Dodaj do ulubionych

Masło zamiast margaryny do pieczenia?

25.05.10, 21:08
Jako że nie uznaję utwardzonych tłuszczów roślinnych ostatnio piekąc
murzynka dałam masło. Wyszedl nawet dobry, ale zastanawiałam się,
czy z margaryną nie byłby lepszy. W każdym przepisie w necie, jaki
znalazlam była margaryna, więc może to nie przypadek.

Więc moje pytanie: czy zawsze można zamienić margarynę na masło?
--
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
http://www.suwaczek.pl/cache/a899abf82d.png[/img][/url]
Maciej(10.09.2007)
Edytor zaawansowany
  • loola_kr 25.05.10, 21:18
    Ja nigdy nie używam margaryny. Wszystkie ciasta piekę z masłem.
  • mwookash 25.05.10, 21:23
    to już lepiej chyba z czystym olejem, kiedyś używałem margaryny do pieczenia ale
    przerzuciłem się na masło i nie żałuję :)
    --
    o rrredaktorze! proszę, ty mnie zbaw
  • alinka_li 25.05.10, 22:09
    Jasne, ze nie przypadek, margaryna tańsza jest po prostu. Ja uznaję tylko i
    wyłącznie masło, no chyba że wg przepisu ma być olej.
    --
    Złóż podpis
  • very.martini 26.05.10, 00:02
    > Wyszedl nawet dobry, ale zastanawiałam się,
    > czy z margaryną nie byłby lepszy.

    Masz dużą szansę, że śmierdziałby tanią kanapką z kiepskim serem, w
    której utwardzony tłuszcz jest nie tylko w margarynie, ale i w
    serze.

    16%VOL
    22%VAT

    --
    takie tam... forum homeopatia
  • obajabonga 26.05.10, 01:00
    dzieki dziewczyny, tak wiec dalej bede uzywac masla zamiast
    margaryny, bo olej to jednak inny smak daje. Oczywiscie jak bedzie
    olej to uzyje oleju.
    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    http://www.suwaczki.com/tickers/cb7wrjjgw6t0vgj5.png[/img][/url]
  • figgin1 26.05.10, 08:45
    Ujmijmy to w ten sposób. Nigdy nie dodaję margaryny do czegokolwiek. Do
    obrzydliwe, śmierdzące świństwo i nie wierzę, by cokolwiek z margaryną wyszło
    lepsze niż bez.
    --
    Jeśli poluje na ciebie leopard amurski, zrzuć z siebie wszystkie przeszkadzające
    części odzieży i niesione przedmioty, aby zwierzę się nie udławiło.
    W ten sposób uratujesz ten rzadki gatunek leoparda przed wyginięciem.
  • Gość: AnkaKw IP: *.enterpol.pl 26.05.10, 13:21
    Do pieczenia używam tylko masła.I to takiego które ma powyżej 82% tłuszczu.
    Przecież piekę dla siebie więc musi być smaczne.
    Nigdy więcej margaryny do ciasta nie dodam.
  • thiessa 26.05.10, 22:05
    > Do pieczenia używam tylko masła.I to takiego które ma powyżej 82% tłuszczu.

    A ja masla, ktore ma 82%. Jakiej firmy kupujesz to, ktore ma wiecej niz 82%?
    --
    "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK)
    Podróże nie tylko kulinarne
  • krysia2000 26.05.10, 22:20
    Może klarowane masło miała koleżanka na myśli.

    Ja używam czasem do pieczenia także smalcu oraz łoju, dla bardziej mediewalnego
    kolorytu wypieków o pradawnym rodowodzie.

    Myślę, że moda na margarynę, po której serce jest jak dzwon już przeminęła, a
    otoczka prozdrowotności i antycholesterolowe hokus-pokus przyblakły na tyle, że
    spokojnie sobie to smarowidło można podarować tam wszędzie, gdzie się da.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • aiczka 27.05.10, 11:40

    > nie wierzę, by cokolwiek z margaryną wyszło
    > lepsze niż bez.

    Kulki owsiane (tzw. "jeże", dla wielu przysmak z dzieciństwa) bez margaryny nie
    wyjdą w ogóle.
  • misself 27.05.10, 14:00
    aiczka napisała:
    > Kulki owsiane (tzw. "jeże", dla wielu przysmak z dzieciństwa) bez margaryny nie
    > wyjdą w ogóle.

    Przez całe dzieciństwo robiłam je z masłem i jakoś się udawały.
    --
    azjahavana: czemu ty musisz być zawsze taka upierdliwa Miss
    Ktoś musi... ;-)
  • misself 27.05.10, 13:59
    figgin1 napisała:

    > Ujmijmy to w ten sposób. Nigdy nie dodaję margaryny do czegokolwiek. Do
    > obrzydliwe, śmierdzące świństwo i nie wierzę, by cokolwiek z margaryną wyszło
    > lepsze niż bez.

    Mam tak samo. I większość ciast z cukierni jest dla mnie niejadalna, bo są
    pieczone właśnie na margarynie.
    --
    Oto ja.
  • marghe_72 26.05.10, 13:25
    Jak wyżej.
    Margaryna dla mnie nie istnieje.
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • marghot 27.05.10, 11:55
    uzywam do pieczenia masła, nawet gdy przepis mówi o margarynie
    ostatnio zastosowałam Kasię, z która miało mi się upiec - za namową
    koleżanki - i miałam wrażenie, że ciasto miało taki margarynowy
    posmak
    więcej nie dam się namówić
    --
    Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
    pieniądzach
    A. Rubinstein

    [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    http://www.suwaczki.com/tickers/atdctv73eeu1c6ef.png[/img][/url]
  • easz 28.05.10, 10:58

    Ja piekę b. rzadko i zwykle ciasta-gnioty, ale wątpię, że gdybym użyła margaryny, to coś by się w tej materii zmieniło;) Margaryna mnie odrzuca, niestety moja mama używa jej chętnie, więc czasem jestem na nią skazana. A ja w góle mało masła jem, np. do kanapek tylko pod pomidory, miód, dżem itp, pod sery, wędliny itp. - nie. Do pieczenia najczęściej olej, nawet jeśli w przepisie jest inaczej i może dlatego wychodzą mi takie potworki zwykle? no ale leń silniejszy jest;)

    --
    Zielonej pragnę zieleni
  • floress 31.05.10, 17:31
    Dawno temu margaryny nie było, więc nie ma takiej możliwości, żeby ciasto z masłem nie wyszło. Margaryna to sztuczny wytwór. Po co dodawać sobie chemii? U mnie w lodówce w ogóle nie ma margaryny. Do ciasta tylko masło lub olej.
  • minniemouse 01.06.10, 01:40
    hmm mieszkajac w Kanadzie mialam taka jedna margaryne ktora pachnie i smakuje prawie jak maslo przynajmniej mnie sie tak wydaje
    jest to jedyna margaryna ktora zawsze byla pakowana w sreberko jak maslo nie jak reszta w pudelka plastykowe

    firmy Lactantia, ale cos ppotem trudno ja bylo dostac wiec przerzucilam sie na maslo

    chyba byla nie solona i tylko tej uzywalam do pieczenia
    nigdy nie czulam aby ciasta 'zajezdzaly kanapka z serkiem'
    ale odkad przerzucilam sie na margarune z oliwy
    nawet nie wiem czy jeszcze ja produkuja.

    a tak to od lat pieke z maslem bo tez mi sie wydaje ze smaczniejsze.

    zreszta rzadko pieke :)

    Minnie

    --
    Warto przeczytac na forum Migrena:

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900
  • Gość: Gosc987 IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.10, 00:19
    Margaryna jest dla zdrowia bardziej szkodliwa jak masło. Nie używałam i nie
    używam do niczego margaryny, po prostu margaryna dla mnie nie istnieje.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka