Dodaj do ulubionych

kapusta do bigosu

01.06.10, 22:59
Czy bigos powinno sie gotować ze "starej" kapusty? Właśnie zrobiłam pierwszy
raz z młodej i wyszedł "inny". Raz, że mi "uciekł" zrobiło sie go niesamowicie
mało. Dwa - jest zielonkawy (faktem jest, że nie był za długo gotowany).
Spotkałam się też kiedyś z gotowaniem bigosu z kapusty pekińskiej. Nie
próbowałam nigdy - może ktoś z was próbował i się podzieli doświadcezniami?
Edytor zaawansowany
  • vandikia 01.06.10, 23:04
    bigos gotuje się z kiszonej kapusty
    niektórzy mieszają ze świeżą ale nie młodą

    młoda kapustę gotuje się króciutko, na wodzie z łyżką masła i niewielką
    ilością koperku
    bigos najlepszy jest po kilkudniowym powolnym duszeniu z masą dodatków


    pekińską gotuje się jak młodą, z bigosem z pekińskiej się nie spotkałam
    --
    ups
  • joana.mz 01.06.10, 23:06
    ja gotuję zawsze z 2 rodzajów. Zazwyczaj jest to w proporcji 1 średnia główka
    kapusty świeżej (starej) i 1 kg kiszonej
    Teraz też pomieszałam, tylko zamiast starej dałam młodą
  • vandikia 01.06.10, 23:18
    z takim mieszaniem się wcale nie spotkałam, więc nie wiem
    wiem za to, że jako początkująca kucharka gotowałam młoda kapustę jak
    kiszoną, z listkami laurowymi, zielem, boczkiem, cebulą itd.. męczyłam ją
    2 dni i była niezjadliwa.. zmusiliśmy się do 2 - czy 3 łyżek i reszta
    poszła do śmieci

    wydaje mi się, że z młodej nawet, gdy zmieszasz nie gotujesz bigosu
    --
    ups
  • izabelski 02.06.10, 12:37
    mloda jest za wodnista, czego doswiadczylas
    wlasciwie, to chodzi o zwarcie lisci a nie wiek glowki
    czyli wage glowki w porownaniu z jej objetoscia :-)
    --
    Take away all thoughts and you are left with awareness and being.
  • misself 02.06.10, 13:14
    Moja Mama robi bigos z młodej kapusty (tak to nazywa, w odróżnieniu od "bigosu",
    który jest z kiszonej pomieszanej ze "starą"). Dusi kapustę z kminkiem, kiełbasą
    i chyba pomidorami. W smaku jest zupełnie inny niż tradycyjny bigos, który nie
    jest zbyt wiosennym daniem :-)

    A "uciekł" Ci dlatego, że młoda kapusta ma więcej wody niż normalna.
    --
    Nawet dwoje ciekawych ludzi może się nudzić w swoim towarzystwie, jeżeli nie są
    oni ciekawi siebie.
    ich4pory.blogspot.com
  • Gość: bibol IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.10, 20:28
    Bigos MUSI byc z kiszonej kapuchy. Jak ze slodkiej to nie bigos.:)
  • Gość: Inka IP: *.icpnet.pl 17.06.10, 20:54
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,113026989,113026989.html
    akurat obok w GP przepis na bigos z młodej

    Mój kolega z formy przynosi zawsze w tym okresie bigos z młodej kapusty robiony
    przez jego mamę. Wszyscy się rzucają, jest przepyszny. Gotuje z pomidorami (lub
    koncentratem) bo jest czerwonawy.
    Nie jest to klasyczny bigos, pewnie stąd zawsze określenie "bigos z młodej
    kapusty". Jest bardziej słodki.
  • linn_linn 17.06.10, 20:56
    No i narobilas ludziom smaku... A u mnie 30 stopni dzis wieczorem: nie czas na
    bigos.
  • figgin1 17.06.10, 21:51
    O rany, a kto robi bigos w taki upał?
    --
    Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co stworzył,
    było dobre.
  • joana.mz 17.06.10, 22:16
    bigos który zrobiłam był pyszny, rozszedł się migiem ze stołu. Nie był to
    tradycyjny bigos, był lekki i delikatny, krótko gotowany
  • mhr-cs 18.06.10, 09:10
    mozliwe
    to slowo bigos
    wprowadzil ten chaos,
    mloda kapusta a la "bigos"
    i bez problemu,
  • qubraq 18.06.10, 11:15
    Wikipedia:

    "Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian.
    Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach,
    różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich
    dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest
    drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa
    się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby,
    suszone śliwki, cebula i przyprawy.

    Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej),
    najlepiej kilka dni. W czasie duszenia można podlewać wytrawnym
    czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu.

    Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i
    ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej
    wyciekać woda. Powinna mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy (ale
    nie przesadnie) smak i mieć silną woń wędzonki, śliwek i ew.
    dziczyzny.

    Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia
    smaku niewielkiej ilości słodkiego, aromatycznego wina – np. malagi.
    Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu,
    czego nie podają jednak dawne książki kucharskie.

    Smak bigosu zależy w dużym stopniu od ilości, jakości i
    różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. W staropolskiej
    kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki szlachetnych pieczeni i
    wędlin, które bardzo podnosiły smak potrawy. Bigos staropolski
    przyrządzany był zawsze bez zasmażki i bez dodatku koncentratu
    pomidorowego, nieznanego w kuchni staropolskiej.

    Niektórzy dodają też do bigosu kminek, majeranek, ziele angielskie,
    śliwki suszone lub śliwki wędzone, czerwone wino i koncentrat
    pomidorowy. Zgodne z tradycją jest dodanie powideł śliwkowych.
    Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co
    kapusty. Bigos można też robić wyłącznie z kapusty kiszonej, bywa
    jednak wtedy często zbyt kwaśny. Aby temu zapobiec, należy kapustę
    kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą lub nawet wstępnie obgotować."

    :-)
  • lykaena 18.06.10, 22:16
    Podobnie jak napisała mhr-cs :
    bigos- to galimatias rozgradisz0 taki garnkowy "smietnik"
    Oryginalny i rodzinny bigos jest u mnie z kwaszonej + dodatki.
    ale gotowałam bigos z pekińskiej, bigos z młodej, bigos zielony i czerwonawy,
    bardziej ziołowy bardzej pomidorowy.
    Żaden nie aspirował do bycia "tym " bigosem- był jednakże kapuscianym bałaganem
    - baaaardzo smacznym

    --
    nie rób drugiemu...

    "..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka