• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Świeża makrela

  • IP: 81.210.125.* 14.03.04, 13:06
    Dziś będę szaleć z kalmarami, ale zastanawiam się, jak ciekawie przyrządzić
    świeżą makrelę.
    Po pierwsze - można kupić tylko makrelę niepatroszoną i mam do Was pytanie -
    czy patroszenie ryby jest trudne? W życiu tego nie robiłam...
    Po drugie - jakiego rodzaju to mięso? Znam smak makreli wędzonej, ale nigdy
    nie jadłam jej w innej postaci.
    No i po trzecie - jak ją przygotować, żeby smakowała wybornie?
    Jedyny przepis, jaki znalazłam, to makrela nadziewana papryką i upieczona,
    ale to oczywiście za banalne... ;-)
    Edytor zaawansowany
    • Gość: szum IP: 195.85.209.* 14.03.04, 13:55
      patroszenie jest bardzo proste
      jak masz swieze acz zamrozone - to patrosz jeszcze na poly zmrozne, samo wylezie
      makrele pyszne z griiil i z pieca
      lubią czonek,
      ciekawym (klasycznym) zestawieniem jest makrela+szałwia
    • Gość: chico IP: *.icpnet.pl 14.03.04, 14:28
      Ja sie przylaczam do prosby - duzo, najlepiej wyszukanych przepisow na surowa
      makrele !!! :D
      Dzieki serdeczne
      • Gość: szum IP: 195.85.209.* 14.03.04, 14:31
        ryba ma zwarte tłuste mieso
        dlatego predyponowana do grilowania
        do tego ma skórę mocną która pomaga grilowanie przeżyć
        - zostać w całości

        nawet na patyk nadziewalem kiedyś i nad ogniskiem
        • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 14.03.04, 14:36
          Pomysł z grillowaniem bardzo mi się podoba. Tylko czym ją nadziać?
          Masło+czosnek?
          A czy pasuje do niej np. sos sojowy+imbir+miód?
          • Gość: szum IP: 195.85.209.* 14.03.04, 14:41
            ja nadziewam czosnkiem i liściami szałwi,
            albo gałęziami tymianu
            nic tam nie maśle - tłuste to samo z siebie
          • 14.03.04, 16:21
            Yyyy... moim zdaniem sos sojowy + imbir + miód do makreli nie bardzo... Tzn.
            szkoda takiej dobrej ryby, na takie "ulepszanie". Jeśli masz świeżą szałwię, to
            włóż parę listków do środka. Z masłem nie przesadzaj, tzn. nie wkładaj do
            środka, tylko trochę obłóż z zewnątrz, bo makrela jest jedną z najtłuściejszych
            ryb.
    • 14.03.04, 16:16
      Ja bym ją upiekła obłożoną wiórkami masła i oprószoną mąką w piekarniku -
      najpierw 180C a na ostatnie 5 minut - 200C. I nic poza tym :-)

      PS. Patroszeniem ryb zajmuje się mój mąż i chyba nie potrzeba do tego nic
      więcej poza ostrym nożem i odrobiną siły, ale to tylko wnioskowanie z
      obserwacji :-)
    • Gość: finka IP: *.acn.waw.pl 21.03.04, 12:16
      swieza makrela jest rewelacyjna z grilla. Oprawiona makrele nalezy podlac
      sokiem z cytryny, posolic i popieprzyc i zostawic na jakis czas. Nastepnie piec
      na grillu z czosnkiem w srodku i regularnie poklepywac galazka rozmarynu
      maczanego z oliwie z oliwek!

      cudo!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.