Dodaj do ulubionych

zupa pomidorowa bez mięska - gęsta i pyszna....

IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:07
Jak taką ugotować? Z powodu podwyższonego cholesterolu muszę
zrezygnować ze skrzydełek, na których zawsze gotowałam zupę
pomidorową. Zupełnie brak mi pomysłu jak ugotować taką w wersji
wege. Od razu przyznaję się, nie korzystałam z wyszukiwarki.
Pomidorowa to podobno ulubiona zupa Polaków więc liczę na to, że na
pewno ktoś podzieli się dobrą radą :).
Edytor zaawansowany
  • 09.06.10, 20:17
    ugotuj bulion warzywny: marchew, pietruszka, seler, por, kilka ziarenek
    ziela angielskiego, listek laurowy
    dodaj wg upodobań
    - kartonik passaty pomidorowej
    - kupiony w sklepie z naturalną żywnością przecier pomidorowy w słoiku
    (chyba, że masz domowy, to w ogóle lux
    - karton soku pomidorowego (zupa będzie gęsta jak z dodatkiem passaty)

    zapraw zupę śmietaną gęstą 18%
    będzie dobre :)
    --
    ups
  • 09.06.10, 20:19
    śmietany wystarczy czubata łyżka jak ma być dietetycznie, wydaje mi się,
    że nie zaszkodzi :)
    --
    ups
  • Gość: zuza IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:32
    Zaprawię gęstym jogurtem, może też będzie w smaku ok a na pewno się
    nie zwarzy, jak niektórzy tu piszą. Ja już takie doprawianie
    przetestowałam. Dziękuję za pomysł.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 09.06.10, 20:32
    albo na filetach z piersi kurczaka (bez skóry!). Mięso możesz pokroić w drobną
    kosteczkę, cholesterol się nie podniesie, może nawet spadnie ;)
  • 09.06.10, 20:44
    Ja często robie pomidorową bez wywaru-ani mięsnego ani warzywnego.
    Potrzeba sporo pomidorów i puszka albo mały słoik przecieru pomidorowego.W
    garnku na małej ilości oleju podsmażam cebulę, dodaję pomidory(jak świeże bez
    skóry) i koncentrat.Dolewam wody do pożądanej gęstości.Sól, cukier, pieprz i
    trochę czosnku.Trochę pogotować i już.Ważne, żeby pomidorów było sporo.No i
    trochę śmietany albo jogurtu na koniec.Można zmiksować.
    Ew do posolonego wrzątku wrzucam marchewkę, selera, pora/cebulę, korzeń
    pietruszki i ze 2-3 ziemniaki.Gotuję do miękkości i dorzucam pod koniec pomidory
    plus przecier.Gotuję jeszcze chwilę i wszysstko razem miksuję.Doprawiam cukrem,
    solą i pieprzem ewentualnie ziołami.
  • 09.06.10, 21:15
    Jesli mam akurat wywar, to uzywam wywaru, a jesli nie to bulionetki
    knorra (chociaz wiem, ze tu zaraz mnie zlinczuja ;-)

    Dzis zrobilam i wyszla pyszna:
    - 2 puszki pomidorow (byle dobrych)
    - 1 marchewka
    - 1 duza cebula
    - maslo
    - lyzeczka cukru
    - lyzka smietany (piatnica 18%)
    - 1/2 bulionetki

    W garnku cebule zeszklilam i poddusilam na masle.
    Dodalam pomidory z puszki i pokrojona na plasterki marchewke, 1/2
    bulionetki.
    Gotowalam dlugo, ok 2-3 godz na wolnym ogniu.
    Potem wszystko zmiksowalam, dodalam lyzeczke cukru, lyzke smietany i
    sol.

    Zupa wyszla bardzo gesta i delitatna w smaku.
    Ale wazne jest, zeby ja dlugo gotowac bo inaczej pomidory beda
    surowo kwasne.

    Jak ma byc wersja delux to mozna posypac grzankami, kawalkami
    bialego koziego sera lub platkami parmezanu, dekorowac listkami
    bazylii, dodawac na wierzch swiezo tarty pieprz. Pyyyycha ;-)
  • 09.06.10, 21:26
    Dlaczego tak długo gotujesz zupę bez mięsa [2-3 godz.]? Ja taką zupę gotuje co
    najwyżej 30 minut i zaręczam, że warzywa są miękkie. Tym bardziej gdy cebulę i
    warzywa poddusza się lekko na maśle.
  • 09.06.10, 22:13
    bo bulion się tyle czasu powinno gotować
    tyle, że teraz gdy są młodziutkie warzywa jest zmiana opcji, powinno się
    gotować jak najkrócej do miękkości, bo inaczej wszystkie witaminy wyparują
    --
    ups
  • 10.06.10, 04:58
    ja gotuje wywar z jarzyn do ktorych dodaje puszke soku pomidorowego
    V8 z niska zawrtoscia sodium, albo zwyklego pom tez malo soli,
    i koncetrat pomidorowy, organiczny

    albo dodaje puszke miazdzonych pomidorow - ale one sa bardzo kwasne wiec trzeba uwazac,
    albo puszke calych pomidorow jak mi sie chce bawic w krojenie i miec kawalki w zupie, albo je przecierac przez sitko.

    Minnie


    --
    Warto przeczytac na forum Migrena:

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900
  • Gość: genny IP: 217.11.129.* 10.06.10, 07:33
    Ja zawsze gotuję bez mięsa, tylko na wywarze warzywnym. Tak lubię.
    Dodaję kilka całych ząbków czosnku, sporo koperku i natki. A może to
    już nie jest klasyczna pomidorowa?
  • 10.06.10, 08:27
    U mnie zupa pomidorowa też jest bezmięsna.
    Gotuję zupę pomidorową wg przepisu z kuchni francuskiej z maleńką modyfikacją,
    t.zn. bez podprawiania mąką.
    Na zupę potrzebujemy:
    2 cebule drobno posiekane, 1 duży ząbek czosnku też posiekany, 1 średnia marchew
    starta na grubej tarce jarzynowej, 1 łyżka stołowa masła i tyleż oliwy, 1
    butelka włoskiej pasty pomidorowej rusticana [ok. 650 ml], tyle samo wody,
    zielona natka pietruszki, 1/2 łyżeczki suchego tymianku lub 1 łyżeczka tymianku
    świeżego, 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela ang, 5-6 ziarenek pieprzu.
    Cebulę i czosnek zeszklić w rondlu na maśle i oliwie, dodać marchew, lekko 5
    min. poddusić, dodać pastę pomidorową, zieloną natkę, tymianek, listek i
    zmiażdżone ziarna ziela i pieprzu, dolać ok. 650 ml gorącej wody i gotować na
    bardzo wolnym ogniu na wpół przykryte ok. 30 minut.
    Tej zupy nie podprawiam mąką ani nie zabielam śmietaną, ale to już wg własnych
    upodobań jak kto woli.
  • 10.06.10, 08:40
    vandikia napisała:


    > - kartonik passaty pomidorowej
    > - przecier pomidorowy w słoiku

    A jaka jest wg Ciebie różnica między passatą a przecierem?


    Co do pomidorowej, to najpyszniejsze dla mnie jest właśnie na wywarze warzywnym. Zresztą w ogóle nie przepadam za zupami na mięsach, wyjątkiem jest rosół z kury :).
    Im mniej udziwniona pomidorowa, tj bez papryki, bez oliwek itd, tym lepsza.
  • 10.06.10, 12:20
    passata jest gęsta, o kremowej konsystencji
    przecier w sloiczku jest rzadszy i ma pestki pomidorowe

    przynajmniej ja tak rozumiem te pojecia i w takie produkty się
    zaopatruję :)
    --
    ups
  • 10.06.10, 12:59
    Passata znaczy przecier :)
    U nas w sklepach sa do kupienia różne passaty, takie kremowe, jak piszesz i takie z ziarenkami (passata rustica).
    Są też bardziej rzadkie (na ogól te najtańsze) i bardzo gęste (niemal w stanie stałym, te drogie).
  • 10.06.10, 13:12
    aj si, dziękuję :)
    --
    ups
  • 10.06.10, 16:35
    Ja robie podobnie jak Vandikia ale jeszcze prościej bom strasznie
    leniwy: - litr bulionu warzywnego z kostek Winiarów plus półlitrowy
    kartonik przecieru plus mały słoiczek koncentratu 30%go a śmietane
    na talerz razem z makaronem i zielskiem pietruchowo-koperkowym albo
    z kolendrą czy kindzą :-)
  • 10.06.10, 08:54
    Ugotuj wywar na chudej wołowinie i kawałku indyka. Bez skóry a z kością. Do tego
    dodaj mnóstwo jarzyn, ziół i pomidory, przecier czy koncentrat (zastanawiam sie
    czym się różni jedno od drugiego:D) albo sok pomidorowy.
    Na Twoim miejscu nie rezygnowałabym z mięsa. Ale jeśli już chcesz lub musisz, to
    wówczas na końcu dodaj trochę oliwy.;)
    --
    Czepiam się. Bo lubię.
  • 10.06.10, 09:09
    Koncentrat pomidorowy jest bardziej odwodniony [gęsty], niż przecier.
  • Gość: iga IP: *.251.255.12.threembb.ie 10.06.10, 12:46
    po ugotowaniu zmiksuj warzywka, będzie gęsta zupa
  • 10.06.10, 17:47
    Istnieją buliony warzywne, ja zazwyczaj daję dużo zielonego z pora i sporo
    selera. Jeśli masz jeść po prostu chudo a niekoniecznie chcesz rezygnować z
    mięsa zrób wywar na indyczych szyjach, moim zdaniem pyszny. A co do zabielania,
    naprawdę musisz? Pomidorówka bez śmietany, moim zdaniem jest o wiele lepsza,
    charakterniejsza :) Oczywiście, co kto lubi, ale wiem, ze dużo ludzi nawet nie
    próbowało nie zabielać a po spróbowaniu się zachwycają.
    --
    Piątego dnia Bóg stworzył wódkę, wypił ją, i zobaczył, że wszystko, co stworzył,
    było dobre.
  • 11.06.10, 01:08
    liscie bazylii dodaja pysznego smaczku pomidorowce...

    Minnie

    --
    Warto przeczytac na forum Migrena:

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=85321110
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=92045900
  • 11.06.10, 17:11
    minniemouse napisała:

    > liscie bazylii dodaja pysznego smaczku pomidorowce...
    > Minnie

    tak tak! ja tez daję całą łyżkę bazylii do garnka na półtora litra
    zupy; Figgin ma chyba rację: bez śmietany jest jakaś bardziej
    charakterna, dawniej jadałem pomidorowke bez śmietany - czystą ale
    jakoś na starość polubiłem śmietanę :-)
  • 11.06.10, 18:22
    przez te wszystkie wątki pomidorówkowe, tu i na GP jem drugi dzień z rzędu
    pomidorową ;)
    a dzisiaj zaszalałam i włożyłam sobie do miski ziemniaki i kluski, jest to
    letni smak mojego dzieciństwa, nie jadłam tak z 10 lat.
    --
    ups
  • Gość: sawaq IP: *.subscribers.sferia.net 13.06.10, 16:06
    Ja zupę pomidorową robię na dwa sposoby. Oba mają taką samą "podstawę". Otóż
    olej ryżowy (bardzo zdrowy jeśli chodzi o cholesterol) wlewam na patelnię,
    podgrzewam, wrzucam na patelnię drobno pokrojoną cebulę, podsmażam aż się
    zeszkli. na to wrzucam, mrożone warzywa (marchew, pietruszka, seler itd)chwilę
    podsmażam i dolewam wody, tak aby przykryła warzywa. I czekam, kiedy woda się
    wchłonie wrzucam pomidory z puszki. Dalej podsmażam aż się zrobi taka pulpa.
    dodaję czosnek bazylię i tymianek. mieszam przelewam do garnka i dolewam wody,
    ilość zależna od tego jak bardzo chcesz mieć gęstą zupę, podgrzewam, aż zacznie
    bulgotać. Zupa prawie gotowa. W zależności od chęci albo w ruch idzie blender
    albo sito. zupa krem gotowa, a przepraszam, jeszcze sól i pieprz:)
  • Gość: zuza IP: 194.181.96.* 14.06.10, 14:14
    Dziękuję za podpowiedzi. Skorzystam na pewno z niejednego przepisu.
    Od dzisiaj co drugi dzień będzie zupa pomidorowa:).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.