• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Prosze o przepis na ogórki kiszone Dodaj do ulubionych

  • 14.06.10, 14:34
    Bardzo proszę o Wasze sprawdzone przepisy na ogórki kiszone, mi raz sie udają
    a raz są albo zgniłe z plęsnią na wieszchu. Chce w tym roku zrobić trochę
    zapasów bo bardzo lubię ogórki kiszone.
    z góry dziękuję za Wasze porady. Pozdrawiam.
    Zaawansowany formularz
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 14.06.10, 14:47
      koper, czosnek, chrzan. Umyte ogórki i resztę zalewamy gorącym roztworym, po
      trzech dniach mamy małosolne, po tygodniu kiszone.
      Przede wszystkim - czystość, czystość i jeszcze raz czystość!
      • 14.06.10, 16:03
        Zgadza się: czystość i wrzątek.
        Wyparzaj słoiki, zalewaj gorącym wywarem, nie będzie problemów
        • 14.06.10, 16:03
          • 14.06.10, 16:14
            Kisząc ogórki na zimę zalewam je wodą przegotowaną, ale nie wrzącą,
            lecz letnią. Trzymam 2-3 dni w cieple, potem wynoszę do piwnicy.
            • 14.06.10, 16:24
              e popsuje sie....
              • 16.06.10, 15:25

                zawsze zalewam
                zimna woda z kranu,
                czy na zime
                czy na lato,
                • 17.06.10, 16:41
                  mhr-cs napisała:

                  >
                  > zawsze zalewam
                  > zimna woda z kranu,
                  > czy na zime
                  > czy na lato,

                  a spróbuj, miła, choc raz zalac ogórki wodą przegotowaną, lekko
                  osoloną i dosc ciepłą, no taką prawie gorącą... :-)
                  napisz jak Ci wyszły te ogorki, dobrze?
                  • 18.06.10, 08:48
                    Kubraku: a czemu "prawie gorącą"?
                    Ja tam chlustam prawdziwy wrzątek! :)
                    • 18.06.10, 11:02
                      marciasek napisała:

                      > Kubraku: a czemu "prawie gorącą"?
                      > Ja tam chlustam prawdziwy wrzątek! :)

                      bo mam szklany słój a poza tym pomyslalem ze wrzątek moze zaszkodzic
                      ogorkom lub innym kiszonym jarzynom takim jak seler czy pomidory :-)
                      • 28.06.10, 03:20
                        A czy to nie kamionki są najlepsze do kiszenia? Z braku beczułki
                        dębowej...
                        --
                        "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
                        Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
                        • 28.06.10, 11:58
                          > A czy to nie kamionki są najlepsze do kiszenia?

                          Niby są, ale z tym też trzeba ostrożnie. Kupiłam sobie taką śliczną kamionkę do kiszenia kilka lat temu na targu i niestety, coś z nią jest nie tak. Nigdy nie udały się w niej żadne ogórki - psują się, nabierając bardzo dziwnego, nieprzyjemnego zapachu. Nie pomaga wrzątek ani spirytus. Wygląda na to, że coś wrednego w niej siedzi :(
                          • 28.06.10, 12:03
                            i dodam, że te same ogórki kiszone w szklanych słojach zawsze wychodzą.

                            Szkło jest do kiszenia doskonałe. Nigdy mi jeszcze nie pękło od zalewania wrzątkiem. Nie miałabym też obaw o witaminy w ogórkach: wrząca zalewa je sparzy, zadziała powierzchniowo, środków raczej nie ugotuje. Wytłucze za to różne świństwa, które chciały by nam zepsuć ogórki (a pałeczki kwasu mlekowego i tak przeżyją).
                  • 18.06.10, 08:56
                    z domu
                    zalam z ta goraca,

                    mojego dobrego
                    sprawdzonego przepisu
                    nie bede zmieniac,
                    seler tez tylko na kranowce
                • Gość: anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 09:57
                  o ogórka
                  Mi zawsze wychodziły. Do czasu. Od kilku(nastu) lat nieraz wychodzą dobre, a
                  nieraz są "kapcie" (nigdy nie pleśnieją). Metoda ciągle ta sama więc co?

                  Co do wody, to naprawdę nie ma znaczenia, zimna, ciepła, wrzątek, z kranu czy
                  przegotowana. Testowałam wszystkie i wychodzi za każdym razem. Pod warunkiem, że
                  ogórek dobry ;)
                  • 18.06.10, 10:05
                    mozliwe ze mam dobre ogorki
                    ja sol zawsze na wage
                    o mnie na 1l 2 lyzki(50g)
                    • 18.06.10, 11:05
                      mhr-cs napisała:

                      > mozliwe ze mam dobre ogorki
                      > ja sol zawsze na wage
                      > o mnie na 1l 2 lyzki(50g)

                      ja daję płaską łyżkę na 1 litr
                      • 28.06.10, 03:27
                        A jak po polsku nazywają kirby cucumbers, takie:
                        en.wikivisual.com/images/a/ac/PicklingCucumbers.jpg
                        Doskonałe do kiszenia, kruche i chyba nigdy nie puste w srodku.
                        --
                        "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
                        Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
                        • 28.06.10, 11:50
                          tat tez musza wygladac
                          wspaniale
            • 14.06.10, 16:53
              spróbuj kiedyś zalać wrzątkiem (jeden słoik - dla porównania) - IMHO są bardziej
              kruche i lepiej (dłużej) się trzymają.
    • 14.06.10, 18:15
      dziękuję za podpowiedzi, na pewno skorzystam i mam nadzieję, że tym razem wyjdą
      smaczne i nie bedą pleśniały.
    • Gość: bacha IP: 85.222.87.* 14.06.10, 19:08
      Ja podobnie jak wszyscy przede mną stosuję wrzątek, ale jeszcze do
      każdego słoiczka wrzucam po kilkanaście ziarenek gorczycy, ogórki są
      wtedy twardsze. Moja teściowa, rewelacyjna kucharka dodawała zawsze
      listek czarnej porzeczki lub wiśni, ale moja rodzinka woli bez nich,
      z listakami są bardzo pachnące, ale z pewnością bardziej chrupiące.
      Smacznych ogóreczków.
      • 14.06.10, 19:18
        Zgadza się, sprawdzają się też liście dębu.
        Z "kulek" prócz gorczycy wrzucam jeszcze czarny pieprz i kolendrę - ale
        przyprawianie to już kwestia osobnicza.
        • Gość: as IP: *.Red-217-125-106.staticIP.rima-tde.net 18.06.10, 12:32
          a jak zrobic kiszone za granica?
          Naprawdem ogorki musza byc specjalne, tylko do kiszenia?:(
          • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 18.06.10, 12:51
            w Niemczech to się nazywa Gartengurken, Einlegegurken..
    • 18.06.10, 13:25
      Wiele zależy od samych ogórków, albo od takich niby drobnych rzeczy, jak
      nierówna zakrętka, która źle przylega do słoika w rezultacie czego ogórki mogą
      się bardzo szybko popsuć
      • 18.06.10, 19:15
        W tym artykule wszystko o kiszeniu ogórków:
        www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872
        --
        "Większy ból niż ukąszenie węża daje niewdzięczność dziecka"-
        William SZEKSPIR
        • 21.06.10, 21:16
          moje wspaniale,
          musze isc ogladac film
          bo inaczej przekrocze ilosc
          zjadlam juz 10
          czy to nie za duzo?
          • 22.06.10, 17:27
            mhr-cs napisała:

            > zjadlam juz 10
            > czy to nie za duzo?

            Ach Ty łakomczuchu! :-))
    • Gość: majorka IP: *.skierniewice.vectranet.pl 21.06.10, 21:23
      ogórki + woda gorąca z dodatkiem vegety + duuuuużo kopru + czosnek + słoiki
      czyste i wyparzone we wrzątku :) ja raz zalazłam ogórki zimną wodą i to był
      błąd, od tej pory zawsze działam z gorącą i się udają :)
    • 22.06.10, 15:14
      ja zawsze zalewam prawie gorącą, ale jednak już odrobinke wystudzoną :)
      a tak to koper, korzeń chrzanu, czosnek
      --
      kotlet.tv -
      przepisy kulinarne krok po kroku z filmikami
      • Gość: anetka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 22:56
        U nas czesto wychodziły puste w srodku wiec rada zeby nie robic w
        upał mi sie przyda w praktyce. Ciekaea jestem czy wy swoje wynosicie
        do piwnicy czy pozwalacie im sie kisic w domku?
        • 23.06.10, 11:04
          wynosilismy zawsze do piwnicy,
          robimy zawsze w kamionce(10l,20l))
          potem juz gotowe
          przekladam do sloikow
          i znowu do piwnicy,
          to czy puste czy nie
          to kwestia ogorkowa
          jedne sa drogie nie
          nawet z tego samego zbioru,
    • Gość: pani ogórkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 16:41
      czy ogórki się udadzą czy nie-zależy od ogórków!!! jak dostałam
      takie z ogródka bez nawozu-wyszły idealne, jak kupiłam na rynku-
      sklapciały
      • 23.06.10, 17:15
        przynajmniej
        jak komus
        nie uda sie ciasto
        nie napisze
        nawozy sa winne
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.