img]
  • 25.05.10, 16:24
    Najbardziej fantastyczne nadzienie do naleśników zawiera waniliowy serek i śliwki jakieś takie powidłowe, dodatkowo naleśnik z tymże nadzieniem polany jest jakimś waniliowym jogurtem (wolę nie myśleć, że jest to na przykład śmietana...) i posypane piernikiem. Niemożebnie słodkie, ale jak nie zjem raz na jakiś czas, to jestem chora.
    Do zamówienia w Manekinie w Toruniu, co ciekawe bydgoskie menu przemilcza tę pozycję, ciekawe jak tam w innych miastach.
    W warunkach domowych zawsze będę obstawiać twarożek w środku, a na wierzchu jogurt i kupa brązowego cukru. Jak chcę sobie zrobić wyjątkowo dobrze, to sobie jeszcze takiego naleśnika odsmażę, choć potem tego żałuję.

    --
    You can lead a shoe to water, but you can't make it drink.
  • 25.05.10, 16:37
    A ja ubijam jajo z cukrem,dodaję twaróg i rodzynki,druga warstwa to
    jabłko starte na wiórki i posłodzone z cynamonem,3 warstwa nadzienia
    to jakikolwiek dżem.Naleśniki zawijam i wstawiam do piekarnika na
    kilkanaście minut.Podaję z bitą śmietaną,lodami albo sosem
    pomarańczowym. wychodzi pychota,bo każdy zawinięty i zapieczony
    naleśnik ma w sobie kilka smaków.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 25.05.10, 16:32
    malinowa lub z owoców leśnych :)
  • 25.05.10, 17:56
    mascarpone+rum+rodzynki, trochę pudru
  • 25.05.10, 18:45
    Rozprażone jabłka, rodzynki, cynamon, cukier, szczypta imbiru. W wykonaniu mamy:
    z kapustą jak na pierogi.
    --
    Addicted to English
  • 25.05.10, 21:59
    Plaster żółtego sera, plaster pomidora, podduszona z przyprawami cebula,
    zawinięte to w kopertę z naleśnika, zapieczone na wolnym ogniu na patelni pod
    przykrywką. Pycha!!!
    --
    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • 25.05.10, 21:57
    Nie lubię słodkich naleśników.
    Robię "wytrawne" z usmażoną na oliwie z czosnkiem czerwoną fasolą, pokrojoną
    czerwoną papryką i posiekanym świeżym lub puszkowanym pomidorem + chili
    oczywiście. Wszystko razem duszę aż będzie miękkie i ostre, nadziewam naleśniki
    a wierzch posypuję tartym serem.
    -
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.05.10, 21:41
    czy naprawde nikt nie lubi klasycznych,prostych nalesnikow z bialego
    sera?albo tych z miesem?jestem jedyna?
  • 26.05.10, 23:03
    Z mięsem to robię krokiety. Jeśli gotuję rosół, to zawsze z mięsa z rosołu
    robię albo krokiety, albo pierogi.
    Z serem też lubię takie na słodko i potem podsmażone na maśle.
  • Gość: Azazelle IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.10, 12:00
    Lubię z serem :) W wersji udoskonalonej, na której widok rodzina puka się w
    głowę. Biały ser na słodko, koniecznie z cynamonem. Wszystko lodowate.
    Na wierzch częściowo rozmrożone truskawki i maliny (taki sos z rozgniecionych,
    ale nie mogą się rozmrozić do końca) oraz nie-do-końca skamieniały jogurt
    naturalny. I na wykończenie trochę musli, żeby było coś chrupiącego ;-)

    Poza tym lubię wytrawne - siekana wątróbka, usmażona z pieczarkami, cebulą,
    papryką, czosnkiem, sklejona parmezanem i z dodatkiem chorej ilości natki
    pietruszki. Można zapiec, można na teflonie, żeby naleśnik niejako zesztywniał i
    stał się częściowo chrupiący.
    I sos czosnkowy, o!
  • 27.05.10, 14:46
    Dodam jeszcze mój niedawny wynalazek: starta marchewka podduszona z cebula, do
    tego starta cukinia i dużo curry. Podduszam tylko chwile, żeby nie zrobiła się
    ciapa. Na końcu trochę groszku z puszki, albo czerwonej fasolki, albo kukurydzy
    - jak kto lubi. Zawijam w naleśnik, odpiekam lub odsmażam i podaję z sosem
    czosnkowym. Szybkie i diablo pyszne.
    --
    a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką
    chłostą śmiechu zabójstwem na śmietniku
  • 27.05.10, 17:35
    Na slodko z wszelakimi dzemami/konfiturami/powidlami, z serem, jablkami,
    truskawkami+ cos do polania.
    Wytrawne bardzo rozne, zaleznie od stanu lodowki;) Z miesem mielonym, cos a'la
    chilli con carne, zapieczone z beszamelem i zoltym serem; z kurczakiem i
    pieczarkami, albo w formie kebaba( robie z kurzym biustem, kapusta pekinska,
    pomidorem, ogorkiem, kukurydza i sosem czosnkowym, zawijam w folie jak kebab rollo)
    --
    " Nie lubię kiedy zapowiadają mi mgłę. Nie chcę jutro skręcic karku. Świat
    niewiele na tym straci, ale ja wszystko" A.d.S.E
  • Gość: marajka IP: *.ghnet.pl 27.05.10, 18:09
    Brokuły+ser+sos czosnkowy

    Pasta z orzechów+polewa czekoladowa
  • 28.05.10, 11:18

    - farsz jak do pierogów z kapustą i grzybami, dosyć pikantny,
    - twaróg solony z cebulką przysmażoną, ew. plus boczek/jakaś wędzonka/ew. kminek,
    - warzywa z mrożonki chińskiej plus jakiś sos pomidorowy & co,
    - na słodko raczej nie jem, jeśli już, to z twarożkiem, z dżemem, z jabłkami (albo duszone do środka naleśnika, albo kawałeczki do ciasta, przed smażeniem)
    - zastanawiam się jak by smakowały naleśniki z mascarpone i co by do tego pasowało jeszcze..?

    --
    Zielonej pragnę zieleni
  • 28.05.10, 11:26
    Z bitą śmietaną i jagodami
    z białym serkiem, brzoskwiniami i polane polewą czekoladową
    z mięsem i warzywami
    a nawet z pasztetową
  • 28.05.10, 11:30
    prostuję /przejęzyczenie/ nie z pasztetową, a z pasztetem np. z drobiu.
    To tak na szybko, a smaczne.
  • Gość: ~kk IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.04.13, 17:50
    z mascarpone:
    - biały ser + mascarpone (tyle samo twarogu i mascarpone albo więcej mascarpone), zmiksować na gładką masę, posłodzić odrobinę; naleśniki smarować serowym nadzieniem i niedużą ilością kwaśnego dżemu (polecam z czarnych porzeczek)
    - z mascarpone i żurawiną - www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/zurawina/nalesniki_z_zurawina/przepis.html

  • 29.05.10, 17:01
    Po prostu powidła śliwkowe.
  • 29.05.10, 17:36
    Szpinak, feta i czosnek.
    Mięso z pomidorami , cebulą i papryką przy czym cebula i papryka dodane pod
    koniec i chrupkie. Jako przyprawa kumin i pepperoncino.
    Naleśniki na słodko jem tylko u mamy lub babci i jest twaróg jako nadzienie.
  • 30.04.13, 10:20
    Na słodko:
    Z malinami utartymi z cukrem. Z truskawkami i z rumem.
    Z masa makowo-miodową - ucieram mak razem z miodem i kroplą aromatu migdałowego.
    Z kremem kokosowym - wiórki kokosowe mielę w młynku do kawy i do tak uzyskanej masy dodaję miód i kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz aromat waniliowy. Aby masa była bardziej kremowa i lżejsza można dodać kilka łyżek jogurtu.

    Na pikantnie:
    Pasta jajeczno-serowa z ziołami - można wykorzystać szczypiorek, ale też młodą pokrzywę, komosę albo szpinak. Zieleninę drobno siekamy i smażymy z jajkiem oraz tartym żółtym serem (opcjonalnie z czosnkiem), a następnie miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    --
    Popieram chemiczną kastrację gwałcicieli i oprawców kobiet!
    Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt
    Fundacja Przystanek Schronisko
  • 30.04.13, 15:18
    z nutellą i mandarynkami z puszki.
    ewentualnie nutella i bita śmietana.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.