zupa pomidorowa bez mięska - gęsta i pyszna.... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jak taką ugotować? Z powodu podwyższonego cholesterolu muszę
    zrezygnować ze skrzydełek, na których zawsze gotowałam zupę
    pomidorową. Zupełnie brak mi pomysłu jak ugotować taką w wersji
    wege. Od razu przyznaję się, nie korzystałam z wyszukiwarki.
    Pomidorowa to podobno ulubiona zupa Polaków więc liczę na to, że na
    pewno ktoś podzieli się dobrą radą :).
    • ugotuj bulion warzywny: marchew, pietruszka, seler, por, kilka ziarenek
      ziela angielskiego, listek laurowy
      dodaj wg upodobań
      - kartonik passaty pomidorowej
      - kupiony w sklepie z naturalną żywnością przecier pomidorowy w słoiku
      (chyba, że masz domowy, to w ogóle lux
      - karton soku pomidorowego (zupa będzie gęsta jak z dodatkiem passaty)

      zapraw zupę śmietaną gęstą 18%
      będzie dobre :)
      --
      ups
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 09.06.10, 20:32
      albo na filetach z piersi kurczaka (bez skóry!). Mięso możesz pokroić w drobną
      kosteczkę, cholesterol się nie podniesie, może nawet spadnie ;)
    • Ja często robie pomidorową bez wywaru-ani mięsnego ani warzywnego.
      Potrzeba sporo pomidorów i puszka albo mały słoik przecieru pomidorowego.W
      garnku na małej ilości oleju podsmażam cebulę, dodaję pomidory(jak świeże bez
      skóry) i koncentrat.Dolewam wody do pożądanej gęstości.Sól, cukier, pieprz i
      trochę czosnku.Trochę pogotować i już.Ważne, żeby pomidorów było sporo.No i
      trochę śmietany albo jogurtu na koniec.Można zmiksować.
      Ew do posolonego wrzątku wrzucam marchewkę, selera, pora/cebulę, korzeń
      pietruszki i ze 2-3 ziemniaki.Gotuję do miękkości i dorzucam pod koniec pomidory
      plus przecier.Gotuję jeszcze chwilę i wszysstko razem miksuję.Doprawiam cukrem,
      solą i pieprzem ewentualnie ziołami.
      • Jesli mam akurat wywar, to uzywam wywaru, a jesli nie to bulionetki
        knorra (chociaz wiem, ze tu zaraz mnie zlinczuja ;-)

        Dzis zrobilam i wyszla pyszna:
        - 2 puszki pomidorow (byle dobrych)
        - 1 marchewka
        - 1 duza cebula
        - maslo
        - lyzeczka cukru
        - lyzka smietany (piatnica 18%)
        - 1/2 bulionetki

        W garnku cebule zeszklilam i poddusilam na masle.
        Dodalam pomidory z puszki i pokrojona na plasterki marchewke, 1/2
        bulionetki.
        Gotowalam dlugo, ok 2-3 godz na wolnym ogniu.
        Potem wszystko zmiksowalam, dodalam lyzeczke cukru, lyzke smietany i
        sol.

        Zupa wyszla bardzo gesta i delitatna w smaku.
        Ale wazne jest, zeby ja dlugo gotowac bo inaczej pomidory beda
        surowo kwasne.

        Jak ma byc wersja delux to mozna posypac grzankami, kawalkami
        bialego koziego sera lub platkami parmezanu, dekorowac listkami
        bazylii, dodawac na wierzch swiezo tarty pieprz. Pyyyycha ;-)
        • Dlaczego tak długo gotujesz zupę bez mięsa [2-3 godz.]? Ja taką zupę gotuje co
          najwyżej 30 minut i zaręczam, że warzywa są miękkie. Tym bardziej gdy cebulę i
          warzywa poddusza się lekko na maśle.
          • bo bulion się tyle czasu powinno gotować
            tyle, że teraz gdy są młodziutkie warzywa jest zmiana opcji, powinno się
            gotować jak najkrócej do miękkości, bo inaczej wszystkie witaminy wyparują
            --
            ups
            • ja gotuje wywar z jarzyn do ktorych dodaje puszke soku pomidorowego
              V8 z niska zawrtoscia sodium, albo zwyklego pom tez malo soli,
              i koncetrat pomidorowy, organiczny

              albo dodaje puszke miazdzonych pomidorow - ale one sa bardzo kwasne wiec trzeba uwazac,
              albo puszke calych pomidorow jak mi sie chce bawic w krojenie i miec kawalki w zupie, albo je przecierac przez sitko.

              Minnie


              --
              Warto przeczytac na forum Migrena:

              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900
    • Gość: genny IP: 217.11.129.* 10.06.10, 07:33
      Ja zawsze gotuję bez mięsa, tylko na wywarze warzywnym. Tak lubię.
      Dodaję kilka całych ząbków czosnku, sporo koperku i natki. A może to
      już nie jest klasyczna pomidorowa?
      • U mnie zupa pomidorowa też jest bezmięsna.
        Gotuję zupę pomidorową wg przepisu z kuchni francuskiej z maleńką modyfikacją,
        t.zn. bez podprawiania mąką.
        Na zupę potrzebujemy:
        2 cebule drobno posiekane, 1 duży ząbek czosnku też posiekany, 1 średnia marchew
        starta na grubej tarce jarzynowej, 1 łyżka stołowa masła i tyleż oliwy, 1
        butelka włoskiej pasty pomidorowej rusticana [ok. 650 ml], tyle samo wody,
        zielona natka pietruszki, 1/2 łyżeczki suchego tymianku lub 1 łyżeczka tymianku
        świeżego, 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela ang, 5-6 ziarenek pieprzu.
        Cebulę i czosnek zeszklić w rondlu na maśle i oliwie, dodać marchew, lekko 5
        min. poddusić, dodać pastę pomidorową, zieloną natkę, tymianek, listek i
        zmiażdżone ziarna ziela i pieprzu, dolać ok. 650 ml gorącej wody i gotować na
        bardzo wolnym ogniu na wpół przykryte ok. 30 minut.
        Tej zupy nie podprawiam mąką ani nie zabielam śmietaną, ale to już wg własnych
        upodobań jak kto woli.
    • vandikia napisała:


      > - kartonik passaty pomidorowej
      > - przecier pomidorowy w słoiku

      A jaka jest wg Ciebie różnica między passatą a przecierem?


      Co do pomidorowej, to najpyszniejsze dla mnie jest właśnie na wywarze warzywnym. Zresztą w ogóle nie przepadam za zupami na mięsach, wyjątkiem jest rosół z kury :).
      Im mniej udziwniona pomidorowa, tj bez papryki, bez oliwek itd, tym lepsza.
    • Ugotuj wywar na chudej wołowinie i kawałku indyka. Bez skóry a z kością. Do tego
      dodaj mnóstwo jarzyn, ziół i pomidory, przecier czy koncentrat (zastanawiam sie
      czym się różni jedno od drugiego:D) albo sok pomidorowy.
      Na Twoim miejscu nie rezygnowałabym z mięsa. Ale jeśli już chcesz lub musisz, to
      wówczas na końcu dodaj trochę oliwy.;)
      --
      Czepiam się. Bo lubię.
    • Gość: iga IP: *.251.255.12.threembb.ie 10.06.10, 12:46
      po ugotowaniu zmiksuj warzywka, będzie gęsta zupa
    • Istnieją buliony warzywne, ja zazwyczaj daję dużo zielonego z pora i sporo
      selera. Jeśli masz jeść po prostu chudo a niekoniecznie chcesz rezygnować z
      mięsa zrób wywar na indyczych szyjach, moim zdaniem pyszny. A co do zabielania,
      naprawdę musisz? Pomidorówka bez śmietany, moim zdaniem jest o wiele lepsza,
      charakterniejsza :) Oczywiście, co kto lubi, ale wiem, ze dużo ludzi nawet nie
      próbowało nie zabielać a po spróbowaniu się zachwycają.
      --
      Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co stworzył,
      było dobre.
    • przez te wszystkie wątki pomidorówkowe, tu i na GP jem drugi dzień z rzędu
      pomidorową ;)
      a dzisiaj zaszalałam i włożyłam sobie do miski ziemniaki i kluski, jest to
      letni smak mojego dzieciństwa, nie jadłam tak z 10 lat.
      --
      ups
    • Gość: sawaq IP: *.subscribers.sferia.net 13.06.10, 16:06
      Ja zupę pomidorową robię na dwa sposoby. Oba mają taką samą "podstawę". Otóż
      olej ryżowy (bardzo zdrowy jeśli chodzi o cholesterol) wlewam na patelnię,
      podgrzewam, wrzucam na patelnię drobno pokrojoną cebulę, podsmażam aż się
      zeszkli. na to wrzucam, mrożone warzywa (marchew, pietruszka, seler itd)chwilę
      podsmażam i dolewam wody, tak aby przykryła warzywa. I czekam, kiedy woda się
      wchłonie wrzucam pomidory z puszki. Dalej podsmażam aż się zrobi taka pulpa.
      dodaję czosnek bazylię i tymianek. mieszam przelewam do garnka i dolewam wody,
      ilość zależna od tego jak bardzo chcesz mieć gęstą zupę, podgrzewam, aż zacznie
      bulgotać. Zupa prawie gotowa. W zależności od chęci albo w ruch idzie blender
      albo sito. zupa krem gotowa, a przepraszam, jeszcze sól i pieprz:)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.