• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

kapuśniak

  • 05.06.10, 18:37
    Ja zrobić dobry kapuśniak z młodej, słodkiej kapuchy?
    Edytor zaawansowany
    • 05.06.10, 21:55
      • 06.06.10, 09:29
        Wadero, kapuśniak robi z zarówno z kapusty kiszonej jak i z kapusty świeżej.
        • 06.06.10, 09:54
          Kapuśniak? ze świeżej? pierwsze słyszę.
          Owszem ze świeżej robi się zupę, tzw. parzybrodę, ale z kapuśniakiem nie ma to
          nic wspólnego.

          Chyba chodzi w tym wszystkim o zwyczajowo używane lokalnie nazwy.
          Moja była teściowa gotowała "szczaw", i to były kawałki szczawiu na wodzie, bądź
          jakimś wywarze mięsnym + osobno podane gotowane ziemniaki. Oraz gotowała "zupę
          szczawiową", która była szczawiem z ziemniakami w środku:)
          Także samo gotowała "barszcz czerwony" - czyli barszcz czysty, oraz "zupę
          burakową" czyli włoszczyznę+buraki.


          --
          Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

          Pomóż zuzi
    • 05.06.10, 23:56
      Ugotować kapustkę w bulione warzywnym z ziemniakami i duuużą ilością koperku.
      --
      Szpenie od marketingu odkryli, że piękne opakowania sprzedają się lepiej, jeżeli
      włożyć do nich jakieś produkty.
      • 06.06.10, 00:12
        a dodajecie smietane?

        --
        Take away all thoughts and you are left with awareness and being.
        • 06.06.10, 09:53
          Nieeeeee. My, Martini, nie dodajemy;)

          16%VOL
          22%VAT

          --
          takie tam... forum homeopatia
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.06.10, 10:43
      poszatkowaną kapustę gotujemy razem z pokrojoną w kostkę cebulą i wędzonym
      boczkiem. W trakcie gotowania dokładamy ziemniaki pokrojone w talarki lub w
      kostkę, gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy czosnek roztarty z solą i ew. sól do
      smaku. Przed podaniem dosypujemy siekaną zieleninę.
      Ta zupa nazywa się: Kapuśniak ze świeżej kapusty ;)
      • 06.06.10, 11:14
        W mojej Kuchni Polskiej ta zupa nazywa się parzybroda, książka jest stara jak
        węgiel kamienny, więc nie ma już okładek i nie ma tez kartki z metryczką.


        --
        Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

        Pomóż zuzi
        • 06.06.10, 13:40
          jeżeli już to parzybroda jest jedną z odmian kapusniaku. Generalnie
          kapusniak to zupa z kapusty - kwaszonej lub świezej. Na pewno drobno
          posiekanej (dlatego: kapuśniak - drobny deszcz). Ale czy to takie
          ważne? U mnie w domu kapusniak z młodej kapusty był obowiązkowo z
          pomidorami i zdecydowanie łagodny - bez dodatku listka i ziela) no i
          bez ziemnaków. Ale na fabryce w stołówce - już "z" i z wędzonką.
          A tu troszku o parzybrodzie:
          www.polskatimes.pl/dobrakuchnia/43752,parzybroda-zdrowia-doda,id,t.html
        • 06.06.10, 21:10
          Wadero wg mojej Kuchni Polskiej z 1956 roku jest napisane jak byk: Kapuśniak ze
          świeżej kapusty i skład 50 dag kapusty cukrowej, 20 dag kości, 25 dag
          włoszczyzny, 11,5 l. wody, 5 dag koncentratu pomidorowego, 5 dag cebuli, 4 dag
          tłuszczu, 3 dag mąki, sól, cukier. Kapuśniak ten można zaprawiać zasmażką, lub
          śmietaną z mąką.
          Będziemy się jeszcze licytować.
          Kapuśniak jak sama nazwa wskazuje jest z kapusty kiszonej lub kapusty świeżej.
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.06.10, 21:23
            do dwóch litrów. No, ale wtedy mieliśmy już dobrobyt! ;)
            • 06.06.10, 21:55
              Kurza stopa, ale wtopa. Miało być oczywiście 1,5 litra wody. Tak to jest jak nie
              czyta się własnego tekstu przed wysłaniem. Przepraszam.
      • Gość: alexa0000 IP: *.gorzow.mm.pl 06.06.10, 21:48
        To był chyba kapusniak błyskawiczny. Przepis przewidywał możliwość
        dodania kostki maggi, a obok widniała ikonka sygnalizujaca szybka
        potrawe. Czytywałam jako dziecko Kuchnę Polska do poduszki, a ta
        zupa jakos tak smakowicie zawsze mi brzmiała...:)
        • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 07.06.10, 01:08
          jest, w przepisie są nawet dwie kostki przyprawy do zup i liść laurowy. Czas
          wykonania około 40 minut. ;)
          • 07.06.10, 17:15
            Gość portalu: x napisał(a):

            > jest, w przepisie są nawet dwie kostki przyprawy do zup i liść
            laurowy. Czas
            > wykonania około 40 minut. ;)

            a wiec co,
            gdzie problem
      • 07.06.10, 20:45
        Ugotowałam - na mięsie /kostek nie używam/i właszczyźnie, z
        pomidorami, ale czosnku nie dodałam i sypnęłam sporo majeranku /nie
        miałam kopru :-(/
        Pychota wyszła.
        • 07.06.10, 21:43
          • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.06.10, 06:26
            Ona chyba miala na mysli bulion w kostkach a nie kosci:-)
    • 08.06.10, 11:23
      Dziewczyny, sprobujcie zrobić kapusniak z mlodej niekwaszonej
      kapusty a potem go troche zakwasic do smaku sokiem z kiszonych
      selerów - wychodzi cos naprawde fajnego; mozna też zakwasic "wodą
      spod kiszonej kapusty" ale ostroznie; po zakwasie selerowym jest
      smaczniejsza! :-)
      • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 08.06.10, 11:51
        • 10.06.10, 16:07
          X z Niemiec napisał:

          > lobbyista kwaszonego selera ;)

          :-)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.