Dodaj do ulubionych

kapuśniak

05.06.10, 18:37
Ja zrobić dobry kapuśniak z młodej, słodkiej kapuchy?
Edytor zaawansowany
  • 06.06.10, 09:29
    Wadero, kapuśniak robi z zarówno z kapusty kiszonej jak i z kapusty świeżej.
  • 06.06.10, 09:54
    Kapuśniak? ze świeżej? pierwsze słyszę.
    Owszem ze świeżej robi się zupę, tzw. parzybrodę, ale z kapuśniakiem nie ma to
    nic wspólnego.

    Chyba chodzi w tym wszystkim o zwyczajowo używane lokalnie nazwy.
    Moja była teściowa gotowała "szczaw", i to były kawałki szczawiu na wodzie, bądź
    jakimś wywarze mięsnym + osobno podane gotowane ziemniaki. Oraz gotowała "zupę
    szczawiową", która była szczawiem z ziemniakami w środku:)
    Także samo gotowała "barszcz czerwony" - czyli barszcz czysty, oraz "zupę
    burakową" czyli włoszczyznę+buraki.


    --
    Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

    Pomóż zuzi
  • 05.06.10, 23:56
    Ugotować kapustkę w bulione warzywnym z ziemniakami i duuużą ilością koperku.
    --
    Szpenie od marketingu odkryli, że piękne opakowania sprzedają się lepiej, jeżeli
    włożyć do nich jakieś produkty.
  • 06.06.10, 00:12
    a dodajecie smietane?

    --
    Take away all thoughts and you are left with awareness and being.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.06.10, 10:43
    poszatkowaną kapustę gotujemy razem z pokrojoną w kostkę cebulą i wędzonym
    boczkiem. W trakcie gotowania dokładamy ziemniaki pokrojone w talarki lub w
    kostkę, gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy czosnek roztarty z solą i ew. sól do
    smaku. Przed podaniem dosypujemy siekaną zieleninę.
    Ta zupa nazywa się: Kapuśniak ze świeżej kapusty ;)
  • 06.06.10, 13:40
    jeżeli już to parzybroda jest jedną z odmian kapusniaku. Generalnie
    kapusniak to zupa z kapusty - kwaszonej lub świezej. Na pewno drobno
    posiekanej (dlatego: kapuśniak - drobny deszcz). Ale czy to takie
    ważne? U mnie w domu kapusniak z młodej kapusty był obowiązkowo z
    pomidorami i zdecydowanie łagodny - bez dodatku listka i ziela) no i
    bez ziemnaków. Ale na fabryce w stołówce - już "z" i z wędzonką.
    A tu troszku o parzybrodzie:
    www.polskatimes.pl/dobrakuchnia/43752,parzybroda-zdrowia-doda,id,t.html
  • 06.06.10, 21:10
    Wadero wg mojej Kuchni Polskiej z 1956 roku jest napisane jak byk: Kapuśniak ze
    świeżej kapusty i skład 50 dag kapusty cukrowej, 20 dag kości, 25 dag
    włoszczyzny, 11,5 l. wody, 5 dag koncentratu pomidorowego, 5 dag cebuli, 4 dag
    tłuszczu, 3 dag mąki, sól, cukier. Kapuśniak ten można zaprawiać zasmażką, lub
    śmietaną z mąką.
    Będziemy się jeszcze licytować.
    Kapuśniak jak sama nazwa wskazuje jest z kapusty kiszonej lub kapusty świeżej.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.06.10, 21:23
    do dwóch litrów. No, ale wtedy mieliśmy już dobrobyt! ;)
  • 06.06.10, 21:55
    Kurza stopa, ale wtopa. Miało być oczywiście 1,5 litra wody. Tak to jest jak nie
    czyta się własnego tekstu przed wysłaniem. Przepraszam.
  • Gość: alexa0000 IP: *.gorzow.mm.pl 06.06.10, 21:48
    To był chyba kapusniak błyskawiczny. Przepis przewidywał możliwość
    dodania kostki maggi, a obok widniała ikonka sygnalizujaca szybka
    potrawe. Czytywałam jako dziecko Kuchnę Polska do poduszki, a ta
    zupa jakos tak smakowicie zawsze mi brzmiała...:)
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 07.06.10, 01:08
    jest, w przepisie są nawet dwie kostki przyprawy do zup i liść laurowy. Czas
    wykonania około 40 minut. ;)
  • 07.06.10, 17:15
    Gość portalu: x napisał(a):

    > jest, w przepisie są nawet dwie kostki przyprawy do zup i liść
    laurowy. Czas
    > wykonania około 40 minut. ;)

    a wiec co,
    gdzie problem
  • 07.06.10, 20:45
    Ugotowałam - na mięsie /kostek nie używam/i właszczyźnie, z
    pomidorami, ale czosnku nie dodałam i sypnęłam sporo majeranku /nie
    miałam kopru :-(/
    Pychota wyszła.
  • 07.06.10, 21:43
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.06.10, 06:26
    Ona chyba miala na mysli bulion w kostkach a nie kosci:-)
  • 08.06.10, 11:23
    Dziewczyny, sprobujcie zrobić kapusniak z mlodej niekwaszonej
    kapusty a potem go troche zakwasic do smaku sokiem z kiszonych
    selerów - wychodzi cos naprawde fajnego; mozna też zakwasic "wodą
    spod kiszonej kapusty" ale ostroznie; po zakwasie selerowym jest
    smaczniejsza! :-)
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 08.06.10, 11:51
  • 10.06.10, 16:07
    X z Niemiec napisał:

    > lobbyista kwaszonego selera ;)

    :-)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.