Dodaj do ulubionych

gołąbki bez zawijania

26.06.10, 21:47
witam
przyrządzaliście kiedyś takie gołabki niby, zwane też szybkomi
gołabkami
pojawiły się ostatnio w formie fixów, ale ja jadłam ilka lat temu na
kieleccczyźnie, pyszne były i bez fixów, sama próbowałam kilka lat
temu i niestety nic z tego nie wyszło
jeśli próbowaliscie, to bardzo prosze o sprawdzony oprzepis i
wskazówki
ryz mam jaśminowy, kapustę biała młodą i mięso mielone, nie wiem co
dalej :)
blog miastowej :)
Edytor zaawansowany
  • mhr-cs 26.06.10, 21:52
    przeluz to mieso listkami
    albo napisz
    ze robisz reklame
    czy podasz troche przepisu
    instrukcji?
  • miastowa27 26.06.10, 22:10
    komu robię reklamę?
    szukam ptrzepisu, nic nie reklamuję
    --
    blog miastowej :)
  • roseanne 26.06.10, 21:54
    nie wiem o co chodzi z fiksami, ale ad rem
    spotkalam sie zapiekanka w stylu galabkow

    obgotowana kapusta- liscie, albo pokrojona w gruba kostke
    farsz typowy ryz z miesem i przyprawami

    calosc ukladana warstwami w tortownicy wylozonej folia alu i zapieczone
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • vandikia 26.06.10, 22:06
    gołąbek, to gołąbek - mięso zawinięte w kapustę
    są wariacje kotletów, czyli mięso mielone z poszatkowaną kapustą robisz -
    to tak w skrócie, niedawno były takie kotlety w GP, poszukaj sobie

    a fixy zostaw leniwym ;)

    --
    ups
  • miastowa27 26.06.10, 22:09
    dzięki
    fixy dla leniwych. wiem, ale przegladam przepisy i czasem podają ryż
    ugotowany, czasem surowy- wg mnie to duza roznica
    czasem kapuste pekinska, czasem biała wzykła, czasem włoska
    najbardziej ten ryz mnei zastanawia, jutro zrobię , ale już kiedys
    raz próbowałam, i przez parę lat tylko tęskniłam za tym smakiem
    --
    blog miastowej :)
  • mhr-cs 26.06.10, 22:34
    jak uzyjesz
    normalnej kapusty
    dodaj ryz surowy,
    do innych gotowany
  • ajer2 26.06.10, 22:38
    Proszę :)fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61574533,61574533.html
  • miastowa27 26.06.10, 22:40
    dzięki
    woszisz, piegusek mówi ze ryz ugotowany, na dole ktos ze surowy
    daje, mhrsc tez ze surowy, powariuję chyba
    ale dzieki,, własnie przed chwilą czytałam
    --
    blog miastowej :)
  • roseanne 26.06.10, 22:54
    kapusta biala albo wloska(karbowana)

    ryz - surowy lub zeszklony kilka minut z cebula
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • mhr-cs 26.06.10, 22:59
    wlasnie o to chodzi
  • ajer2 26.06.10, 23:26
    i zawsze dałam ryż gotowany.Powodzenia,trzymam kciuki:)
  • mhr-cs 28.06.10, 13:46
    albo wydlub kapuste
    wypelni ja miesem
    przyprawionym
    z ryzem czy bez
    gotowanym czy surowym
    jak chcesz
    poluz do odpowiedniego
    pojemnika,podsmaz
    dodaj pasty pomidorowej
    i troche wody,
    z piekarnika jest najlepsza
    ale to mozna wyprobowac,
    tak samo zrobic
    z kalafiorem,wspanialy
  • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 26.06.10, 23:22
    Mnie te fixy tez zaiteresowaly, bo mam ostatnio faze na kapuste, ale
    nigdzie ich nie znalazlam. Moze to i dobrze :) Jesli ktos kosztowal,
    napiszcie prosze czy warto.
  • miastowa27 27.06.10, 08:00
    daj spokój z fixami, sama mozesz zrobić, trzeba tylko przepis znać,
    a fix to prawdopodobnie tylko wzmacnia smak ityle, resztę trzeba
    zrobić samemu
    --
    blog miastowej :)
  • maniaczytania 26.06.10, 23:38
    ja to znam od lat jako "leniwe golabki",
    tylko zamiast ryzu dodawana jest kasza manna
    --
    hmm, co by tu napisac?
  • mhr-cs 27.06.10, 00:04
    dlaczego leniwe,
    i jak robione?
    ze bez gotowania
    czy jak,
    nim mniejsze
    tym mniejszy problem,
  • maniaczytania 27.06.10, 20:10
    leniwe, ze bez zawijania

    a z gotowaniem jak najbardziej, mieso miesza sie z kapusta, kasza manna, cebul
    ai przyprawami, potem formuje kulki i podsmaza na patelni,
    a potem gotuje w sosie pomidorowym
    Sa pycha!!! To inny smak, niz golabkow troche.
    --
    hmm, co by tu napisac?
  • shachar 27.06.10, 02:19
    a jaki jest problem z zawinieciem gołąbka? bez zawijania to moze byc tak:
    glowke kapusty wrzucic do garnka, do tego ryzu i miesa dodac, niech sie
    gotuje.
  • miastowa27 27.06.10, 08:01
    problemu z zawinieciem gołąbka nie mam żadnego, ale mam ochotę na te
    tzw szybkie gołąbki i szukam przepisu, po prostu
    zwykłe robiłam w tym tygodniu i na razie mam dosć
    --
    blog miastowej :)
  • z_plus_z 27.06.10, 21:53
    > a jaki jest problem z zawinieciem gołąbka?

    Taki, że "fix do gołąbków zawijanych" nie byłby NOWOŚĆIĄ. ;)
  • sonia-3 27.06.10, 22:26
    Moje ulubione szybkie gołąbki:
    -Mięso mielone( Wołowo -wieprzowe)- w ilości uzależnionej od oczekiwanej ilości gołąbków. Np ok kilograma.
    - Jajko
    -cebulka w kosteczkę podsmażona
    - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mielonego( idę na łatwiznę),wegetta
    -1/2 szklanki sypkiej kaszy manny
    - opcjonalnie ryż ( ja nie dodaję)
    - kapusta pekinska(same piórka, bez twardych środków), pokrojona w paseczki
    Wszystko wymieszac,formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, bazylię, majeranek, dodać przecier pomidorowy i dusić ok 40 min. Można sos zagęścić wodą z mąką, lub nie. Kwestia smaku. Ulubione "gołąbi" mojej rodziny.
  • Gość: mniam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 13:08
    polecam cepeliny gołaczewskie z fotoforum!

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79910349,79910349.html
  • nomya 28.07.10, 12:53
    Zrobiłam wczoraj pominąwszy ryż, ale dodałam solidną porcję pieczarek do
    kotletów i chciałam podziękować osobie powyżej za ten przepis na cepeliny, bo
    jesteśmy nimi zachwyceni :) Niebo w gębie! :)
    --
    www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-e6a3fb0ec119fd2213cdd693e98a0e28.html
    by justyna_w24 :D
  • kasiaadasia22 28.06.10, 13:43
    Takie "gołąbki" mają swoją nazwę cos jak "golasy" czy coś takiego ,
    nie pamiętam. Zrobiłam niedawno ale bez fixów..po prostu miałam
    kapuste młodą i żeby się nie bawić wrzuciłam w brytfankę, uprzednio
    liście na niewielkie kawałki poszarpałam..do tego ugotowanej kaszy
    gryczanej, podsmazonej cebulki i gotowe. Nie robie gołabków
    tradycyjnych bo nie lubię ale ta wersja często u mnie sie pojawia.
  • Gość: Gość IP: *.icpnet.pl 22.07.10, 14:34
    Dla mnie gołąbki bez zawijania to jakaś ściemka chyba. Fix w ogóle nie łączy
    składników. Nie da się podpiec i obrócić. Wyszło mi raczej risotto :( Złe
    proporcje chyba na przepisie. Nie ma jak jajko i dodać wg uznania bułki tartej a
    nie liczyć, ze ta w fixie wystarczy.
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 15:01
    dokładnie ja robiłam dzisiaj i pierwsza porcja w pieczeniu po prostu się rozpadła :( więc musiałam dodać jajko i robić jeszcze raz :/ i przypraw też trzeba dosypać bo te w fixie jakieś marne
  • nadika84 24.07.10, 15:27
    gołąbki bez zawijania to jak pierogi bez ciasta. gołąbki muszą być
    owinięte liściem żeby były gołabkami
    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvwztfk7n5.png[/img][/url]
  • Gość: FRANKA IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 26.07.10, 22:11
    wejdz na forum kuchnia -bigos lub golabki prosze o przepis--
    odpowiedz franka, tam dalam przepis na golabki troche
    inaczej,,sprobuj
  • billy.the.kid 27.07.10, 09:56
    zamiast ryżu daję bułkę/jak do mielonych/.
    trza dać jednak podwójną dawkĘ JAJEK.
    Obsmażone /jak mielone/.
    do gara z wyłożonym dnem liścmi kapusty. i DUSIĆ.

    znakomite w SOSIE WŁASNYM.
    bez tej paskudnej ZUPY POMIDOROWEJ.która jako zupa jest znakomita-ale
    absolutnie nie pasuje mi do gołąbków.
    --
    rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
  • mhr-cs 27.07.10, 10:06
    billy.the.kid napisał:

    > zamiast ryżu daję bułkę/jak do mielonych/.
    > trza dać jednak podwójną dawkĘ JAJEK.

    mozesz z ryzem
    albo bulka

    nie wiem dlaczego dodac
    "podwójną dawkĘ JAJEK"
    a czy to nadzienie
    w normalnych golabkach
    nie tak jak mielone?
    w zaleznosci od okolicy,kraju
  • rudyocicat 27.07.10, 10:28
    to w końcu lepiej ryż ugotowany czy nie????

    robiłam takie niby gołąbki i użyłam ryżu i kapuchy ugotowanej i muszę przyznać,
    że sztuką było usmażenie tego... osobiście nie polecam, chyba że ktoś ma patent
    na sklejenie tego...
  • mhr-cs 27.07.10, 10:37
    rudyocicat napisała:

    > robiłam takie niby gołąbki i użyłam ryżu i kapuchy ugotowanej

    najlepiej
    wszystko surowe
    i nie gotowany ryz
    kto tak robi
    nie bedzie problemu,
    smacznego
  • rudyocicat 27.07.10, 12:53
    i co potem??? gotować to??? bo ja smażyłam....
  • mhr-cs 27.07.10, 13:03
    rudyocicat napisała:

    > i co potem??? gotować to??? bo ja smażyłam....

    tak jak napisalas
    "do gara z wyłożonym dnem liścmi kapusty. i DUSIĆ"

  • Gość: robin IP: 194.246.16.* 27.07.10, 13:10
    moja mama dodaje do surowego ryzu,mielonego miesa i poszatkowanej
    kapusty wloskiej surowe jajka i troche kaszy manny.lepi z tego
    kotleciki i najpierw podsmaza na patelni a potem dusi w sosie
    pomidorowym.nic sie nie rozwala.
  • rudyocicat 27.07.10, 13:19
    mhr-cs

    "do gara z wyłożonym dnem liścmi kapusty. i DUSIĆ" - to na pewni moje??:)

    dzięki za wytłumaczenie:) i poparcie cytatem bez względu kto go napisał, nawet
    jeśli to było moje drugie ja:)

    moje drugie pytanie:)
    czy po tym duszeniu one mają jakąś zwartą formę??? czy trzeba zrobić sosik i
    delikatnie się z nimi obchodzić??? bo jak smażyłam je to jak z jajkiem trzeba
    było się obchodzić:)
  • beti555 27.07.10, 13:09
    Ja podsmażam, a potem przekładam do garnka i duszę aż zmięknie kapusta
  • billy.the.kid 27.07.10, 19:30
    obsmażyć na gorącym smalcu-i do gara.
    a jajeczek więcej. jak do 1 kg mielonego 2 jaja,to tu jeszcze dochodzi kapucha.
    więc coś musi sklajstrować te kotleciki.
    no, w garze naturalnie delikatnie przewracać.
    dodane listki kapuchy, i ta siekana w samych kotlecikach tworzy smak
    taki jak przy zawijanych.
    --
    rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
  • mhr-cs 27.07.10, 21:12
    billy.the.kid napisał:

    > obsmażyć na gorącym smalcu-i do gara.
    > a jajeczek więcej. jak do 1 kg mielonego 2 jaja,to tu jeszcze
    dochodzi kapucha.
    > więc coś musi sklajstrować te kotleciki.
    > no, w garze naturalnie delikatnie przewracać.
    > dodane listki kapuchy, i ta siekana w samych kotlecikach tworzy
    smak
    > taki jak przy zawijanych.

    gdzie sens,nonsens tego?
    zrobic od razu normalne,
  • aleka33 27.07.10, 20:11
    Szkoda pieniędzy na ten fix.Co w nim jest?Bułka tarta,przyprawy i przepis na
    beznadziejny sos.Wiem,co mówię,bo spróbowałam.Ja do mięsa dodaję ugotowany
    ryż,wolę mieć pewność,że nie jest aldente,czy jak tam się to pisze.Bo raz
    zrobiłam z surowym i przy obiedzie świeciłam oczami,bo się nie dogotował.Kapustę
    naprawdę drobniutko szatkuję,a sos robię jak do prawdziwych gołąbków.Swoją drogą
    prawdziwe gołąbki są o wiele lepsze,a najlepsze są liście.Przypalone,po odgrzaniu...
  • sueellen 27.07.10, 20:54
    no prosze cie, to profanacja...
  • celinus85 28.07.10, 09:57
    albo : fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79910349,79910349.html
    pozdr.:)
  • upl 28.07.10, 13:38
    kiedys Maklowicz robił podobne "golabki" - www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/wedrowki/wedrowka060.htm
    --
    <a rel="nofollow" href="http://niebowgebie.blox.pl/html">Niebo w gębie</a>
  • nomya 28.07.10, 13:47
    Szczerze mówiąc nie podoba mi się przepis Makłowicza, bo on dusi te kotlety w
    bulionie i sos każe robić osobno, a cepeliny są pieczone w pomidorach w zalewie
    z marchewką, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem, co po upieczeniu
    daje boski w smaku sos :P
    --
    www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-e6a3fb0ec119fd2213cdd693e98a0e28.html
    by justyna_w24 :D
  • Gość: zagas IP: 212.160.148.* 28.07.10, 14:49
    ale cepeliny i golabki to dwie rozne potrawy
    nwet jesli to sa udawane golabki

    poza tym nikt normalny nie piecze cepelinow w pomidorach! co to za idiotyczny
    pomysl?
    kluchy z ziemniakow z miesnym farszem p[ieczone w pomidorach????

    to nie sa cepeliny tylko jakies kuriozum
  • nomya 28.07.10, 14:53
    Jakich ziemniaków i jakie kluchy? Nie znam się na cepelinach i jak dla mnie to
    jak zwał, tak zwał- mogą być to nawet udawane gołąbki, ale wychodzą pyszne z
    tego przepisu właśnie pieczone w pomidorach.
    --
    www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-e6a3fb0ec119fd2213cdd693e98a0e28.html
    by justyna_w24 :D
  • nomya 28.07.10, 15:29
    Zaloguj się to możemy pogadać ;) A udzielać się będę, bo mam taką ochotę i nadal
    polecam i zachwalam przepis z linka podanego przez dwie osoby powyżej na danie o
    nazwie cepeliny :) Agresję proszę wyładować gdzieś indziej ;)
    --
    www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-e6a3fb0ec119fd2213cdd693e98a0e28.html
    by justyna_w24 :D
  • twoja.znajoma27 28.07.10, 16:26
    o cepeliny golaczewskie chodziło pewnie
    mi sie one spodobały
    najbardziej ze wszystkich przepoisów tego typu
  • nomya 28.07.10, 16:29
    Dokładnie, cepeliny gołaczewskie tutaj wynalazłam i zrobiłam dokładnie wczoraj :)
    --
    www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-e6a3fb0ec119fd2213cdd693e98a0e28.html
    by justyna_w24 :D
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.07.10, 21:05
    Mozna zrobic zapiekanke:warstwa kapusty,warstwa mielonego,powtorzyc,
    na to wszystko sos pomidorowy jak do golabkow i do pieca.U mnie w
    domu golabki byly bez ryzu.
  • reniam_123 29.07.10, 08:41
    Z tego przepisu korzystałam wiele razy, "gołąbki" zawsze wychodziły bardzo
    smaczne. Dawno nie robiłam, dobrze że mi przypomniałaś, przepis mam już ze 12 lat.

    1,5 kg białej kapusty
    1-2 cebule
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 szkl surowego ryżu
    2 jajka
    sól, pieprz

    Kapustę drobno poszatkować, dodać pokrojoną cebulę, nasolić i odstawić na ok pół
    godz. Po tym czasie kapustę z cebulą odcisnąć, dodać mięso, surowy ryż, jajka,
    przyprawy. Dokładnie wymieszać, formować klopsy. Rozgrzać olej i obsmażyć na
    rumiano. Przełożyć do garnka, zalać wodą tyle aby przykryła klopsy 1-1,5 cm i
    dusić ok 1 godz.Ja patrzę czy wchłonęły wodę, jak nie to jeszcze trochę dłużej
    piekę. Mu jemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.
  • Gość: doraproch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 13:47
    ;) właśnie robię te gołąbeczki tylko sobie przepis trochę zmodernizowałam i dodałam kaszy kukurydzianej i jajko jeszcze ;) pieką sie i pięknie pachna dziekuje za przepis :)
  • Gość: marciasek IP: *.ghnet.pl 28.07.10, 21:32
    ależ to proste: mhr radzi dodawać surowy ryz w przypadku, gdy gołąbki zawija się
    w surowe liście zwykłej kapusty - takie gołębie trzeba gotować dłużej, surowy
    ryż się akurat zdąży ugotować, podczas gdy gotowany by się rozgotował i
    rozciapciał (pampa).
    Jeżeli zaś weźmie się kapustę pekińską albo ugotowane liście zamiast surowych,
    wtedy lepiej wziąć ryż ugotowany, bo surowy może nie zdążyć zmięknąć (albo
    rozgotujesz liście i zrobi się pampa, czyli ciapa).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka