Dodaj do ulubionych

Świeża makrela

IP: 81.210.125.* 14.03.04, 13:06
Dziś będę szaleć z kalmarami, ale zastanawiam się, jak ciekawie przyrządzić
świeżą makrelę.
Po pierwsze - można kupić tylko makrelę niepatroszoną i mam do Was pytanie -
czy patroszenie ryby jest trudne? W życiu tego nie robiłam...
Po drugie - jakiego rodzaju to mięso? Znam smak makreli wędzonej, ale nigdy
nie jadłam jej w innej postaci.
No i po trzecie - jak ją przygotować, żeby smakowała wybornie?
Jedyny przepis, jaki znalazłam, to makrela nadziewana papryką i upieczona,
ale to oczywiście za banalne... ;-)
Edytor zaawansowany
  • Gość: szum IP: 195.85.209.* 14.03.04, 13:55
    patroszenie jest bardzo proste
    jak masz swieze acz zamrozone - to patrosz jeszcze na poly zmrozne, samo wylezie
    makrele pyszne z griiil i z pieca
    lubią czonek,
    ciekawym (klasycznym) zestawieniem jest makrela+szałwia
  • Gość: chico IP: *.icpnet.pl 14.03.04, 14:28
    Ja sie przylaczam do prosby - duzo, najlepiej wyszukanych przepisow na surowa
    makrele !!! :D
    Dzieki serdeczne
  • Gość: szum IP: 195.85.209.* 14.03.04, 14:31
    ryba ma zwarte tłuste mieso
    dlatego predyponowana do grilowania
    do tego ma skórę mocną która pomaga grilowanie przeżyć
    - zostać w całości

    nawet na patyk nadziewalem kiedyś i nad ogniskiem
  • Gość: Liska IP: 81.210.125.* 14.03.04, 14:36
    Pomysł z grillowaniem bardzo mi się podoba. Tylko czym ją nadziać?
    Masło+czosnek?
    A czy pasuje do niej np. sos sojowy+imbir+miód?
  • Gość: szum IP: 195.85.209.* 14.03.04, 14:41
    ja nadziewam czosnkiem i liściami szałwi,
    albo gałęziami tymianu
    nic tam nie maśle - tłuste to samo z siebie
  • 14.03.04, 16:21
    Yyyy... moim zdaniem sos sojowy + imbir + miód do makreli nie bardzo... Tzn.
    szkoda takiej dobrej ryby, na takie "ulepszanie". Jeśli masz świeżą szałwię, to
    włóż parę listków do środka. Z masłem nie przesadzaj, tzn. nie wkładaj do
    środka, tylko trochę obłóż z zewnątrz, bo makrela jest jedną z najtłuściejszych
    ryb.
  • 14.03.04, 16:16
    Ja bym ją upiekła obłożoną wiórkami masła i oprószoną mąką w piekarniku -
    najpierw 180C a na ostatnie 5 minut - 200C. I nic poza tym :-)

    PS. Patroszeniem ryb zajmuje się mój mąż i chyba nie potrzeba do tego nic
    więcej poza ostrym nożem i odrobiną siły, ale to tylko wnioskowanie z
    obserwacji :-)
  • Gość: finka IP: *.acn.waw.pl 21.03.04, 12:16
    swieza makrela jest rewelacyjna z grilla. Oprawiona makrele nalezy podlac
    sokiem z cytryny, posolic i popieprzyc i zostawic na jakis czas. Nastepnie piec
    na grillu z czosnkiem w srodku i regularnie poklepywac galazka rozmarynu
    maczanego z oliwie z oliwek!

    cudo!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.