Dodaj do ulubionych

Przepis na leciutki sernik

16.03.04, 20:01
Jest to sernik b.lekki, bez bakalii, uwielbiany przez moją córę (3,5), wyjątkowego niejadka, która w innych sernikach tropi wszystkie rodzynki, bakalie, brzoskwinie, idt. Ten zjada w olbrzymich ilościach;)

CIASTO:
2 szklanki mąki,
1/2 kostki margaryny,
1 całe jajko,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić, zapiec 10-15 minut. W międzyczasie przygotować MASĘ SEROWĄ:

*75 dkg sera białego (znajoma używa miękkiego sera, nie wymagającego mielenia, ja robię w TM, więc jest mi to obojętne),
*1 szklanka cukru,
*4 zółtka
*1 jajko
*budyń śmietankowy
*2 szklanki mleka
*0,5 szklanki oleju
Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać piane ubitą z 4 białek.

Nie przestraszcie się, ta masa jest całkiem płynna! taka powinna być.

Wlac masę na podpieczone ciasto, piec przez 45 minut. Zostawić do wystygnięcia, nie kroić ciepłego.

Sernik ten jest bardzo lekki i puszysty, ale z doświadczenia: je się go o wiele więcej niż tradycyjny, ciężki sernik wiedeński, więc nici z oszczędzenia na kaloriach;).

pozdrawiam
Gosia



Edytor zaawansowany
  • Gość: bo IP: *.dialup.nuria.telefonica-data.net 16.03.04, 22:47
    To prawda Kruszynko,ten sernik jest naprawde pyszny,moja mama tez czesto go robi
    na nasza zgube a raczej naszej figury.
    pozdrawiam
  • hania55 16.03.04, 22:48
    Kruszynko, dziękuję za przepis.
  • Gość: E IP: *.itpp.pl 17.03.04, 08:14
    A w jakiej temperaturze podpiekasz spód i pieczesz wszystko?
  • Gość: Linn IP: *.dialup.tiscali.it 17.03.04, 09:18
    Ja robie serniki bez spodu: ciasto to uwazam za zbedne kalorie. Wole zjesc
    wiecej sernika.
  • kruszynka301 17.03.04, 18:19
    temperatura -165C, przy włączonym termoobiegu.
  • Gość: E IP: *.itpp.pl 18.03.04, 08:05
    dzięki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka